Dünyanın İlk 20 Harikası

Sponsorlu Bağlantılar

Odysseus

Odysseus

Üye
    Konu Sahibi
Dünyanın İlk 20 Harikası
AMAZON ORMANLARI



En büyük tropikal yağmur ormanları Amazon Basin`deki Amazon Yağmur ormanlarıdır. Tropik yağmur ormanlarında yaşayan birçok yerli halk grubu bulunmaktadır. Brezilya ve güney Venezuela`nın Amazon yağmur ormanlarında yaşayan Yanomamo kabilesinde olduğu gibi, bu grupların çoğu yüzlerce ya da belki binlerce yıldır dağınık köylerde yaşamaktadırlar. Bu kabileler yiyecek, giyecek ve ev gereksinimlerini temelde ormanlardan elde ettikleri malzemelerle sağlamaktadırlar.

Orman halkı çoğunlukla bir araya toplanmış avcılardır; yiyeceklerini et için avcılık yaparak (balık için balıkçılık) ve yenilebilir bitkileri toplayarak sağlarlar. Bir kısmının aynı zamanda ormandan arındırılmış alanlarda küçük bahçeleri de vardır. Yağmur ormanındaki toprak fakir olduğundan, bu alanlar birkaç yılda yerini ormandan arındırılmış yeni alanlara bırakmak zorunda kalır.

Yerli halkın nüfusu genel olarak azalmaktadır. Bunun birçok nedeni vardır. Ana sorun ise salgın hastalıklar (genelde Avrupalılarca getirilen çiçek, kızamık gibi) ve hükümetlerin toprağa el koymasıdır.

TAJ MAHAL HİNDİSTAN



Taç Mahal, Hindistan Türk İmparatorluğu`nun Timuroğulları hanedanının 5. hükümdarı Şah Cihan -Şah-ı Cihan (Dünyanın şahı)-(1593-1666) tarafından, o zamanki imparatorluğun başkenti olan Hindistan`in Agra şehrinde, Jumna (Yamuna) Nehri`nin kıyısında yaptırılmıştır. (Babür Şah`ın kurduğu Hint-Türk İmparatorluğu, Hindistan`da 332 yıl (1526-1858) egemen oldu.)

Dünyada aşk için dikilmiş en büyük ve en güzel anıt olarak kabul edilen bu türbe, Şah Cihan`ın büyük bir aşkla sevdiği eşi Arcümend Banu`nun, (Mümtaz Banu Begüm) doğum sırasında ölümü üzerine, onun hatırasına yaptırılmıştır.
Yapının mimarları; Mimar Sinan `ın talebelerinden Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi ile yapıdaki yazılari yazan Hattat Serdar Efendi, eserin yapimi için Şah Cihan tarafından İstanbul `dan davet edilmişlerdi.1630`da inşaasına başlanan eser, 22 yil sonra 1652`de tamamlanmıştır.

Taç Mahal`in yapımında parlak, ince mavi damarları olan beyaz mermer kullanılmistır. Aynı mermerden yapılan ve yerden yüksekliği 82 metre olan kubbe, Mimar İsmail Efendi tarafından yapılmıştır.

Kubbe üzerinde altınlı bir alem vardır. Türbenin beyaz mermerden 4 minaresi vardır. Anıtın dört yanına Hattat İsmail Efendi tarafından Yasin suresinin tamamı yazılmıştır.

ÇİN SEDDİ



Çin Seddi (M.Ö 220 ve M.S. 1368 - 1644) Çin Büyük Çin Seddi mevcut surları birleştirilmiş bir savunma sistemi şeklinde birbirine bağlamak ve Çin’i Moğol saldırılarından korumaya için yapılmıştır. İnsan eliyle bugüne dek yapılmış en büyük ve uzaydan görülebilen tek abidedir. Bu anıtın yapımında binlerce kişi hayatını kaybetmiş olmalıdır.

ELHAMRA SARAYI - İSPANYA



Elhamra (12. yüzyıl) Granada, İspanya 13 hektar bir alana kurulu saray cezp edici freskleri ve iç detayları ile ünlüdür. Mağrip mimarisinin dünyadaki en güzel örneklerinden biri olan yapı aynı zamanda Avrupa’da en çok ziyaret edilen turistik yerlerden biridir.

ANGKOR TAPINAĞI - KAMBOÇYA



Angkor (12. yüzyıl) Kamboçya Angkor Güney Doğu Aysa Khmer İmparatorluğunun en önemli abidesi ve dünyanın en büyük tapınağıdır.

12. yüzyılın başında Kral Survayaman döneminde inşa edilmiş olan Angkor muhteşem güzelliği ve detaylı işlemeleriyle dikkat çekmektedir. Su kanalları, eşmerkezli duvarları ve muhteşem tapınak tepesiyle, çevrede denizler evrenin merkezinde Meru tepesi olmak üzere, Angkor Wat Hindi Kozmosunu temsil etmektedir.

CHICHEN ITZA PİRAMİTİ-MEKSİKA



Chichen Itza piramidi (M.Ö. 800 öncesi) Yucatan Yarımadası, Meksika Chichen Itza piramidi (M.Ö. 800 öncesi) Yucatan Yarımadası, Meksika Chichen Itza, Maya medeniyetinin ekonomik ve politik merkezi olarak hizmet vermiş en meşhur Maya tapınak sitesidir. Değişik yapıları –Kukulkan piramidi, Chac Mol Tapınağı, Bin Kolonlar Geçidi, Tutukluların Oyun Sahası – bugün dahi harikulade bir mimari alan ve mekân düzenleme göstergesi olarak kendini göstermektedir. Piramidin kendisi Maya tapınaklarının en sonuncusu hiç şüphesiz en büyüğüdür.

İSA HEYKELİ-BREZİLYA



Kurtarıcı İsa Heykeli (1931) Rio de Janeiro, Brezilya Bu İsa heykeli 38 metre yüksekliğindedir ve Rio de Janeiro şehrine tepeden bakan Corcovado Tepesinin üzerine yerleştirilmiştir. Brezilyalı Heito da Silva Costa tarafından tasarlanan ve Fransız heykeltıraş Paul Landowski tarafından gerçekleştirilen bu anıt dünyanın en çok tanınan anıtlarından biridir. Heykelin yapımı beş yıl sürmüştür ve Ekim 1931’de açılışı yapılmıştır. Ziyaretçileri kollarını açarak karşılayan heykel şehrin ve Brezilya halkının sıcaklığının sembolü haline gelmiştir.

COLISEUM - ROMA



Roma Coliseum’u (M.S. 70 - 82) Roma, İtalya Roma şehrinin merkezinde bulunan bu muhteşem amfiteatr başarılı lejyonerlerin ve Roma İmparatorluğunun onuruna inşa edilmiştir. Dizayn tasarımı bugün dahi geçerli olan bir anıttır ve yapılışından 2000 yıl sonra modern stadyumlar Coliseum’un orijinal tasarımından etkilenmektedirler. Bugün, filmler ve tarih kitapları vasıtasıyla bu arenada seyircilerin beğenisine sunulan acımasız dövüşler ve oyunlar hakkında daha fazla bilgi sahibiyiz

EYFEL KULESİ - PARİS



Eiffel Kulesi (1887 - 89) Paris, Fransa Mimar Gustave Eiffel’in eseri olan bu muhteşem çelik kule Paris şehrinin olduğu kadar Fransa’nın da sembolü haline gelmiştir. Yapıt sadece bütün dünyada tanınmakla kalmayıp muhtemelen Batı Dünyasının en popular mimari yapılarından biri olma özelliğini de taşımaktadır. Empire State Building’in inşasından önce dünyanın insan yapısı en yüksek yapıtı olma unvanına sahipti. Kule her yıl altı milyon insan tarafından ziyaret edilmektedir.

AYASOFYA - İSTANBUL



Aya Sofya (M.S. 532 - 537) İstanbul, Türkiye Aya Sofya İmparator Jüstinyen’in saltanatı sırasında, Bizans’ın güç ve etkinlik açısından en güçlü olduğu zaman inşa edilmiştir (M.S. 532-537). Mimari yapısının önde gelen özelliği olan masif kubbesi camilerin mimarisinde örnek olarak alınmıştır. Gerçekte, Bizans’ın yıkılmasından sonra Aya Sofya bir Osmanlı camisine dönüştürülmüştür. Bugün müzeye dönüştürülen abide Müslümanlara olduğu kadar ve Hıristiyanlara da hizmet vermektedir.

KİYOMİZU TAPINAĞI - KYOTO



Kiyomizu Tapınağı (749 - 1855) Kyoto, Japonya M.S. 794 yılında planlanan Kyoto saray ve tapınakları Jopanya imparatorlarının ve şogunların 1000 yıldan fazla oturma mekânı olmuştur. Japonya İmparatoru Gosho İmparatorluk Sarayında taç giyer. Diğer önemli yapıtlar arasında Higashi Nonganji ve Nishi Hoganji tapınak komplekslerini, “Altın Malikâne” ile Kinkakuji Tapınağını ve “Berrak Suları” ile Kiyomizu Tapınağını sayabiliriz. Kyoto siteleri tarih boyunca birçok defalar yıkılmış ve yeniden yapılmıştır ve Asya’nın en önde gelen kültür miraslarından biridir.

KREMLİN ve KIZIL MEYDAN - MOSKOVA



Kremlin ve Kızıl Meydan (1156 - 1850) Moskova, Rusya I.Ivan’ın malikânesi olarak inşa edilen Kremlin sarayı 1917 Rus İhtilaline kadar Rus Çarlarının resmi sarayıdır. Halen bugün Başkanın çalışma ofisi olarak kullanılmaktadır. Kremlin Sarayının önü Kızıl Meydan’dır – birçok kişinin 1 Mayıs gösterileriyle bağdaştırdığı etkileyici ve muhteşem bir meydan. Meydanda ayrıca 1550 yıllarında Korkunç Ivan’ın Kazan Moğol kalesini ele geçirmesinin onuruna yapılan St Basil Kilisesi de bulunmaktadır.

MACHU PICCHU - PERU



Machu Picchu (1460-1470) Machu Picchu, Peru Inka İmparatoru Pachacutec 15. yüzyılda Manchu Picchu (“Eski Dağ”) olarak bilinen dağda bulutlar içinde bir şehir inşa ettirmiştir. Bu muhteşem yerleşim merkezi And platosundan başlayarak balta girmemiş Amazon ormanlarının Urubamba Nehrine kadar uzanmaktadır. İnkalar tarafından çiçek hastalığı salgınından dolayı terkedilmiştir. İspanyolların İnka İmparatorluğunu ele geçirmelerinden sonra şehir üç yüz yıl boyunca “kayıp” olarak kalmış ve 1911 yılında Hiram Bingham tarafından tekrar bulunmuştur.

NEUSCHWANSTEIN ŞATOSU - ALMANYA



Neuschwanstein Şatosu (1869 -1884) Schwangau, Almanya Neuschwanstein Şatosu şato ve kalelerin stratejik olarak gerekli olmadığı bir devirde inşa edilmiştir. Bunun yerine, sadece bir fantezi olarak tasarlanmıştır – dağlar ve göllere tamamen uygun olarak düzenlenmiş kule ve surların harikulade ve romantik bir tasarımı. Birçok değişik mimari sitili ve ince elişçiliğini barındıran eser, büyüklerin olduğu kadar çocukların da nesiller boyunca ilham kaynağı olmuştur.

PETRA - ÜRDÜN



Petra (M.Ö. 9 – M.S. 40) Petra, Ürdün Arab Çölünün bir ucunda bulunan Petra, Kral IV. Aretas’ın (M.Ö. 9 M.S. 40) imparatorluğu Nabataean’ın muhteşem başkenti idi. Su teknolojisi konusunda uzman olan Nabateanslılar şehirlerini büyük su kanalları ve su hazneleriyle donatmışlardır. Greko-Roman örneklerine uygun olarak tasarlanmış bir amfiteatr 4000 kişiyi ağırlayacak kapasitededir. Bugün Petra’nın Mezar Sarayı, 42 metrelik Helen sitili El-Deir Manastırının tapınak duvarıyla Orta Doğu kültürünün göz kamaştıran bir örneğidir.

GİZA PİRAMİTLERİ - MISIR



Giza Piramitleri (M.Ö. 2600 - 2500), Mısır En eski ve tek ayakta duran Eski Harika olan Giza Piramitleri sanat ve tasarımda bugüne kadar eşi olmayan mükemmelliğin kanıtlarıdır. Hanedanlarına aynı zamanda tanrılarına hizmet etmek isteyen planlamacılar ve mühendisler tarafından yapılmışlardır. O devirlerde felsefe yoktur ve yaratma hiç bir sorgulamaya tabi değildir. Piramitler sonsuza kadar kalmak üzere yapılmış kusursuz yapıtlardır.

ÖZGÜRLÜK ANITI - NEW YORK



Özgürlük Anıtı (1886) New York, A.B.D. Özgürlük Anıtı özgürlük ve bağımsızlık idealleri onuruna Fransız devletinin Amerika Birleşik Devletlerine bir hediyesidir, milli bir cömertlik jestidir. Bu büyük anıt Amerika Birleşik Devletlerine 20 yüzyıl boyunca yeni bir barış ve refah ümidiyle göçen milyonlarca göçmen için bir umut ve özgürlük sembolü haline gelmiştir. Aynı zamanda eski Dünyanın Yedi Harikasından biri olan Rodos Adası Colossus’una en çok benzeyen tek New7Wonders’tır.

STONEHENGE - İNGİLTERE

Tanıdık Gelebilir

Stonehenge (M.Ö. 2000 – M.Ö. 1500) Amesbury, İngiltere Stonehenge’nin yapımına M.Ö. 2000 yıllarında başlanmıştır ve tamamlanması 500 yılı bulmuştur. Her bir kaya parçası yaklaşık 50 ton ağırlığında olduğu göz önüne alınacak olursa muhteşem bir mühendislik çalışması olarak kabul edilmektedir. Anıtı kimin ve ne amaçla yaptırdığı tam olarak bilinmemekle birlikte eski toprak ilahlarına atfedildikleri veya astronomi gözlemlemelerine yönelik bir mekân veya kutsal mezar oldukları öne sürülmektedir.

SYDNEY OPERA BİNASI



Sydney Opera Binası (1954 - 73) Sydney, Avustralya Sydney Opera Binası 1973 yılında tamamlandığında, bu dünyaca ünlü bina – kelimenin tam anlamıyla- bütün Avustralya kıtasının haritadaki nirengi noktası olmuştur. Bu bina alışılmış opera binalarını taklit etmemekte veya onlara benzememektedir. Kendine özgü soyut bir yorumdur. Soyut sanat yaratma becerisi 19. yüzyılda fotoğrafın icadıyla birlikte mümkün olmuştur. Ressamlar gerçeğin kübik yorum şeklinde denemesine bu şekilde başlamışlardır.

TİMBUKTU - MALİ



Timbuktu (12. yüzyıl) Mali 12. yüzyılda Timbuktu Orta Doğu’dan İspanya’ya kadar uzanan Arap dünyasını besleyen en önemli dört karavan yolunun kavşağındadır. O devirlerde burada gerçekleştirilen servet birikimi burayı dünyanın en zengin yerlerinden biri durumuna getirmiştir. Buna bağlı olarak insan tarihindeki dünyanın ilk üniversitesi burada güngörmüştür – Sankore Kuran Medreseleri olarak adlandırılan İslam Üniversitesinde 20.000 öğrenci hukuk, tıp, konuşma sanatı gibi eğitimler almışlardır. Bugün güçlü bir mit olarak hafızamıza yerleşmiştir ve bu anlamda diğer bir eksi Dünya Harikası olan Babil’in Asma Bahçelerini anımsatmaktadır.

PASKALYA ADASI HEYKELLLERİ - ŞİLİ



Paskalya Adası Heykelleri (10. – 16. Asır) Paskalya Adası Hollandalı kâşif Jakob Roggeveen tarafından bir Paskalya günü bulunan 25 metre yükseklikte bu taş heykeller tarihçileri ve arkeoloji uzmanlarını halen orijinleri konusunda hayrete düşürmektedir. Polinezya kökenli bir toplumun bu adaya 4. yüzyılda yerleştiğine ve yegâne abide heykeller tradisyonunu oluşturduklarına inanılmaktadır. 10. ve 16. yüzyıllar arasında Moai olarak bilinen bu çok büyük taş heykelleri dikmişlerdir. Heykeller bütün dünyayı büyülemiş ve adayı mistik bir atmosferle donatmıştır.









 
  • Beğen
Tepkiler: >KoNaN>, by şarlo, MvP22 ve 4 diğerleri


Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
Ayasofya Cami'nin arasında bulunması hem dinsel bakımdan, hemde Türkiye için beni gururlandırıyor.
 
turkordu

turkordu

Üye
Eline sağlık.
 
Odysseus

Odysseus

Üye
    Konu Sahibi
Yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlarım
 
Catty

Catty

Emekli Yönetici
Güzeldiler Teşekkür Ettim :);)
 
Odysseus

Odysseus

Üye
    Konu Sahibi
Stonehenge yi tanıdınız değil mi ?
 
***BlackrosE***

***BlackrosE***

Üye
Paylaşım İçn Teşekkürler...
 

calipso_anka

Üye
paylaşımın super abi
 
Odysseus

Odysseus

Üye
    Konu Sahibi
Yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar
 
berkan55

berkan55

Üye
mukemmel harikla ve super otesi olmus

--------------- Ekleme ---------------

harika
 


Üst Alt