G.Saray yönetimi açık konuştu

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
tragedie

tragedie

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
G.Saray yönetimi açık konuştu
Riva çöpsüz üzüm önceliğimiz orada’

YETKİ alındıktan, borç yapılandırıldıktan sonra atılacak ikinci adım ise şöyle. Gayrimenkuller üzerindeki ipotek kalkınca Riva’nın da önü açılacak. Orada 844 villadan oluşan bir proje vardı. Refik Arkan “Gerekirse yeni ihale yaparız. Bizim gördüğümüz orada 250-260 milyon dolarlık bir değer yaratma imkânımız var” dedi.









BU arada Adnan Öztürk “Burası için 6 milyon TL’nin üzerinde ruhsat harcaması yapıldı. Bunun süresi dolmak üzere. Bu paranın da yanmaması için elimizi çabuk tutmalıyız” diye konuştu. Adnan Nas söz alarak şöyle devam etti:

“G.SARAY üyeleri Riva gibi bir değeri kaybetmek istemeyebilir. Ancak burası şu an için çöpsüz üzüm. Onun orada müzelik durmasının bize bir faydası yok. Bu araziyi değerlendirir oradan gelen paranın büyük bölümü ile yine proje geliştirilebilecek, Riva gibi değer yaratacak yeni araziler alabiliriz. Bu konuda hedefimizde 1-2 yer de var.”

G.Saray’ın borcu 328 milyon $ . Tüm gayrimenkuller ipotekli, gelirler temlikli. Günlük harcamalar ‘Kasa kolaylığı’ yöntemiyle zar zor döndürülüyor. Yeni yönetim “Borcu yeniden yapılandırma, faizi düşürüp vadeyi uzatma yetkisi istiyor

FUTBOL dünyası şike skandalı ile çalkalanırken, bu kaosun dışında rahat bir görüntü sergileyen G.Saray da mali darboğazdan çıkış yolu arıyor.

G.SARAY Ünal Aysal’ın başkanlığındaki yeni yönetimde yer alan Adnan Öztürk, Adnan Nas, Refik Arkan ve Aka Gündüz Özdemir ile dün G.Saray Adası’nda bir araya gelerek kulübün mali durumunu ve yarınki kritik mali kurulun nasıl bir açılım sağlayabileceğini ve önemini konuştuk.

ÖNCELİKLE bir ekonomist olarak G.Saraylılar’ın kolay anlayabileceği bir şekilde şu anki mali durumu kısaca özetlemek istiyorum. Bu fotoğraf çok önemli. Zira üyelerin yarınki genel kurulda bu tabloyu dikkate alarak el kaldırmasında kulübün büyük menfaati var.

KULÜBÜN halen 328 milyon dolar borcu var. Bu borcun 74 milyon dolarını vadesi geçmiş borçlar oluşturuyor. Kulübün futbolcularına, eski teknik direktörler Rijkaard ve Hagi’ye, menajerlere biriken toplam borç 37 milyon dolar. Kulübün tüm gayrimenkulleri ipotekli.

153 milyon dolar borç karşılığı 1 milyar 187 milyon TL’lik gayrimenkul teminat gösterilmiş. Yani 1 borca karşılık 5 varlık bağlanmış. Şu an kulübün 1 TL bile serbest varlığı yok. Tüm gelirler de borçlardan dolayı temlikli. Örneğin Digiturk’ten yayın geliri mi geliyor, kulübün kasasına girmeden alacaklılara aktarılıyor.

‘AYLIK FAİZ 2-2.5 MİLYON’

ÜSTELİK borçların vadesi de çok sıkıntılı. 328 milyon dolar borcun ortalama vadesi 2 yıl ve ortalama faizi de yüzde 12 gibi kesinlikle kabul edilemez boyutta. Bugün için dolar bazında yüzde 12 faiz ödemek çılgınlık. Ancak ne yazık ki alacaklılar G.Saray’ı köşeye sıkıştırmış ve bu faizi almış.

BİR örnekle anlatayım. Adnan Nas’a ‘Geçen ay bu toplantıyı yapsaydık borç ne kadar diye sorsaydım, rakam ne olacaktı. Faiz nasıl bir yük oluşturuyor?’ diye sordum şöyle yanıt verdi:

“GEÇEN ay itibarıyla borç 325 milyon doların biraz üzerindeydi. Yani her ay 2-2.5 milyon dolar faiz yükümüz var. Bir ayda yeni borçlanma yapmadığımız halde 328 milyon dolar oldu.” Tablo karanlık. Kesinlikle sürdürülemez.

YÖNETİCİLER şimdi bu bu tutsaklıktan kurtulmak için bir formül bulmuş vaziyette. Adını vermedikleri bir finans kuruluşu ile el sıkışılmış. Yetki alırlarsa toplam borç kadar yani 328 milyon dolar kadar yeni borç bulunacak. Bu para ile vadesi gelmiş gelmemiş tüm borçlar kapatılacak. Borç yeniden yapılandırılacak. Üstelik yeni borcun faizi yüzde 5.5 gibi olacak, vadesi de uzayacak.

YANİ kulüp bundan sonra önünü görebilecek. Herşeyden önemlisi tüm gelirleri ve ipotekli gayrimenkulleri tutsaklıktan kurtulacak. Akıllara bir soru gelebilir.

PEKİ tüm gelirler temlikli ise kasaya bir kuruş girmiyorsa, G.Saray şu an giderlerini nasıl karşılıyor? ‘Kasa kolaylığı’ denen bir sistemi kullandıklarını belirten Refik Arkan “Hiçbir garantisi olmadan yönetim kurulu üyelerimiz ceplerinden para veriyor ve günlük işler bu şekilde yürüyor. Şu ana kadar ödenen tutar 10 milyon TL’yi geçti” cevabını verdi.

‘Stadın tabelasını kurşunluyorlar’

SÖZ yeni stada geldi. “Biz burayı bedavaya almadık. Karşılığında Ali Sami Yen’i verdik” diyen Adnan Öztürk statta eksiklikler olduğunu en az 10 milyon dolar olan bu eksikliklerin giderilmemesi halinde Aslantepe Türk Telekom Arena’yı teslim almayacaklarını söyledi.

BU arada Refik Arkan stadın otoyoldan görünen kısmına 12 metrekarelik bir “Bu stat Gençlik Spor Genel Müdürlüğü’nün malıdır” tabelası asılması konusuna değinerek “Bu emrivakiye hiç gerek yok. Bütün statlar GSGM’nin ancak hiçbirinde böyle bir tabela yok. Bu tabela taraftarımızı tahrik ediyor, otoyoldan geçenler kurşun sıkıyor” diye konuştu.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Oğuzhan
Cevap
0
Görüntüleme
313
Oğuzhan
Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
348
juristokrat
India
Cevap
4
Görüntüleme
499
greenmile
DiaBLoS
Cevap
4
Görüntüleme
474
India


Üst Alt