Et Nedir ?

Sponsorlu Bağlantılar

hikmet366

hikmet366

Üye
    Konu Sahibi
Et Nedir ?
[h=1]Et nedir?[/h]Kasaplık hayvanlar, kuşlar, kümes hayvanları, balıklar ve av hayvanlarının yenebilen kısımları. Fakat et denilince yenebilen hayvanların kas kısımları, yani daha ziyade kas eti anlaşılır. Bu hayvanların baş, beyin, dil, böbrek, akciğer ve karaciğer, barsak ve işkembe gibi kısımlarına sakatatlar adı verilir. Ülkemizde başta koyun ve sığır etleri olmak üzere, kuzu, manda, keçi, oğlak etleri, balık etleri ve kümes hayvanı etleri yenilmektedir
Yağsız et ortalama olarak % 76 su, % 21,5 azotlu maddeler, % 1,5 yağ, % 1 mineral maddeler ihtiva etmektedir. Bunun yanında karbonhitratlar (% 0,05- 0,18), beyaz renk maddeleri, enzimler ve vitaminler de ihtiva etmektedir.
Ette, suyun dışında, en fazla bulunan kas proteini, suda çözünmeyen globulin kompleksi aktomiyosin olup, kas lifinin kasılmasından sorumludur. Bundan sonra albuminlerden miyojen, kastan soğuk su ile ekstra edilebilir. Ette daha az oranda kollojen ve elastin proteinleri bulunur. Et proteini insan vücudu için ihtiyaç duyulan amino asitleri ihtiva eder.Tam değerli bir protein olarak kabul edilir.
Bundan sonra etin rengini veren, en önemlisi miyoglobin pigmentleri, hücrenin kalıtım karakteristiklerini kontrol eden, genetik maddenin en önemli bileşeni nükleoproteinler gelir.
Etin kırmızılığını veren kanın renk maddesi hemoglobine benzeyen miyoglobindir. Balık ve kümes hayvanlarının etinde bu madde bulunmadığından onların etleri kırmızı değildir, beyazdır. 70-80°C’ye ısıtılınca renk maddesi ayrıştığından pişmiş etler kırmızı renklerini kaybederler.
Etin başlıca tuzları potasyum, fosfat, kalsiyum ve magnezyum fosfat ve sodyum klorürdür. Az miktarda demir, silisyum bulunur. Karaciğer, böbrek ve kalp dışında, kas eti, vitaminler bakımından nispeten fakirdir. Bununla birlikte tiamin, riboflavin, niasin ve diğer B-kompleksi vitaminleri oldukça iyidir. Kas etinde, az miktarda enzimler bulunur. Ette, gaz olarak fazla miktarda karbondioksit, az miktarda azot vardır.Taze et, amfoterdir. Kırmızı tornusol kağıdını mavileştirir.
[h=1]Sözlükte "et" ne demek?[/h]1. Kasaplık hayvanlardan sağlanan kaslardan oluşmuş besin maddesi; insanlarda, hayvanlarda deriyle kemik arasındaki kas ve yağdan oluşan doku.
2. Ten.
3. Meyvelerde çekirdekle
deri arasındaki bölüm.

[h=1]Cümle içinde kullanımı[/h]Bu zeytinde et denecek bir şey yok.
[h=1]Et kelimesinin ingilizcesi[/h][E.T.] n. basic chemical element
conj. and
n. meat, flesh, pulp, beef



 


_YldZEneS_

_YldZEneS_

Üye
teşekkürler faydalı bilgi
 
achambo

achambo

Üye
:tşk:
 


Üst Alt