Doğal yollarla mide yanması tedavisi

  • 14 Ekim 2012
  • 439 Okunma
  • 1 Cevap

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Mide yanması, günümüzde çoğu kişide
    görülen ve genellikle yemek esnasında veya
    yemek sonrasındaki birkaç saatte hissedilen
    çok yaygın bir hastalıktır. Mide yanması yemekten önce, yemek
    esnasında veya yemekten iki üç saat sonra
    hissedilir. Besinler, sindirim fonksiyonunun
    bir gereği olarak midede ilk değişikliklere
    uğrayarak bağırsaklara gönderilmek amacıyla
    hazırlanıyor. Mide bu fonksiyonunu yaparken iç yüzeyini kaplayan zarın alt kısmındaki salgı
    hücrelerini, besinlerin olması gereken
    değişimini sağlamak için uyarıyor. Bu esnada
    meydana gelen bir dengesizlik, çok fazla asit
    ortamına ve midenin kendini
    koruyamamasına neden olarak yanma hissine sebep oluyor. Yemek süresini uzatın Yemek yemeye daha çok vakit ayırın.
    Ayaküstü değil de sofrada oturarak acele
    etmeden yiyin. Acele yemek mide
    çalışmasına zarar veriyor. Kendinize daha
    fazla zaman ayırıp yemek yemeyi bir
    zorunluluk değil de bir keyif anına dönüştürün. Ağzınıza küçük lokmalar almak midenin
    sindirim için gerekli salgıları daha kolay
    üretmesine yardımcı olur. Lokmaları uzun
    uzun çiğneyin. Bu, midenizde şişkinlik ve
    ağırlık hissetmemenizi sağlar. Sofradan tam doymadan kalkın Sofradan tıka basa doymadan kalkın. Mide
    boş bir torba olduğu için yemek yerken
    çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide
    sürekli genişler. Eğer kemerinizi çok
    sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal.
    İçi dolu bir plastik torbayı düşünün. Tam ortasından bir ipi kemer gibi sıkıca bağlayın.
    Torba sağa ya da sola çekecek ya da aşağıya
    doğru sarkacaktır. Mide de aynı böyle… Bu
    nedenle ölçülü miktarda yemek yiyin. Yemek ile uyku arası en az 3 saat
    olmalı Akşam öğününden hemen sonra damak
    kaçamakları yapmayın. Aksi takdirde mide
    gece boyunca çalışıp yorulur. Akşam yemeği
    ile uyku arası en az üç saat olmalı. Yani
    yemek yedikten en az 3 saat sonra yatın.
    Gece yatarken sağ yana dönerek yatmayın. Besinin mideye girişi sağ taraftan
    gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince
    hazmedilemeyip mide borusunda yanma
    hissi oluşabilir.
    Yemek yedikten sonra yere eğilmeniz
    gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin. Aksi takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz. Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak ya da soğuk
    olması mide sıvısına zarar verebilir. Bu
    nedenle yiyecek ve içeceklerin ılık olmasına
    özen gösterin. Sigaradan uzak durun. Yemekten sonra uzanmayın. Unutmayın,
    mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve
    yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza
    kadar gelebilir. Bu besinlerden uzak durmaya dikkat
    edin Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı
    yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın. Ağır
    yağlı, fazla kremalı ya da soslu besinleri
    yemeyin. Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki
    yağ ve kafein nedeniyle hassas mideye zarar
    vererek yanma hissine yol açıyor. Sütlü çikolata, daha az yağ içeren bitter çikolataya
    oranla daha tehlikeli olduğundan çikolata
    sevenler genelde sütsüz olanını tercih
    etmeli. Kafeinli içecekler mide için çok zararlı.
    Kahve, çay ve kola gibi içecekler hassas
    mideyi yorar. Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden
    yapamıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin.
    Gazozlu içecekleri ve asitli meyve sularını az
    için. Et suyu ile hazırlanmış çorbalardan uzak
    durun. Diğer çorbaları ise çok sıcak içmeyin.
    Ilınmasını bekleyin. Alkol midedeki yanma hissini artırır, alkolden uzak durun. Çiğ soğan
    ve çiğ meyve de mide asidini artıran
    etkenlerdendir. Karnabahar: Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları
    giderebilir. İçeriğinde bulunan gefarnato
    maddesi ülser ilacının ham madesi olarak
    kullanılıyor. Patates: Çiğ patates suyu
    mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi
    soyup katı meyve presinde suyunu sıkın. Su,
    havuç suyu veya kereviz suyuyla karıştırarak
    için. Elma sirkesi: Salatalarda elma sirkesi kullanabilirsiniz. Maden suyu: Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getiriyor.
    Yemeklerden sonra içilebilir. Ispanak: Ispanağı buharda pişirin veya haşlayarak tüketin. Taze yapraklarını salata
    olarak yiyin. Zeytinyağı: Çiğ olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve
    yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor. Baklagil: Fasulye, bezelye ve mercimekte var olan bioflavionid maddesi, midenin
    koruma görevini artırıyor. Muz: Mideyi seven meyvelerin en başında geliyor. Ara öğünlerde birer muz yemek,
    midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir.
    Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin
    üretimini de artırıyor. Kızarmış ekmek: Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor. Meyankökü: Güçlü bir mide koruyucusu ve dostu. Yapılan son incelemelere göre
    midedeki çok fazla olan asitlenmeyi azaltır.
     


    Yazan: Haydar
  2. Bi sade sodaya bakar:pro:
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
Yüklüyor...
20/10/2018 - 11:41