N900 de mms ve sms zaten gayet başarılı çalışıyor ama nedense herkes hala telefon özelliklerinin yeterli olmadığından bahsediyor unutulmamalı ki 1.3 update ten sonra n900 de olmayan tek telefon özelliği 3g görüntülü konuşmadır başka bir eksik yoktur ve şimdi mantıklı olursak 3g üzerinden görüntülü konuşma özelliğini sadece n900 ün değil önde kamerası olan birçok telefonun desteklemiyor olduğunu görürüz dolayısıyla bu bir şikayet nedeni olmamalı derim ama yinede bunun yazılım ile halledilebilecek bir eksiklik olduğunu düşünüyorum çünkü 3G olan bir telefonun gsm üzerinden data aktarım hızı zaten görüntü aktarabilecek düzeydedir ve eğer o telefonun kamerası da varsa geriye kalan yazılım işidir diye düşünüyorum . Ben 1.4 ün geleceğini sanmıyorum çünkü flash haricinde update zaten ne için gelecek ? N900 de flash ın güncel olmaması ve sanal klavyenin dikey rotasyonda çalışmaması ille yatay istemesi dışında update gerektirecek önemli bir eksiklik yok bana kalırsa. Diğer taraftan yeni flash yazılımı herşeyden önce nokia nın adobeye lisans için ödeme yapmasıyla mümkündür ama nokia nın özellikle flash konusunda çocuklarını sokağa saldıktan sonra pek fazla desteklediğini söyleyemekte mümkün değil çünkü nokia dikkate ederseniz her daim yeni modelimi alın onda yeni flash var şeklinde bir politika izleyerek cihaz satan bir firma olmuştur eski modeller için flash desteğine önem vermemiştir. Neyse ki Meego en son flashla birlikte geliyor hatta adobe kendi sitesinde palm webos, android ve meego nun halihazırda deteklenen en son sistemler olduğunu açıklamış durumda hatta bunların içinde son symbian sürümü de var ( neden en son symbian içinse.... Bu da nokia nın politikası üzerinde düşünülmesi gereken bir konu değilmi ? ). Ben 27 nisan için sitelerde hep meego 1.2 gelecek söylemi var olduğunu görüyordum maemo için 1,4 update in geleceğini hiç duymadım.
Meego 1.2 için ise n900 ün hacker ve uzman kullanıcılar cihazı olduğu açıkça belirtiliyor ama geçenlerde çıkan developer edition sürümü herkes meego nun ön görünümü olarak algıladı fakat işin aslı bana kalırsa developer edition un aslında en değerli meego 1.2 sürümü olmasıdır. Çünkü özellikle network kontrolü ve yazılım geliştirimi için üzerinde tüm uygulamalar mevcut durumda fakat o tüp programlarla uğraşabilmek içinde standart kullanıcı olmak yetmiyor zaten bu yüzden adına developer edition dendi. Şimdi eğer 27 nisanda meego 1.2 N900 için gerçekten çıkarsa o sürümün kapalı hali yani bazı açık uygulamalara erişimi olmayan ama kullanımı çok daha kolay olan son kullanıcıya yönelik sonlandırılmış bir sürüm gelecektir. Meego ile birlikte aslında nokia ve onun politikasından kurtulmuş oluyoruz ama en son çıkan flasha ve gelişkin bir internet browser ına sahip olarak gelecek olan meego için de harici yazılım desteği varmıdır orası da soru işareti dua edelim de meego tutsun