Flaşş Öztürkler:Turkcell 3G'yi 81 İlde Başlatacak-Avea ile sorun çözülecek açıklaması

Sponsorlu Bağlantılar

paradox1026

paradox1026

Üye
    Konu Sahibi
Flaşş Öztürkler:Turkcell 3G'yi 81 İlde Başlatacak-Avea ile sorun çözülecek açıklaması
Turkcell, 3G'yi 81 ilde birden başlatacak

Diğer EKONOMİ haberlerini okumak için ...



Turkcell yöneticisi İlter Terzioğlu, 3G şebekesini Ericsson ve Huawei ile birlikte kuracaklarını ve '3G''yi ilk günden 81 ilde aynı anda başlatacaklarını bildirdi.





15. yılını kutlayan Turkcell'in bu süreçteki faaliyetlerine ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Terzioğlu, 2009'da 3G konusunda yapacakları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.
Lisans sözleşmesinin imzalanmasından önce devlete yaklaşık 1 milyar TL kaynak aktaracaklarını dile getiren Terzioğlu, usul ve esaslarla ilgili çalışmaların Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) nezdinde devam ettiğini söyledi.
Terzioğlu, Turkcell'in 5 yılı aşkın süredir bu konuda yatırım yaptığını, baz istasyonlarının hemen hepsinde Edge desteği bulunduğunu aktardı.
3G şebekesini Ericsson ve Huawei ile kuracaklarını kaydeden Terzioğlu, ''3G'yi ilk günden 81 ilde aynı anda başlatacağız'' dedi.
ERICSSON AÇIKLAMASI
Bu arada, Ericsson'dan da konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.
Ericsson'un, Turkcell'in WCDMA/HSPA şebekesi ile ilgili servisleri kurma ve yapılandırma konusunda ana tedarikçi olarak bir sözleşme imzaladığı ifade edilen açıklamada, yapılan anlaşma ile Turkcell'in yüksek hızlı internet ve diğer gelişmiş servisler gibi yüksek hızlı mobil geniş bant hizmetlerini Türkiye çapında sunabileceği belirtildi.
Açıklamaya göre anlaşma, tüm çekirdek şebekeyi ve Ericsson'un mevcut 2G Radyo Sistemleri ve Radyo Şebekesi olan tüm bölgelerini kapsıyor. Ericsson, sistem entegrasyon, teknik destek, şebeke kurulumu ve uyarlanmasını da içeren her türlü servisten de sorumlu olacak.

Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, Avea'ya port tahsis edilmesine ilişkin olarak kendilerine gelen 260 adetlik talebin 100'ünü trafik kaydırmalarıyla karşılayabileceklerini belirterek, ''Geri kalan 160 port için malzemelerin gelmesini bekleyeceğiz. Herhalde 45 günlük bir sürede biter'' dedi.
Terzioğlu, 15. yılını kutlayan Turkcell'in bu süreçteki faaliyetlerine ilişkin olarak Turkcell'in Maltepe'deki Ar-Ge binasında düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Avrupa'nın en büyük 3. şebekesinden biri olan Turkcell'in 15 bin 400 baz istasyonu ile nüfusun yüzde 99'unu kapsama alanı içine aldığını kaydetti.
Bunun yanında, konuşma trafiğinin yoğun olacağı yerlere yönlendirdikleri 236 araçlık mobil istasyonları da bulunduğunu aktaran Terzioğlu, baz istasyonlarında alternatif enerji kullanımına önem verdiklerini, 2009 sonunda 200'e yakın lokasyonda bu uygulamaya geçeceklerini belirtti.
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Terzioğlu, Avea ile port tahsisi nedeniyle yaşanan sıkıntıya ilişkin bir soru üzerine, arabağlantı sözleşmesine göre port taleplerinin 3 ay önce yazılı olarak bildirilmesi gerektiğini ancak şimdiye kadar uygulamada bu bekleme süresinin kullanılmadığını söyledi.
Terzioğlu, Avea'nın kendilerine 43 port talebiyle geldiği 9 Şubat 2009 tarihinde Avea'dan kendilerine gelecek trafiğe yönelik 386 port bulunduğunu, bir hafta içerisinde bu talebin 29'unu karşıladıklarını dile getirerek, sürecin gelişimine ilişkin şu bilgileri verdi:
''24 Şubat'ta yazıyla '215 tane daha istiyorum' dedi. 15 yılda geldiğimiz nokta buydu, benden bir günde yüzde 50 daha fazla kapasite istediler. 18 tane daha verdik. Üzerine bu portlardaki gerekli trafik kaydırmalarını yaparak portları açığa çıkardıkça vermeye devam ettik. Geldiğimiz noktada 386'dan 445'e çıktı. 4 Mart'ta bizim de kampanyalarımız başladığı için biraz daha temkinli olalım diye biz de Avea'dan 79 port talebinde bulunduk. Bize 4 tane vermiş durumdalar.''
Bu işin bir kamu hizmeti olduğu bilinciyle hareket ettiklerini ve ellerinde portlar oldukça açmak için çalışmaları sürdürdüklerini ifade eden Terzioğlu, 30-40 kadar portu daha trafik kaydırmalarıyla boşaltabileceklerini, sonraki portlar için ilave yatırımlar yapmaları gerekeceğini anlattı.
Terzioğlu, port açmanın maliyetine ilişkin bir soruyu ise, ''Portlar bittiği zaman yeni kart ilaveleri lazım. Kiralık hattı alıyorsunuz, üzerine kartını koyuyorsunuz ve yeni bir kapasite yaratıyorsunuz. Bu daha zaman alan bir iş. Bu 1-1,2 milyon dolar kadar ilave yatırım yapmanız gerek. Burada konu para değil, konu zaman'' şeklinde yanıtladı.
Her bir portun aynı anda 30 kişinin konuşmasına imkan sağlayan ilave kapasite yarattığını söyleyen Terzioğlu, şöyle konuştu:
''Karşı taraftan bize doğru trafik geldiği zaman, çağrı sonlandırma ücreti diye bir şey var. Zaten size doğru gelen trafik arttıkça para alıyorsunuz. Konu paraya dökülürse, elinizde imkan varsa bir an önce yapmak lazım aslında. Bu işin davaya dökülmesi... Hukuk süreci uzun sürecek ama kesinlikle haklıyız. Hatta biz de kendilerine ihtarname çektik.''
Şu anda toplam 260 adet olan port talebinin 60 kadarını karşıladıklarını, 40 tanesini daha malzeme ihtiyacı olmadan, sadece trafik kaydırma ile karşılayabileceklerini dile getiren Terzioğlu, ''Toplam 260'lık bir talebin 100'ünü karşılamış olacağız. Geri kalan 160'ı için malzemelerin gelmesini bekleyeceğiz. Herhalde 45 günlük bir sürede biter'' dedi.
AR-GE MERKEZİ
Konuşmasının ardından gazetecilere Turkcell'in Ar-Ge merkezini gezdiren Terzioğlu, İstanbul'da 10 milyon civarında abonenin konuşmalarının bu merkez üzerinden sağlandığını, Türkiye'de buna benzeyen 26 merkezleri bulunduğunu aktardı.
Terzioğlu, binadaki şebeke kontrol merkezinden Türkiye'deki bütün istasyonlardaki sorunların anında iletildiğini, harita üzerinden istasyonların sinyal seviyelerinin kontrol edilebildiğini, deprem, patlama gibi acil durumlara anında müdahalenin sağlandığını anlattı.
Merkezde, şehirlerdeki görüşme trafiğinin yoğunluğunun da izlenebildiğine işaret eden Terzioğlu, en yoğun trafiğin kış aylarında 18.00 civarında, yaz aylarında ise 19.30-21.00 aralığında gerçekleştirildiğini söyledi.
''15 YILDA 175 MİLYAR DAKİKA GÖRÜŞME''
Turkcell Kurumsal İlişkiler ve İletişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler de Turkcell'in 15 yılda gerçekleştirdiği hizmetlere ilişkin şu bilgileri verdi:
''Turkcell üzerinden 15 yılda 100 milyar kısa mesaj gönderildi. Bu, 2,8 milyon cilt ansiklopediye karşılık geliyor. Turkcell üzerinden 8 milyon fotoğraf albümünü dolduracak 400 milyon MMS, 500 bin film indirilmesine denk düşecek 350 milyon megabit veri transferi gerçekleştirildi.
332 bin yıla denk gelen, toplam 175 milyar dakikalık görüşme yapıldı. Turkcell aboneleri el ele tutuştuğunda dünyanın etrafını 1,5 kez dolaşabiliyor.''
''15 YILDA 10,3 MİLYAR LİRA YATIRIM''
Bugün itibariyle 17,8 milyar lira şirket değerine sahip olan Turkcell'in, İMKB'deki en değerli şirket olduğunu kaydeden Öztürkler, sadece Türkiye'de 37 milyon, faaliyette bulundukları 8 ülkede 62 milyon aboneye sahip olduklarını belirtti.
Öztürkler, Turkcell'in iştirakleri, iş ortakları, bayileri ile birlikte 50 bin kişiye istihdam sağladığını kaydederek, ''2009'da özellikle Diyarbakır'daki işe alımlarla bine yakın istihdam artışı planlıyoruz'' dedi.
15 yıllık geçmişlerinde toplam 10,3 milyar lira yatırım gerçekleştirdiklerini ifade eden Öztürkler, 2009'da lisans ücretleri de dahil olmak üzere 1,6 milyar dolar yatırım yapacaklarını vurguladı.
Avea ile yaşanan sıkıntıya ilişkin olarak, burada planlamanın daha iyi yapılabilmesi durumunda bu noktaya gelinmeyeceğini belirten Öztürkler, bu konuda Avea ve tedarikçileriyle işbirliği yaparak sorunu aşacaklarını söyledi.


AA
 


LAZOFLU

LAZOFLU

Emekli Yönetici
Valla başlasada rahatlasak.
 
Catty

Catty

Emekli Yönetici
hayırlısıı ..çok iyi olur walla..
 
LAZOFLU

LAZOFLU

Emekli Yönetici
3G nin başlamasını sabırsızlıkla bekliyorum. Televizyon, online oyunlar, görüntülü görüşme, internetin hızlanması, saniyede şu an edge ile maximum 38kb indirme
hızına sahib 3G ile bu hızın saniyede 250kb indirmeye kadar çıkacağını sanıyorum daha fazla da olabilir. En büyük avantajı ise sesli görüşmeler ucuzlayacak ve asıl rekabet o zaman başlayacak. Tek dileğim deneme süresinde bol bol hak sunsunlar.
 
Catty

Catty

Emekli Yönetici
3G nin başlamasını sabırsızlıkla bekliyorum. Televizyon, online oyunlar, görüntülü görüşme, internetin hızlanması, saniyede şu an edge ile maximum 38kb indirme
hızına sahib 3G ile bu hızın saniyede 250kb indirmeye kadar çıkacağını sanıyorum daha fazla da olabilir. En büyük avantajı ise sesli görüşmeler ucuzlayacak ve asıl rekabet o zaman başlayacak. Tek dileğim deneme süresinde bol bol hak sunsunlar.

evet katılıyorum...ayrıca moderatör olmuşsun tebrik eder başarılarının devamını dilerim abi.
 
maleguard

maleguard

Üye
iyi güzel hoşta 3g yi umts(1.6mbit/sn) olarak mı HSDPA(3.6mbit/sn) olarak mı kullanıcaz bu merak konusu
 


Üst Alt