Dilencilere Para Vermek / Dilencilere Para Verilmeli Mi?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Dilencilere Para Vermek / Dilencilere Para Verilmeli Mi?
Metronun merdivenlerinden bir bir inerken bir an izlendiğim hissine kapılıyorum ve neden, sağa bakıyorum.
Pürüzsüz cildinin üstüne yapışmış tozların, ardındaki masumiyeti kapatamadığı, üstüme diktiği yemyeşil gözlerine bakarken içimin kıyıldığı henüz 4-5 yaşlarında bir çocuk. Minicik ellerinde tuttuğu mendili bana uzatıp ne olur alın diyor. Ne olur alın...
Dişlerimi sıkıp gözlerimi zor da olsa kirlenmiş ama yine de pamuk gibi o ellerden alıyorum ve kafamı eğip yoluma devam ediyorum.
Yüreğim acıyor.

Bir anne işlek bir caddenin köşesinde feryat ediyor. "Yavrum aç ne olur bir ekmek parası" diyor. Diyor ama ses tonu öyle bir çıkıyor ki, insan, kadının çocuğunun az sonra öleceğini düşünüyor.

İşlerimi bitirmiş ofise dönerken 4-5 yaşındaki o kız çocuğunu görüyorum uzaktan. Tahminen babası olan bir erkeğin yanında. Ona bir şeyler uzatıyor... Sanırım para. Karşılığı okkalı bir tokat oluyor.
Minicik yüzünü kaplayan o pis, nasırlı elden yediği tokatla yere yığılıyor küçük kız.
Kolundan çekiştiren adam hızla uzaklaşıyor...

Ve o caddede yalvaran kadını gördüm, çocuğu için ekmek parası isteyen.
Ses tonu her bir hücremi titreten kadın o aç yavrusunu dövüyordu. Acımasızca bedenine indirdiği tokatlar, çocuğun ağlaması...

Bir dilenciye para vermek o anda içimizi rahatlatır. Evet deriz, yardıma muhtaç birisine yardım ettim. Artık o 4-5 yaşındaki çocuğun 1 veya 2 lira da olsa parası var.
Peki acaba o insanlara para vererek bu sektörün beslenmesine katkıda bulunulmuyor mu?
Türkiye'de herkes bir anda araba almayı bırakırsa araba galerileri kapanır. Açık bir sebep sonuç ilişkisi.

Ne dersiniz?
Siz dilencilere para verir misiniz? / Verilmeli mi?

• Beğen
Tepkiler: ism@il 54, Mustafa Furkan ve -YARINIYOK-

Pure Life

Pure Life

Üye
asla asla verilmemeli

Catty

Catty

Emekli Yönetici
Ben hepsine o anlık acıma duygusu besliyorum, ama parayı verdikten sonra , dilencinin yüzündeki " Aldım enayiden parayı " ifadesini görünce , pişman oluyorum.

Cynical

Cynical

Üye
Malesef ülkemizde bu olay bir sektör durumunda. Içlerinde gerçekten fakir, yardıma muhtaç insanlar da olabilir ama dilenen bir çok insanın benden daha zengin olduğunu düşünüyorum.
Ancak bir dilenciye para verdiğimde ne kendimi aldatılmış olarak düşünürüm ne de verdiğim o paraya acırım. Ameller niyetlere göredir ve benim o parayı verirken niyetim "bir fakire ekmek parası vermek" değil, "Allah rızasını kazanmak". Ben o insanın sözüne güvenip yardımda bulunuyorum. Eğer yalan söylüyorsa bu ona yükümlülük getirir, bana değil.
Yine de verilecek yardımın ya kişisel araştırma sonrası yada bir hayır kuruluşu vasıtasıyla yapılması taraftarıyım. Çünkü gerçekten yardıma muhtaç olan kişi, muhtaç olduğu halde haya ettiğinden dolayı bunu gizleyen kişidir.

tksharmely

tksharmely

Emekli Yönetici
Küçüklüğümden beri dilencilere bana ne kadar yalvarırsa yalvarsın asla para vermiyorum, Kayseri'de o kadar çok dilenci var ki... Kayseri'ye gelip görenler bilirler. Daha Otogarda sizi karşılıyorlar hoşgeldiniz dermiş gibi.

Dilencilik sektörü hızla gelişmekte ve insanımız şunu anlamıyor.
"Gücü kuvveti yerinde, çalışmaya müsait, ben çalışıyorum paramı kazanıyorum, o neden çalışmıyor?" demiyor hiç.
Sayın Ata'nın da dediği gibi bugün herkes dilencilere para vermeyi bıraksa, bugün dilencilerin hepsi iş aramaya koyulur.

Dilencilerin, dilenmesini sağlayan da, Sayın Ata'nın belirttiği gibi küçük kızların o şartlar altında yalvarmasını sağlayanlar da bizleriz.

Bu yazdıklarımın özeti olarak dilencilere asla para verilmemeli diyorum.

Odysseus

Odysseus

Üye
Mesajların gibi konuların da şiir gibi Ata. :)

Dilenciler ne kadar sağlıklı olursa olsun, çalışmak yerine sömürücülük yoluyla para kazanmayı tercih ediyorlar. Ülkemizde de sömürücülük yapmak o kadar kolay ki. Allah rızası için, çocuğum aç, bacağım sakat (oysa ki yalan bacağı altında) gibi sözler bizim duygularımızı çok çabuk hareket ettiriyor. Beynimiz elimize komut veriyor ve cepten çıkan 1 TL dilencinin yiyecek saklama kabından yapılan kutusuna giriyor. Bazen düşünüyorum benden sağlam gitsin çalışsın diyorum. Gerçekten de öyle. Adam yapılı, kaslı falan ama dileniyor. Oysa ki o bünye ile ne paralar kazanır. Bir inşaat işçisi günde 50 - 60 TL kazanıyor hemde helalinden, alnının terini silerek. Belki dilenci daha fazla kazanıyor ama gururunu kaybediyor. Para vermeyince arkamdan küfür edenleri duydum.

Bu güne kadar kendimi sömürtmedim bundan sonra da sömürtmem.

byomer66

byomer66

Üye
Asla dilencilere para vermem. İş bul çalış diyorum onlara:)Genelde camilere, hayır kurumlarına vs. yardım bağışlarım olur... Ama dilencilere asla!

Lina_TR

Lina_TR

Üye
Tabiki insanlara yardım etmemiz lazım ama dışarıda dilenenlere deil

arslansem

arslansem

Üye
Dilencisine göre değişir demek istiyorum :) ülkemizde bu çok farklı bi boyut kazandı.Muhtaç olmayan insanlar bile çalışmaktan kaçıp kolay yolla para kazanmaya çalışıyorlar.Gerçekten ihtiyaç sahibi olanlar,ne bileyim işte çalışacak durumda olmayanlar,çok muhtaç olanlar dilencilik yapıyor.Başka seçeneği olmadığı için...Bunları fark etmek ne yazık ki zor.Keşke sadece muhtaç olanlar dilenci olsa da biz de esirgemesek yaptığımız yardımları.
Ayrıca bunlara yardım etmek dinimizde çok sevap.Bir fakirin karnını doyurana çok büyük sevaplar yazarmış Allah ü Teala..

EroL

EroL

Emekli Yönetici
sizden dilenci ne diye para istiyor ekmek parası abi diyosa bi ekmek alıp verin eline eğer acıyosanız. hap alcam karım-kocam hasta diyosa eczaneye gidin. siz onlara para vererek başınızdn savıyosunuz hayır işlemiyosunuz.

Salihyet

Salihyet

Üye
seni çocuk mu hipnotize etmiş ? yoksa sen olayı çözemediğin için mi hipnotize oldun :)

Bir çocuk dilendirilmez ! Asla çocuğa para vermem, ve işin oluru çevrenizdekilere bakmakla yükümlü olduğunuzdur..
Bence bu dilenciler kime oynayacağını iyi biliyor, çünkü konuşmalarına bir çok kez kulak misafiri oluyorum, birbirilerine bozuk para tümlüyorlar, zabıtaya rüşvet veriyorlar, en iyi yerleri kapıyorlar, ayaklarını kafalarına kadar kaldırmak pahasına kamufle veya sakat numaraları.. Saymakla bitmez..

DiaBLoS

DiaBLoS

Admin
Ne verilmelisi yahu , tam tersi alınmalı.

Bizim burada Adana da, Atilla Altıkap köprüsü var o civardaki dilencilerdem ben para istiyorum yemin ederim..Paran varsa verde simit alayım falan filan. Kafa buluyorum.. Artık beni tanıyorlar..Görünce dua etmiyorlar..Ters ters bakıyorlar. :ehe:ehe:ehe

EroL

EroL

Emekli Yönetici
köprünün üstünde hep bi kadın duruyo arada cocuğunuda getiriyo onu biliomusun :)

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Kimse kimseyi hipnotize etmedi :)

Olayın çözümü bence çok basit. Asla ama asla para vermemek! Ne kadar ciğeriniz parçalanırsa parçalansın.
Belki o çocuk gerçekten sakat, gerçekten para kazanabilcek imkanı yok.
Peki ya onu dilendirmek için kopardılarsa bacağını?
Siz bacağı gerçekten olmayan birine para verdiğinizde, gelecekte başka çocukların bacağının kopartılmasına da katkıda bulunacaksınız.
Zira sektör bakacak ki bacağı kopuklar para ediyor, küçücük çocukları bacaklarından edecekler.

O kadar acımasız ki bu sektör, lanet okumamak elde değil.
İnsanların duygularının sömürülmesi kadar alçakça bir şey yok.

Ben ama özellikle Balık'ım o çocuklar dilenirken rahat rahat yemek yiyemiyoruz yine de.
Bu nedenle ne zaman yemek yediğimiz bir yere yakın bir dilenci çocuk görsek, yediğimizden bir tane de ona alıyoruz.

O anda o minik bedendeki kocaman gözlerin şaşkınlıkla açılarak yiyeceğe bakışını ve ardından sevinçle bize dönüşünü ve o minicik ağızdan duyulan teşekkürü hayattaki en büyük zevklerden biri olarak addederim.

-YARINIYOK-

-YARINIYOK-

Üye
ben veriyorum çok kötü bi durum biliyorum ama inanın için kıyılıyor o tür insanları görünce :(

cLuBBeRzAn-CoCo

Üye
tabikide dilencilere para vermem !

-YARINIYOK-

-YARINIYOK-

Üye
bir ben mi veriyor muşum

arslansem

arslansem

Üye
:ehe
Arada ben de veriyorum nadide yalnız değilsin :ehe

Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
Asla dilencilere para vermem. Zirâ Gaziantep (Burayı gören iyi bilir.), sanayi ve kent gelişmişliğinde Türkiye'de sayılı 5-6 ilden biri olduğu için Doğu ve Güneydoğu'dan öyle göç oluyor ki son istatistiklerde İstanbul'u da sollamışız. Gelin görün ki suç oranı da paralel olarak arttı ve suç oranı en yüksek il olduk. Yoğun suçlardan biri de "çocuk/kız kaçırmak". Gaziantep'te işletmeler dışarıdan gelmiş elemanlar istemediği için işsiz kalan bu insanlar hırsızlık, gasp, kapkaç, çocuk kaçırma (fidye veya dilendirmek için) eylemlerine kolaylıkla yöneliyor. Bu yüzden karşımda can çekiştiğini de görsem asla yardım da etmem, para da vermem.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...