Depolama Birimleri

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

IVI-Elia

Üye
    Konu Sahibi
Depolama Birimleri
Merhaba bir soru soracaktım...

Şimdi bu SSD'ler Flash Hafızalar, HDD'ler olsun tüm depolama birimleri için soruyorum...

Elimizde 10 GB'lık 10mb/sn yazma hızına sahip bir flash hafıza olsun.Biz bunu (ilk 1 ay içinde) biz bunun hepsini dolduralım sonra geri 8 GB'ını silelim.Bu durumda yazma,okuma hızında belirli bir düşme olur mu? Yani eski perf. alabiir miyim?Yoksa hız düşer mi?Yani dolmuş ve boşalmış bir depolama birimi eski perf. verir mi? Bu olayı tertemiz bir birine uyg. yani ilk aldığımızdaki gibi perf. verir mi? Defalarca kullanılmış değil.Bir defa dolmuş ve boşalmış...

Mesut Aktaş

Mesut Aktaş

Emekli Yönetici
Dolmuşluk Ve Boşalmışlık Derslerimizde İşlenilmedi Ama Tahmin Ediyorum Bir Nebze Etkisi Olabilir Ve Dış Etkenler..
Yani Hafızadan Sil-Veri At-Sil-Veri At-Sil-Veri At Vs Vs Yaparken Dosyaların Bir Kısmı Silinmiyor, O Bellekde Kalıyor. Bundan Dolayı Hafıza Kaplamaya Başlıyor Ve Tabi Belleğin Biraz Daha Geç Tepki Vermesini Sağlıyor. Ama Bir Kere Doldurulmuş Ve Boşalmış Olunca Hiçbir Kayıp Olacağını Zannetmiyorum Asıl Kayıp Sürekli Kullanım Ve Bilgi Saklanıp Silinmesinden Olur..

Umarım Yanlış Yönlendirmem, Lisede ki Ve Ünideki Temel Bilgilerden Yola Çıkarak Birşeyler Aktardım..

curtaincall

curtaincall

Üye
disk hasar görmediği sürece hızında değişme olmaz, eğer hasar gördüyse olur. CD leri de bi hdd gibi düşün mesela, cd de çizik olsun takılarak filmi izlersin, birşeyi zor kopyalarsın ya da kopyalamaz vs

, kopyalayacağın şeye göre de hız değişir 1 gblik bir filmi atıyorum 10 dakikada kopyalıyorsan , dikkat et milyonlarca parçaya ayrılmış ayrı ayrı toplam 1 gblik txt dosyalarını ,o 1 gb lik filme göre daha yavaş kopyalarsın, çünkü gb aynı olsa da çok fazla parça hızı durdurur

3 sene sonra ssd ler bize uygun fiyata düşer, onlardan satın al, hem hız yüksek.Saniyede 50 mb, hem ısı yapmıyor,hem ince, en önemlisi de içinde hareketli parça yok. Bozulması çok zor inşallah ,daha verimli ,az enerji tüketimi vs

IVI-Elia

Üye
    Konu Sahibi
sağ olun

L-LumieRe

L-LumieRe

Üye
kullanım zamanı arttıkca elbetteki performans düşüş yaşanır.
mesela harddisklerin ilk yıl ki performansıyla 5 yılki performansı bir olmaz.
ayrıca SSD disklerde de veri birimler kullandıkca kalıntılar artar ve yavaşlamalar olur.
bunun önüne geçmek kullanılan veri birimini azaltıp düzenleme yapması için TRIM diye bir teknoloji var.
verileri kullanılan birimlere taşıyor ve ömrünü uzatıyor :oke:

MrExpert

MrExpert

Üye
Her sildiğin veya sildiğini zannettiğin verinin bir kısmıda olsa mutlaka kalır işte bu yüzden kalıntılar doluluk oranını arttırmakta ve herzamn yavaşlama yapar yapacaktır diski hiçbir zaman tamamen silemessin bu yüzden doldur boşalt yaptıkça Hdd yavaşlayacaktır ve ilk günki gibi hiçbir zaman performans alamazsın...

IVI-Elia

Üye
    Konu Sahibi
Peki EEPROM ve Flash Hafıza için bir araştırma yaptım.Onlarda hücrelerde bulunan transistorler arası oksit tabakası hiçbir veri yazılmadığında 11111111 ile belirlenmiştir.Veri yazılmak istendiğinde bu topraklanıp tekrar yükle yüklenip oksit tabalaya sıçrama oranına göre 1 ve 0 değerini alıyor.Bu da boş bir hücre ile dolu bir hücre arasında yazma farkının hızı olmadığını gösterir.Ayrıca blok silinmek istendiğinde ise bloğa yüksek akım alanın oluşturulur ve tekrar 11111111 şekline yüklenir.Bu EEPROM larda hücre başına yapılsa da Flash belleklerde tüm belleği bir akımla silinebiliyor Bu da inanılmaz silme hızın ulaşmamızı sağlıyor.HDD perde ise durum sizin dediğiniz gibi...Gakat şunu da not duşeyimki EEPROM ve türevi olan Flash hafızaların bir yazma silme ömrü vardır bu omur azaldıkça yavaşalr...Yaklaşık 10.000 kez..Yani yavaşlamasının sebebi hücrenin dolu olması değil transistorlerin zamanla aşınmasıdır.

Hepinizine teşekkürler ama ben soruyu yanlış anlattım zamanla elbet oerf. azalır ama benim sorduğum Flash belleklerde boş bir hücre ile dolu bir hücreye yazma zamanı arasında fark olur mu diye.Olmuyormuş.Çuku yapıları gereği zaten 11111111 olan bu cihazlar veri yazmak için topraklanması gerektiğinden değişsen bir şey yokmuş

Bu arada bu HDD ler için geçerli olmayabilir ve yanlışım varsa düzeltiniz...

Mad EagLe

Mad EagLe

Üye
hard disklerde bad sektörler olabiliyor bir yerden sonra koyverebiliyorlar şöyle düşün sen bir veri yazıyorsun o boş bölüme silebiliyorsun ama formattan sonra bile bulunabiliyor yani orda bir kalıntısı oluyor sürekli sil üstüne yaz yapınca haliyle ilk günlerdeki performansı vermeyebiliyor bunun için fdisk dediğimiz bir olay var diski aldığın ilk güne geri çeviriyor bölümlemesi cartını curtunu en baştan yapıyorsun falan ama zahmetli bir iş diskinizi daha faydalı kullanabilmeniz için size tavsiyem öncelikle alırken 7200 rpm olmasına dikkat edin daha hızlı işlem yapar pek farkedilmese baya artısı var ek olarak haftada bir ya da ayda bir kullanım sıklığınızı göre disk birleştirme yapın veriye ulaşım hızı daha yüksek oluyor.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...