Colanın zirvesine yürüyen ikinci Türk

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
HeiLmasTer®

HeiLmasTer®

Üye
    Konu Sahibi
Colanın zirvesine yürüyen ikinci Türk
Son 20 yıldır dünyanın en değerli markası Coca-Cola, 2010’da 70 milyar dolarlık tacıyla yine zirvedeydi.Dev şirketin CEO’su bir Türk, Muhtar Kent. Onun geçtiği yolları şimdi bir başka Türk yönetici kat ediyor.
Avrasya - Afrika Grup Başkanı Ahmet Bozer, bu dev markanın 90 ülkedeki tüm faaliyetlerinden sorumlu. Bozer, ofisi Altunizade’de olan şirketin en geniş coğrafyaya sahip birimini layıkıyla yönetebilmek için yılda 200 bin mil uçuyor. Eski bakanlardan Ali Bozer’in oğlu olan Ahmet Bozer’in en çok gurur duyduğu başarılarından biri, Coca-Cola Türkiye’deki kadın yönetici oranının yüzde 73’e yükselmesi. Bozer’le bunun sırrını ve yeni yönetim değerlerini konuştuk.


Ahmet Bey, sorumluluğunuz altındaki bölgenin özellikleri neler?

Sorumluluk alanım, Hindistan, Ortadoğu, Rusya gibi ülkelerin de aralarında bulunduğu 90 ülkeden oluşuyor. Coca-Cola’nın satışlarının yüzde 15’lik kısmı bu bölgeden geliyor. En hızlı büyüyen ve Coca-Cola’nın büyümesine de en çok katkı yapan bölgeyiz.


Yönetim katında kaç kadın çalışanınız var?
2007’de kadınların Coca-Cola bünyesinde ilerlemesini sağlamak amacıyla Kadın Liderler Konseyi kuruldu. Tüm coğrafyalardaki üst düzey kadın yöneticilerden oluşan Konsey, şirketteki kadın çalışan sayısını kalıcı olarak artırmayı ve üst pozisyonlarda kadın çalışan oranını yükseltmeyi hedefliyor. Şirket, Eylül 2010’da düzenlenen Clinton Global Girişimi genel oturumunda 2020 yılına kadar 5 milyon kadın girişimciyi de güçlendireceğini açıkladı.
Coca-Cola tarafından yürütülecek kadın girişimcileri destekleme projesinde, 2008 yılında Afrika’daki Mikro Dağıtım Merkezleri’ni artırmak için Birleşmiş Milletlerce yürütülen “Call to Action” girişimi model alınacak. Coca-Cola Türkiye’de kadın çalışan oranı yüzde 45, kadın yönetici oranı ise yüzde 73. Coca-Cola, en çok kadın yönetici çalıştıran, kadın yönetici dostu bir şirkettir.


Coca-Cola’da çalışan Türk sayısı kaça ulaştı şimdi?

Uluslararası pozisyonlara 70 kişi ihraç ettik, şu andaki sayı ise 50.
Coca-Cola’da Muhtar Kent’ten sonra bu noktaya gelen ikinci Türk oldunuz.


Hangi özellikleriniz sizi buraya taşıdı. Muhtar Bey’in torpili söz konusu oldu mu?

Coca-Cola’da sistemler vardır, böyle bir durum söz konusu olamaz. Türkiye ekonomik anlamda çok önemli bir konumda. Birçok global marka bölgesel üs olarak Türkiye’yi seçiyor. 1990’lı yıllarda Coca-Cola’nın Atlanta merkezinde finans müdürü olarak çalışıyordum. Daha sonra Türkiye’ye döndüm. 2006’da Doğu Avrupa ülkelerinin de olduğu Avrasya Grup Başkanlığı’na atanmıştım. 2008’de Afrika Bölgesi de bizim Grup Ofisi’ne bağlandı.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt