Bazıları Küpenin erkeklikle ilgisi yok demiş..Küpeler kadınların süs eşyalarından biridir..Kadınlarla özlezleşmiştir..Nasıl ki Bi erkek bilezik takıp gezemesse küpede aynı şekilde.. Ben böyle düşünüyorum..Ayrıca Yavuz Sultan Selimin küpe taktığı kanıtlanmamıştır..Yabancı bi ressam tarafından çizilen bi resim dışındada kanıt yok..
yavuz selim dayıda olsa benim görüşüm farketmezdi. Yavuz taktı diye bunu hoşgörmelimiyim?
herşeyi sembolize etmeyin.
Küpe ilk zamanlar kadınlar tarafından erkeklerin beğenmesi için kullanılan bir takıydı, eşsiz kalan kadın doğa içerisinde tek başına yaşaması mümkün değildi. afrika yerlililer ve birçok diğer ülkede erkekler küpe takmakta amaaaaa bizim kültürümüzde erkeklerin küpe takması yoktur. islama geçtikten sonra araplarda da zenginliğin göstergesi olan küpe yok olmuştur.
kimseye kalkıpta takma demem !!! ama sen takmayı savunuyorsan bende takmamanın doğru olduğunu savunuyorum
Maalesef bunlar yanlış bilgiler arkadaşlar.
Şimdi siz hayal kırıklığına uğrayacaksınız; ama Arap toplumları dahil (Türk kültüründe rastlanılmaz) tüm Dünya üzerinde yaşayan medeniyetler içinde küpe erkek takısı olmuştur. Bu tartışmasızdır. İstediğiniz kadar araştırma da yapabilirsiniz. Küpenin tarihi Babil İmparatorluğuna kadar uzanır. Gerek Babil imparatorluğunda ve gerekse Yunan Polis Devletlerinde, küpeyi sadece erkeklerin takmasına müsaade edilirdi. Küpenin takılış amacı ise son derece basitti: Toplumsal statü. Yani her isteyen erkek de takamazdı. Kadınlar hiç takamazdı. Sakın bu ülkenin dışına çıktığınızda "Küpe, kadın takısıdır" demeyin. Benden söylemesi (Zira, bu kültürel yargı orataçağa kadar da sürmüştür; avrupa ve Asya'da halen de etkisi sürmektedir). Ayrıca, bazı meslek grupları için de erkeklerin küpe takması zorunluydu. Denziciler yüzyıllarca küpe takmışlardır. Zira,
kaza geçirdiklerinde cesetleri karaya vurursa, bulanlar cenaze ve defin işlemlerinin masraflarını karşılasınlar düşüncesiyle kulaklarına altın küpe takmışlardır. İşte bu nedenle gördüğünüz hemen her amerikan filminde denizci erkeklerin küpe takması sadece şekil kaygısından kaynaklanmamaktadır.
Küpe, avrupada ancak rönesanstan sonra kadınlar tarafından takı olarak kullanılmaya başlamıştır; ama erkekler arasındaki popülaritesini de hiç kaybetmemiştir.
Bu nedenle, kişisel olarak beğenmediğinizi söyleyebilirsiniz; ama "kadın takısıdır" demeyin; hele hele işin içine kültürü de sokarsanız ben de size cola da içmeyin (ayran için), saçınızı da boyatmayın (kına yakın), jean de giymeyin (kumaş pantolon veya şalvar giyin) derim ki; bunların da Türk kültüründe yeri yoktur. Nitekim küpe dahil bu saydıklarımın tamamı ortak-global bir kültürün parçası olsa gerek.