Gambiya Cumhuriyeti/ Genel Bilgi / Resmi Dili / Çoğrafi Yapısı / İklimi / Demografisi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Gambiya Cumhuriyeti/ Genel Bilgi / Resmi Dili / Çoğrafi Yapısı / İklimi / Demografisi
Gambiya Cumhuriyeti, Batı Afrika'da bir ülkedir. Afrika'nın en küçük ülkesidir; tamamıyla Senegal ve kısa bir Atlas Okyanusu kıyısı ile çevrelenmiştir. Gambia Nehri ülkenin ortasından geçip Atlas Okyanusu'na dökülür.

Türkiye Gambiya İlişkileri

Gambiya ile Türkiye arasında askeri jandarma egitim ilişkileri mevcuttur. Gambiya'da Türk Jandarma Eğitim Okulu vardır.Gambiya Devleti Türkiye'den gelen ziyaretçilere vize uygulamamaktadır.Bu ülkenin tüm askeri ihtiyaçları Türkiye tarafından dostluk çerçevesinde temin edilmektedir.Bu ülkede Türk jandarmasını yarbay rütbesindeki askerimiz temsil etmektedir. Şu anda orada İnşaat,Mühendislik,Gida,Temizlik maddesi üretimi yapilmasi oncelikli islerdir. Dökümhane,balikcilik buzhane isletmeciligi balik isleme tesisleri balik yemi fabrikasi ,Restaurant,Gıda Malzemeleri Toptancılığı cimento fabrikasi cam fabrikasi oncelikli isler arasindadir bunlara gerekli olan madenler mevcuttur . Tekstil toptancılığı İnsaat Mühendislik her alanda yatırıma elverişlidir.su anda Gambiyada insaata cok onem verilmektedir.

Tarih

Bölge ile ilgili ilk kayıtlar 9. yüzyıl ve 10. yüzyıl'da Arap tüccarından geldi. 1066'da Tekrur sakinleri kuzeyde Senegal Nehrinde krallık oluşturarak bölgenin ilk yerlileri oldular. 14. yüzyıl'ın başlarında Mali İmparatorluğuna bağlandılar. Portekiz'ler 15. yüzyılın ortalarında bölgeye denizden ulaşarak ticaretin hakimiyetini ellerine aldılar.

Gambiya 1843 yılından itibaren İngiliz kolonisi olarak yaşadılar 1965 de bağımsızlıklarını kazandılar ve 1982 ye kadar devam etti 1982 yılında Senegal le bir federasyon oluşturarak İsmini SENEGAMBİYA koydular. 1989 da ise federasyon son buldu ve ve tekrar egemen olan Gambiya 1991 de Senegal ile dostluk ve iş birliği antlaşmasını aralarinda imzaladilar.1994 yılında ise yapılan bir askeri darbe ile bütün politik çalişmalar yasaklanarak askıya alındı. 1996 da demokrasiye tekrar dönüldükten sonra başkanlık seçimleri demokratik olarak yapıldı ve bundan sonra da parlemento seçimleri.

Ayrıca Gambiya hakkında bir başka gariplikte "r" harfini telaffuz edemeyenlerin halk tarafından ayrımcılığa uğramasıdır. Öyle ki günümüzde bu ayrımcılığın şiddeti 60'larda Amerika'da olan beyaz-siyah ayrımıcılığının seviyesine ulaşmıştır.

İklim ve Çevre

- Tropik bir iklime sahip olan Gambiya Haziran,Temmuz,Ağustos,Eylül ve Ekim aylarında Tropik sıcaklık ve bol yağmur periyodu ile nemli bir iklim yaşar fakat Kasım,Aralık,Ocak,Şubat,Mart,Nisan ve Mayıs ayları arasında daha serin olur yaklaşık 30c ile 36c derece dir.Bu da mükemmel bir güneşlenme ve denize girme fırsatı verir kışın turizm bu mevsimde canlıdır.Ülkenin büyük bölümünde bol su olmasina rağmen su temizlenemediğinden hastalıklara yol açmaktadır.Tüm ülkenin elektrik üretimi dizel jenaratörlerle sağlanmaktadir ve 2006 yılında yeni yapılan elekrik santrali dahi dizelle calışmaktadır ve Atlantik okyanusun kıyısındaki bu ülkede finans kaynaklari bulunmadigindan rüzgar enerjisinden ya da güneş enerjisinden yararlanamamaktadır.Bu ülkede halâ evlerin %65 inde elektrik bulunmamaktadır.cok buyuk bir potansiyele sahip olan gunes ve ruzgar enerjisine yatirim ile enerji acigi kapatilabilir .

Yönetim Bölgesi

Gambiya 6 büyük bölgeye ayrılmıştır başşehir bölgesi olan Büyük BANJUL alanı ve 5 bölgeden oluşur YUKARI NEHİR , MERKEZ NEHİR , AŞŞAĞI NEHİR , KUZEY TOPRAKLARI ve BATI TOPRAKLARI dır.Ayrıca her bölge de kendi içlerinde küçük bölümlere ayrılmıştır ve toplam 37 küçük bölge vardır ülkenin tamamında.


Ekonomi

GAMBIYA nın önemli yeralti kaynaklari arasinda madenler ve mineraller(petrolyataklari olmasina ragmen cikarilamamasi buyuk bir sansizliktir) ve çok az bir alanında tarıma elverişli topraklari mevcuttur halkın %75 i yaşamlarini devam ettirebilmek için tarım (pirinç)ve hayvancılıkla uğraşmaktadır kalanlarıda balıkçılıkla 9-12metre uzunluktaki kayık ve sandallarla bu işi yaparlar.(Ülkedeki balıkçıların yeterli imkânları bulunmamasına rağmen, ülke bu konuda çok zengin ve verimlidir fakat fakir halkın bunu değerlendirme şansı ekonomik olarak yoktur bu konuda yatırım yapamadıkları için ekonomiye katkı sağlayamazlar, soguk hava depoları yoktur bunun için tütsüleme ve kurutma metodunu ilkel bir sekilde uygularlar) halbuki buyuk bir buzhane ile tüm ürün buradan ihrac edilebilir. hala bu konuda yatirim yoktur balikci teknelerinin de teknolojisi yoktur. Ayrica hayvancılık konusundada yatırım hala mevcut değildir.1998 de kurulan ilk büyük özel firmalar en büyük alicidir fıstık fiatlarin düşmesi ve en önemlisi turizm gelirinin düşmesi ulke ekonomisini kötü etkilemiştir. Herturlu yatirim olanagi olan bir yerde iscilik ucretlerinin 40 avrolardan baslamsi yetismis personelin bulunmasi bunlarin bir alternatif olarak dusunulmesi cok iyi bir firsat olarak degerlendirmelidir.İşsizlik orani yüksek seviyelerdedir . Ayrica buradaki iş dunyası küçük bir grup Lübnan lıların elindedir. Halbuki Turk isletmecileri icin cok buyuk firsatlar sunan Gambiya bu ulke de yapilacak cok sey vardir gelin bir kere kendiniz gorun ondan sonra karar verin .Bati afrika ulkelerinde Gambiya Turklerin en sevildigi yerdir.su anda Turkiyeden Karsan otomotiv firmasi Casper computer Uzel traktor firmalari Bati afrikaya acilimdadirlar.Balikciligin gelismesi konusunda Turk firmalari ile iliskilerimiz son asamaya gelmistir . Turklerin balikcilik konusunda bizlerle calismalari cok buyuk bir kazanctir Gambiya yeralti(petrol) madenlerini tam olarak islettigi an zengin ulkeler arasina gireceginden hic suphem yoktur. gelin sizde yararlanin bu olanaklardan.

Halkın Dağılımı

* En büyük grup %42 ile MANDINKA, %18 FULA, %16 WOLOF, %10 JOLA, %9 SERAHULI,%5 Karışık
* Ortalama yaş : 17,4 yaş ( 2002 )
* Çocuk ölümleri : % 7,5 ( 2003 )
* Ortalama yaşam uzunluğu* : 54,4 yaş ( 2003 )
* KONUŞULAN DİLLER* : İNGİLİZCE , MANDİNKACA , FULACA , WOLOFCA , JOLACA , SERAHULİCE , KARIŞIK YERLİ DİNLER:HALKIN % 90 MÜSLÜMAN' + % 9 HRISTIYAN + % 1 YERLİ DİNLER

% 70 İ YABANİDİR.( 2003 )'
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt