Damacana Tartışmasına, Sağlık Bakanlığı Noktayı Koydu

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
delrico

delrico

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Damacana Tartışmasına, Sağlık Bakanlığı Noktayı Koydu





Sağlık Bakanlığı, son günlerde tartışılan damacana sularına ilişkin vatandaşı rahatlatan açıklama yaptı.



sağlık Bakanlığı, son günlerde basında yer alan ambalajlanmış su ve Bisfenol-A konusundaki haberler üzerine yaptığı açıklamada,

Türkiye’de içme suyu ambalajlamasında iki ana malzeme kullanıldığına işaret etti. PET (polietilentereftalat) ve damacana (polikarbonat) ambalajlarının seçildiğini belirten Bakanlık, PET’de Bisfenol-A bulunmadığı, damacanalarda ise Bisfenol-A kullanıldığı aktarıldı.

ZARARLI OLMASI İÇİN GÜNLÜK 600 LİTRE SU İÇMEK GEREKİR


Bisfenol-A’nın dünyada yaygın olarak gıda ambalajları, inşaat sektörü, otomotiv sektöründe kullanıldığı ifade edilen açıklamada, gıda ambalajında yer alan Bisfenol-A’nın gıdaya bulaşarak sindirim sistemi yoluyla vücuda alınabildiği kaydedildi. Sağlık açısından risk oluşturacak günlük alınan Bisfenol-A düzeyi Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi tarafından belirlendiğine işaret edilerek, "Damacana sularındaki Bisfenol-A miktarı bu düzeyin çok altındadır. Yapılan hesaplamalara göre bir kişinin riskli düzeyde Bisfenol-A alması için günde 600 litre damacana suyu içmesi gerekmektedir." denildi.

Bakanlığın Bilim Kurulu’nun konuyu 15 Eylül 2011 tarihinde toplanarak ele aldığı ifade edilerek, "Damacanaların su ambalajlamasında yasaklanmasını gerektirecek şu anda herhangi bir bilimsel verinin olmadığını ve damacanaların kullanılabileceğini bildirmiştir." ifadesi kullanıldı.

DAMACANAYI BALKONA BIRAKMAYIN

Kurul, ayrıca damacana kullanımında dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. Buna göre, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış damacana suları kullanılmalı. Deforme veya yıpranmış damacanalardaki sular satın alınmamalı. Damacana sularının uzun süre direk güneş ışığına maruz kalması önlenmeli.

Damacana pompalarının ve damacana suyu kullanılan su sebillerinin temizliğine dikkat edilmeli. Damacanalar evlerde başka amaçla kullanılmamalı.Damacanaların temizlenmesinde çamaşır suyu, fırça gibi tahriş edici maddeler kullanılmamalı ve damacana temizliği su üreticisine bırakılmalı.
 


y n s c n

y n s c n

Üye
Her damacana denildiğinde kötü şeyler hatırlıyorum nedense.. :ehe
 

Silinen Üye 2149105

Kapalı Hesap
aslında bunu evde kullananlara değilde suculara söylemeleri lazım :naughty:
 
kpln04

kpln04

Üye
Geçenlerde belediye sular kirli diye anons yaptı bizde hayatımızda ilk defa damacana su aldık berbattı yaw
 
  • Beğen
Tepkiler: Silinen Üye 2149105

Silinen Üye 2149105

Kapalı Hesap
ALPARS™

ALPARS™

Üye
Cam sağlıktır.
Damacanalar belli bir süre sonra suya koku katıyor.
 

Silinen Üye 2149105

Kapalı Hesap
ALPARS™;3875977' Alıntı:
Cam sağlıktır.
Damacanalar belli bir süre sonra suya koku katıyor.

yosunlaşma oluyor ondandır
 
Masha

Masha

Üye
Ne dense desin biz yine damacana kullanırız :)
 
enginzz

enginzz

Üye
:ehe
 
haydaravısyon

haydaravısyon

Üye
en iyi toprak damacana eskiden cam platık yokmış damacanı toprak killden yaparlırdı
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

El~PisToLeRo
Cevap
6
Görüntüleme
1K
Mobilator
Furkan Emekli
Cevap
0
Görüntüleme
529
Furkan Emekli
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
502
Haydar
arslansem
Cevap
0
Görüntüleme
1K
arslansem


Üst Alt