Diyet Furyası çocukları Da Sardı

Sponsorlu Bağlantılar

Haberci

Haberci

Üye
    Konu Sahibi
Diyet Furyası çocukları Da Sardı
Ergenlikte diyet yapmak büyüme ve gelişmeyi engelliyor
9 Eylül, 2004 13:29:00 (TSİ)

Her ne kadar diyetisyenler ergenlik döneminde diyet yapılmamasını önerseler de artık diyet çocukların da hayatının bir parçası olmak üzere. Uyarı kesin ve ciddi: Son derece tehlikeli!
<div align="center"></div>
Türkiye Diyetisyenler Derneği Yönetim Kurulu üyesi uzman diyetisyen Dilara Koçak, diyete başlama yaşının çok düştüğüne işaret ederek, "12-13 yaşındaki çocuklar gazete sayfaları, dergilerden koparılmış diyetleri yapıyorlar. Bu çok tehlikeli" dedi.

Ergenlik yani büyüme ve gelişmenin tamamlanmadığı dönemde diyet programı yazmadıklarını ancak bu yaştaki çocukların kendilerini arkadaşları ya da &#39;lolita&#39; denilen mankenlerle karşılaştırdıklarını kaydeden Koçak, şunları söyledi:

&#39;Büyüme ve gelişmeyi engeller&#39;
"Onlar gibi olamadıkları zaman ya yediklerini çıkarma olarak bilinen &#39;bulumia&#39; ya da beslenmeyi reddetme ve bu nedenle aşırı kilo kaybına uğrama olarak tanımlanan &#39;anoreksiya&#39; adlı yeme bozukluklarına yakalanabiliyorlar. Ya da etraftan duydukları ilaç ve takviyeleri kullanabiliyorlar...

"Diyete başlama yaşı çok düştü. 12-13 yaşındaki çocuklar gazete sayfaları, dergilerden koparılmış diyetleri yapıyor. Bunları birbirlerine veriyorlar. Bu çok tehlikeli. Bu yaşta diyete başlamak çocuğun büyüme ve gelişmesini engeller, eksik beslenmesine neden olur."

Diyet günlüğü tutulmalı
Çocukları bu durumda olan ailelere bir beslenme ve diyet uzmanına gitmelerini öneren Koçak, "Biz bu yaştakilere doğru beslenmeyi anlatıyoruz...

"Doğru protein ve kalsiyumu almasını, karbonhidratı dengeli tüketmesini, meyve ve sebze yemesini ve spor yapmasını öneriyoruz. Bunu yaparken de diyet günlüğü tutmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

&#39;Hamburger yeriz ama...&#39;
Her insanın farklı metabolizması olduğunu kaydeden Koçak, ailelerin yemeği ödül veya ceza şeklinde bir baskı unsuru olarak kullanmamaları gerektiğini de ifade etti.

Ailelerin bazı yiyecekleri yasaklamak yerine miktarını ayarlamalarını öneren Dilara Koçak, "Çocuğa şunu öğretin diyoruz; (evet biz bugün hamburger yemeğe gidiyoruz ama sabah sütünü içeceksin. Akşama mutlaka sebze yemeği yiyeceksin. Öğlen de meyve). O çerçeveyi çocuğa öğretmek lazım" dedi.

van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Ben zaten yapmıyorum aksine kilo almaya çalışıyorum..

a21a

a21a

Emekli Yönetici
biliyorsunuzki hastanede diyetisyen olarak görev yapıyorum. geçtiğimiz şubat tatili döneminde bana polikliniğime başvuran hastaların çoğunluğunu çocuklar oluşturdu.
13-14 yaşlarına kadar çocukların diyet yapmasını önermiyoruz. çünki gelişme çağındalar ve bu dönemde beslenmede kısıtlamalar gelişmeyi tehlikeye sokabilir. çocuların bu şekilde başladığı diyet saplantısı anoreksia nervoza dediğimiz ölümle sonuçlanabilen yememe hastalığına dönüşebilir.
haber için teşekkürler.

van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Bizim okulda kızlarda sürekli eti form yiyorlar..

mAd_girL

mAd_girL

Üye
<div class='quotetop'>(van_hoijdonk &#064; Feb 9 2006, 08&#58;41 PM) [post=275685]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
[/b][/quote]
aynen yaa bizim okuldaki kızlarda öyle bide şey öglende yemek yemiyolar ya anlamıyorum haa sırf eti form la tadıda kötü zaten

a21a

a21a

Emekli Yönetici
<div class='quotetop'>(van_hoijdonk &#064; Feb 9 2006, 08&#58;41 PM) [post=275685]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'> Bizim okulda kızlarda sürekli eti form yiyorlar.. [/b][/quote]

sabahtan akşama kadar bu gibi yanlışları hastalara anlatıp düzeltmeye çalışıyorum. eti veya başka bir ürün. o büsküvilerin paket üzerini incelerseniz 100 gramlarında 250-350 kalori arasında bir kalori değeri olduğunu görürsünüz. eliizdeki büsküvi 50 grama yakındır ve 3 dilim ekmeğin içerdiği enerjiye eşit enerji içerir. yani bu tür diyet diye adlandırılan ürünlerde diyet kavramı abartılır biraz.

troublesome

Üye
benim kız kardeşim de 15 yaşına yeni girdi.. o öyle aşırı derecede diyet yapmıyo ama kafasına çok takıyo kilo aldım, şişmanladım falan diye.. Allah&#39;tan sözümüzü az da olsa dinliyo...

van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
<div class='quotetop'>(mAd_girL &#064; Feb 9 2006, 08&#58;44 PM) [post=275690]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
<div class='quotetop'>(van_hoijdonk &#064; Feb 9 2006, 08&#58;41 PM) [post=275685]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
[/b][/quote]
aynen yaa bizim okuldaki kızlarda öyle bide şey öglende yemek yemiyolar ya anlamıyorum haa sırf eti form la tadıda kötü zaten
[/b][/quote]

Sen yemiyorsun sanırım..

mAd_girL

mAd_girL

Üye
evet eti form yenir mi ya :S berbat bi tadı var bi kere denedimde

__Midas__

__Midas__

Üye
Siz bu eti form u yemekten önce mi yiyonuz sonra mı

mAd_girL

mAd_girL

Üye
<div class='quotetop'>(__Midas__ &#064; Feb 10 2006, 06&#58;12 PM) [post=276396]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
Siz bu eti form u yemekten önce mi yiyonuz sonra mı
[/b][/quote]
yemek niyetine yiyolar düşünün hallerini

van_hoijdonk

van_hoijdonk

Emekli Yönetici
Neyse mad_girl hadi öyle olsun..

mAd_girL

mAd_girL

Üye
<div class='quotetop'>(van_hoijdonk &#064; Feb 10 2006, 06&#58;25 PM) [post=276412]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
[/b][/quote]
aaaaaaa :| burada kuru iftiralara kurban gidiyorum galiba.. sevmem hakkaten yememde diyet yapsam mecburen yerim belki heuehu

S1FR3K1R1C1

Üye
Emeğine Sağlık.. Waybe

__Midas__

__Midas__

Üye
<div class='quotetop'>(mAd_girL &#064; Feb 10 2006, 06&#58;29 PM) [post=276419]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
<div class='quotetop'>(van_hoijdonk &#064; Feb 10 2006, 06&#58;25 PM) [post=276412]Quoted post[/post]</div><div class='quotemain'>
[/b][/quote]
aaaaaaa :| burada kuru iftiralara kurban gidiyorum galiba.. sevmem hakkaten yememde diyet yapsam mecburen yerim belki heuehu
[/b][/quote]
Diyet yapmam , yapanıda sevmem aynı ortamdada bulunmam... Diyor mad_girl...
valla benim kardeşim yapıyor,ben kendimi bildim bileli diyette nasıl yiyolar öle brokoli öğgh

mAd_girL

mAd_girL

Üye
ya nüçünn benim bu topicteki sözlerim çarpıtılıyor anlamadım ki yok valla ilerde ne olacagı belli mi hiç yapanı sevmem demedim demem de ama yapmam dedim (şimdlik yapmam en azından )