Çin'in gizli silahı ABD uydularına yakalandı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
doctorrr

doctorrr

Üye
    Konu Sahibi
Çin'in gizli silahı ABD uydularına yakalandı
Çin’in geliştirdiği uzun menzilli ait en yeni uydu fotoğrafları internete düştü. Wired dergisi, ABD uyduları tarafından çekilen Çin’in orta bölgesindeki hava üssünde çekilen Y-20 jetinin fotoğraflarını yayımladı.



Çin’in J serisi savaş jetlerinin yanı sıra üzerinde çalıştığı uzun menzilli nakliye uçak projesinin parçası olan Y-20’ye ait en detaylı fotoğraflar ortaya çıktı.

ABD’nin özel gözlem uydusu şirketi GeoEye’a ait olan GeoEye 1 ve IKONOS uyduları, Yanliang Hava Üssü’nde beliren yeni savaş jetini görüntüledi. Pekin’in varlığını doğruladığı Y-20, hava üssünün pistinde tespit edildi.

Çin’in Xian Aircraft Corporation şirketi tarafından üretilen yeni nesil savaş jetinin geniş açıdan elde edilen ilk fotoğrafı, 25 Aralık 2012 günü IKONOS uydusu tarafından çekildi. Fotoğrafta, aralarında Y-8 orta menzilli nakliye uçağı ile H-6 bombardıman uçaklarının bulunduğu çok sayıda uçak yer alıyor. Y-20’nin, her iki uçağın yerini alması bekleniyor.

GeoEye 1 tarafından 1 Ocak 2013 tarihine ait diğer fotoğrafta, henüz test uçuşu yapıp yapmadığı bilinmeyen Y-20 yakın çekimde görülüyor. Uçağın etrafında araçlar ve çok sayıda insan olduğu dikkat çekiyor. Batılı uzmanlar, uçağın ilk test uçuşu öncesinde bakım ve diğer testlerden geçtiğini düşünüyor.

‘CASUSLARIN ÇALDIĞI TASARIM KULLANILDI’

Wired, J-15, J-20 ve J-21 için önceden yapılan yorumlarda olduğu gibi, Y-20’nin göreve girmesi için daha uzun bir zaman olduğunu öne sürdü. ABD’nin Globalstrategy.org sitesinde analist olan John Pike, Wired’a yaptığı yorumda, ‘Pekin’in Pasifik’teki filosunu güçlendirmek isterken uzun menzilli jet konusunda teknolojiyi yakalamadığını, tersine geride kaldığını’ ifade etti.

Wired, fotoğraflardan anlaşıldığı kadarıyla, Y-20’nin prototipinde Rus yapımı D-30 motorları kullanıldığını ancak bu motorların uçağa uymadığını belirtti. ABD Hava Kuvvetleri’nde yer alan nakliye uçağı C-17’nin daha küçük versiyonu gibi görünen uçağın, C-17 ile benzer kanat yapısına sahip olduğu dikkat çekiyor.

Aynı zamanda iki uçağın T şeklindeki kuyruk kısımlarının da benzer olduğuna dikkat çeken Wired, bu tasarıma ait kopyaların, yıllar önce ABD’nin Chicago kentindeki bir uçak fabrikasına çalışan Çin casusu tarafından çalındığını öne sürdü.



‘MOTOR GÜCÜ YETERSİZ’

ABD’nin Virginia eyaletindeki The Teal Group uçak şirketinin analisti Richard Aboulafia, Wired’a yaptığı açıklamada, “Çinliler, C-17 gibi uzun menzilli bir uçak geliştirmek istiyorsa, büyük bir turbo fan motoru üretmeli. Ancak bunu yapmak savaş jeti motoru geliştirmekten zor... Çin, şu an için gerekli motoru üretecek kapasiteye sahip olduğunu göstermiyor” dedi.

Aboulafia, dünyada Y-20 için gerekli olan motoru üretebilecek dört şirket olduğunu belirtti. Bunlardan üçü, ABD-Fransa ortaklığı olan GE/CFM, İngiliz Rolls Royce ve ABD merkezli Pratt & Whitney. Aboulafia sonuncu şirketin Rusya merkezli olduğunu belirtti.



Aboulafia, Çin’in Batı tarafından uygulanan ambargo nedeniyle buradan silah ve teknoloji elde etmesinin çok zor olduğunu söyledi. Böylece, Y-20’nin Rus teknolojisine dayanan, orta menzilli, seri üretime yakın zamanda geçilmesi çok zor bir uçak olarak tanımladı.

Wired, Rusya’nın da Çin’e gelişmiş motor vermek konusunda çekimser kaldığına dikkat çekerken, Y-20’nin yeni bir uçak olmasına rağmen Rus, Avrupa ve ABD yapımı uzun menzilli nakliye uçaklarına kıyasla yetersiz kalacağını öne sürdü.

NTVMSNBC
 
  • Beğen
Tepkiler: cillop2006


esokmen

esokmen

Üye
Haber icin tesekkurler
 
serinaga

serinaga

Üye
Adamların boş durması beklenmez tabi, yapacaklar bir şeyler ...
 

Samet.25

Bu cinliler yokmu ufacik boylari var turlu turlu huylari var .d
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt