NOKIA E65 - A'dan Z'ye E65 (İlgilenenler mutlaka okusun)
öncelikle herkese selamlar... 2 gün önce uzun araştırmalarım sonucunda NOKIA E65 almaya karar vermiştim ve aldım.. bugün 2. gün bitecek ve 2 gündür telefonun altını üstüne getirdim. tüm deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.. E65 almayı düşünen arkaşların dikkatle okuması gereken bir yazı.. gerçekten objektif düşünülüp yazılmış bir yazı olacak..
Başlıyoruz
öncelikle bugüne kadar kullandığım NOKIA marka cep telefonlarından çok kısa bahsetmek istiyorum.. 3310, 3330, 5210i, 6600, 6630, 6288 ve E65..
6600, NOKIA'nın bugüne kadar üretmiş olduğu en sorunsuz ve en olgun telefonlarından biriydi.. sanırım buna hiçbirimiz karşı çıkmayız..
6630, 6600'a göre çok daha iyi bir telefondu bence.. ufak bir problemi olmuştu benim aldığımda, yazılım tekrar yüklenince kullanmaya devam etmiştim. E65'e kdr kullandığım ve en sevdiğim telefonumdu..
6288, S40 (yani J2ME tabanlı) işletim sistemine sahip bir telefon ve tam anlamıyla nefret ettim.. şubat 2007'de almıştım ve E65 almak için sattım.. hiç problem çıkarmadı ama hiçbir şekilde ısınamadım telefona..
gelelim E65'e:
E65'i almadan önce aslında bir çok forum sitesindeki yorumları okudum. çoğu insan ne yazık ki bilgisizliğinden mi diyim artık cahilliğinden mi diyim gerekli gereksiz o kadar çok olumsuz yorum yapmış ki şaşırdım kaldım.. karşılaştığım bazı şikayetler(!):
- tuş takımı ışığı yok / yanmıyor! (NOKIA'nın hangi modelinde tuş takımı ışığı yok? ışık sensörünü duymadın mı?)
- WLAN sürekli kopuyor!, "Ağ Geçidi Yanıt Vermiyor" hatası alıyorum!, WLAN özelliği çok kötü hiçbir yerde bağlanamıyorum!... gibi.. (WLAN'ı genellikle WIFI alanlarında ve WIRELESS modeme kapalı alanlarda en çok 100mt, açık alanlarda en çok 400mt uzaklıkta olmak şartıyla kullanmak gerekiyor bunu bilmiyor musun? ayrıca ağ geçidinin yanıt vermesi için wireless şifresini girmek gerektiğini bilmiyor herhalde insanlar)
- arka deri kapak soyuluyor! (NOKIA sana kılıf vermiş neden kullanmazsın)
- sürekli Sertifika hatası veriyor! çözümü yok mu? (var cnm kardeşim var ama araştırmayı bilmiyorsun galiba!!!)
- dış hoperlör çok sessiz hiç yüksek ses vermiyor, iç hoperlörse tam bir rezalet konuşanları duymuyorum? (telefona anfi bağlamak gerek herhalde ya da arkadaş sağır!)
bütün bu hata msjları ve olumsuz yorumlara rağmen bir o kadarda "çok memnunum" yorumları vardı ve gittim aldım.. kutudan hafıza kartı çıkmıyor. yani E65 hafıza kartıyla satılmıyor. bunun için telefonu aldığım NOKIA SHOP'dan 1GB Kingston microSD hafıza kartı aldım ve çıktım.. toplamda 630YTL'ye geldi (Ankara - Cepa Alışveriş Merkezi NOKIA SHOP)..
eve gelip kutuyu açtığımda kutuda eksik olup olmadığına baktıktan sonra hafıza kartını, sim kartımı, ve bataryayı takıp telefonu çalıştırdım.. elinize ilk aldığınız anda mutluluk ve mükemmellik hissi veriyor.. kayar kapak gerçekten çok başarılı. elinizi yormuyor ve bir o kadarda sağlam.. arka kapak deri ve çok şık. üstünde 4 adet hızlı erişim tuşu var.. tuş takımı çok sessiz çalışıyor (özellikler rakam tuşları) ve tuşlarında ışığı yanıyor!!!
benim öncelikli tercihlerim internet ve msn olduğu için WLAN olması çok ilgimi çekti.. telefonun sağına soluna baktıktan sonra WLAN özelliğine bakmak için WLAN özelliğini kurcalamaya başladım. yaklaşık 1 saniye içinde WLAN ağındaki tüm wireless modemleri listeliyor yani çok hızlı. şifreli ağlara girmek istediğiniz zaman WEP şifrenizi girmenizi istiyor.. wireless şifresini girdikten sonra artık internettesiniz..
WLAN'ın sorunsuz çalıştığını gördükten sonra ceptemsn programını yüklemek için cep telefonundan adresine girdim. ekran ufak olduğundan malesef sayfanın 1/4'lük kısmını görebiliyorsunuz ama istediğiniz zaman tüm sayfayı ok yardımıyla gezebiliyorsunuz. bilgisayarın başında olmak gibi değil tabi ama bilgisayarı cebinize taşıyabildiği için bence takdir edilmesi gereken bir özellik.. ceptemsn'in Symbian sürümünü yüklemeye koyuldum. çok hızlı bir yüklemeden sonra ceptemsn'i yükle seçeneğine bastığımda ise daha önceden bildiğim Sertifika problemi karşıma çıktı.. oturdum bilgisayarın başına ve bu sorunu halletmek için çözüm aramaya başladım.. ve çözümünüde buldum, şimdi sizlerle paylaşmak istiyorum:
NOKIA E65 SERTİFİKA SORUNU VE ÇÖZÜMÜ:
- telefonun tarihini 1 - 2 sene ileri ya da geri alıyorsunuz (ben 2009 yaptım).
- Menü > Araçlar > Ayarlar > Güvenlik > Sertifika Yönetimi içinde bulunan 10'dan fazla sertifikanın Seçenekler > İşaretle/İş.Kaldır > Tümünü İşaretle diyerek tekrar Seçenekler'den bunların hepsini Sil seçeneğiyle silin.. Sadece 6 adet sertifika silinmeyecektir.. kalan sertifikalara demirbaş sertifikalar diyebiliriz.
- daha sonra buradan çıkın. Menü > Araçlar > Uygulama Yöneticisi (uyg. Yön. adıyla geçer) burada Seçenekler'den Yazılım Yükleme sekmesindeki "Sadece İmzalı" seçeneğini "Tümü" olarak değiştirin. hemen altındaki Çevrimiçi Sertifika Kontrolü'nü de Kapalı konumuna getirin..
- telefonun tarihini tekrar bulunduğunuz güne çevirin.
artık program yüklemeye başlayabilirsiniz..
DİKKAT: SERTİFİKA KONTROLÜ BU İŞLEMLERDEN SONRA TELEFON TARAFINDAN YAPILMAYACAĞINDAN KURDUĞUNUZ HER PROGRAMA DİKKAT ETMENİZ GEREKMEKTEDİR!! BİLMEDİĞİNİZ VE ARAŞTIRMADAN YÜKLEDİĞİNİZ UYGULAMALARLA TELEFONUNUZA VİRÜS VEYA ZARARLI DOSYALAR BULAŞABİLİR!!!
bu şekilde CepteMSN programını, NOKIA MAPS programını, temaları kısacası yüklemek istediğim her şeyi yükledim. ama dediğim gibi bilmediğiniz, araştırmayarak yüklediğiniz programlar virüs bulaştırabilir!
telefonu 2 gündür kullanıyorum.. şuana kadar "sertifika problemi" hariç en ufak bir problemle karşılaşmadım. sorunsuz ve çok işlevli bir telefon. fiyatı ise gayet makul.. hatta NOKIA MAPS yükledikten sonra şu anda telefonun N95'den tek farkı sadece 2MP kamerası ve radyosunun olmaması oldu. sonuçta, WLAN var, Navigasyon'u da oldu, e işletim sistemi olarakda S60 3rd Edition kullanıyor her ikiside..
bunların dışında dediğim gibi çok kaliteli bir ses çıkışı var. hem konuştuğumuz hoperlörde hemde dış hoperlörde..
kamerası ise bildiğimiz 2 MP NOKIA kamerası. 1600x1200 ve 640x480 formatında fotoğraf çekebiliyor. fotoğraf kaliteleri tatmin edici. video çekimleride aynı şekilde sorunsuz ve iyi. kameranın zoom özelliği digital ve zoom in yapılarak çekilen fotolarda bile çok iyi sonuç veriyor.
ayrıca ön tarafta bulunan 4 tuş sayesinde, konferans görüşmeleri yapabilir, TUŞUM özelliği sayesinde en çok kullandığınız uygulamayı bu tuşa atayabilirsiniz. rehber tuşu ile rehbere hemen ulaşabilir ve sizin konuşmalarınızın karşıya duyulup duyulmamasını ayarlamak için tek tuşla mikrofonu kapatıp açabilirsiniz..
sonuçta olumsuz hiçbir yoruma aldanmamanızı ve E65 almayı düşünüyorsanız hiç düşünmeden almanızı tavsiye ederim. Üstelik fiyatı bu kadar düşmüşken.. ama şunuda belirtmeden geçemeyeceğim. E65 tam bir Business Phone yani İş Telefonu.. eğer multimedia ağırlıklı düşünüyorsanız yinede işinizi görür ama oturup mp3 dinlicem falan derseniz birazda diğer modelleri araştırın derim..
bunun dışında sormak istediğiniz sorular varsa buradan sorabilirsiniz..
Saygılarımla