Diş Gıcırdatma ve Tedavi Yöntemleri

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Diş Gıcırdatma ve Tedavi Yöntemleri
Diş Gıcırdatma ve Tedavisi
Diş Gıcırdatma Tedavi Yöntemleri
Memorial Hastanesi Ağız ve Diş Hastalıkları Bölümü'nden Diş Hekimi Emek Külür, "Bruksizm (Diş Gıcırdatma)" hakkında bilgi verdi.



Bruksizm (Diş Gıcırdatma), genellikle uyku sırasında dişleri bilinç dışı bir şekilde sıkarak yapılan bir eylemdir. Bu normal olmayan bir durumdur ve oldukça rahatsız edici bir ses ortaya çıkar.



Bruksizmin genetik olduğu düşünülmekte ve toplumda ortalama olarak her 5 kişiden 2 sinde bulunmaktadır. Bruksizmi olan kişilerin yüzde 5 ile 10 arası bir kısmı dişlerine uyguladıkları kuvvet sonucu dolguların ve dişlerin kırılması gibi zararlara yol açabilmekte, bir kısmı da çene eklemi disfonksiyonlarından şikayetçi olmakta ve sabahları sebepsiz başağrısı ve yüz ağrıları çekmektedirler.



Bruksizmin psikolojik ve fiziksel bir çok sebebi olabilmektedir, fakat bunlar arasında en öncelikli olanı strestir. Stresin arttığı dönemlerde bruksizmde şiddetlenir. Bazen de dişlerdeki kapanış bozuklukları da sebep olabilmektedir.



Bruksizminizin olup olmadığını anlamak için;



- Dişlerinizi uyurken gıcırdattığınızı eşiniz ya da ailenizden birisi size söyledi mi?

- Boyun ve omuz kısımlarınızda ağrılarınız oluyor mu?

- Eklemlerinizden klik' sesi geliyor mu?

- Sabahları uyandığınızda çene ekleminiz, yüz kaslarınız ve kulaklarınızda bir yorgunluk ya da ağrı oluyor mu?

- Dişleriniz hassas mı?



Bruksizmin sebep olduğu problemlerin tedavisi mümkünken bu durumun tamamen ortadan kaldırılması her zaman mümkün değildir. Tedavi daha çok akut problemleri çözmeye yönelik olarak uygulanır ve bir diş hekimi ve fizyoterapistin birlikte çalışmasını gerektirebilir. Kasların gevşemesine yönelik tedaviler uygulanabileceği gibi diş problemlerinin hallolması da sorunu çözebilmektedir, bazen bunlar yeterli olmamakta stres için tavsiyeler, ya da bruksizm için ilaç enjeksiyonu uygulanabilmektedir.


Dişler üzerine diş hekimi tarafından uygulanan şeffaf plaklar aracılığıyla da bruksizmin zararlı etkilerinden korunmak mümkündür.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

FatoŞ
Cevap
0
Görüntüleme
719
FatoŞ
Haydar
Cevap
2
Görüntüleme
420
Haydar
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
349
Doğuş Pertez
eZeL634
Cevap
0
Görüntüleme
480
eZeL634
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
347
Doğuş Pertez


Üst Alt