Cimbomlu Cami

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
jewel_ma21

jewel_ma21

Üye
    Konu Sahibi
Cimbomlu Cami

Gaziantep'in Merkez Şehitkamil İlçesi'nde Bulunan Çıksorut Tepebaşı Camisi'nin Minaresi Galatasaray'ın Renkleri Olan Sarı-kırmızıya Boyandı. Görenleri Şaşırtan Caminin Fenerbahçeli İmamı Mehmet Yaşar, ''yıllardır Boyasız Duran Camimiz Belediye Tarafından Boyatıldı. Bunda Bir Kasıt Yok. Zaten Öyle...

Gaziantep`in merkez Şehitkamil İlçesi`nde bulunan Çıksorut Tepebaşı Camisi`nin minaresi Galatasaray`ın renkleri olan sarı-kırmızıya boyandı. Görenleri şaşırtan caminin Fenerbahçeli imamı Mehmet Yaşar, ``Yıllardır boyasız duran camimiz belediye tarafından boyatıldı. Bunda bir kasıt yok. Zaten öyle olsaydı ben Fenerbahçeliyim, Galatasaray yerine onun renklerini taşımasını isterdim`` dedi.

Bir ay önce Şehitkamil Belediyesi tarafından onarım çalışmaları yapılan Çıksorut Tepebaşı Camii`nin bir hafta önce sarı-kırmızı renklere boyanan minaresi büyük dikkat çekti. Caminin imamı Mehmet Yaşar, onarım işinin belediye tarafından ihale edildiğini, boyama işinin de ihaleyi alan kişilerce yapıldığını söyleyerek, ``Camilerin hangi renge boyanacağı konusunda bize verilen bir standart yok. Bize, `Hangi renge boyayalım?` dediler, biz de kendilerinin inisiyatifine bıraktık. Burada futbol fanatizmi söz konusu olsaydı, ben Fenerbahçeli biri olarak sarı lacivert olmasını isterdim. Sonuç olarak herhangi bir art niyet yok`` diye konuştu.

Cami cemaatinden bazılarının, ``Bu nasıl renk? Camiler yeşil-beyaz gibi belli renklere boyanır`` diye eleştirileriyle karşılaştıklarını anlatan Yaşar, asıl önemli olanın yaklaşık 20 yıllık camiye yapılan bakım-onarım hizmeti olduğunu belirterek, yapılan bu hizmet için Şehitkamil Belediyesi`ne teşekkür etti.

Yasminozz

Yasminozz

Üye
ooooo çok klas olmuş ama bence de camiler yeşil-beyaz gibi renkler de olmalılar......:good:

FanaTürk

FanaTürk

Üye
Neden yeşil-beyaz? Yeşil-beyaz sadece arapların bayrağının rengi... Dinle; camiyle hiç alakası yok... :good: Dinin rengi olmaz... :)

karides

Üye
Fanatürk"e aynen katılıyorum. Dinin rengi olmaz arkadaş. yeşilin kutsal tutulduğu bir ayet gösteremezsiniz bana. Beşiktaşlıyım ama hoş olmuş ne yalan söyleyeyim. Biz böyle küçük (incir çekirdeğini bile doldurmayan) meseleler üzerinde takıldığımız sürece nerede medeniyet nerede Türkiye der dururuz daha.
Not : Fatih Sultan Mehmet İstanbulu aldığında, Baş Piskoposlukta cinlerin cinsiyeti tartışılıyordu. Anlayan anlamıştır herhalde.

denizyalcin

denizyalcin

Üye
çok güzeeeel :good:

Yasminozz

Yasminozz

Üye
FanaTürk' Alıntı:
Neden yeşil-beyaz? Yeşil-beyaz sadece arapların bayrağının rengi... Dinle; camiyle hiç alakası yok... :good: Dinin rengi olmaz... :)

valla bi alakası varki genelde bütün Kuran-ı Kerim lerin cildi yeşildir türbeler yeşildir çoğu camilerin kubbeleri de yeşildir peygamber efendimizin kabrini de yeşil kubbeli hatırlıyorum......

ki arapların bayrağının rengi olsa da farkeden bişi yok netice de peygamberimiz Hz.MUHAMMED te arap soyundan gelmedir ve biz müslümanlar da onun ümmeti olarak beyaz ya da yeşil rengini kullanabiliriz....

oguzhanbolu

oguzhanbolu

Üye
her zaman cimbom her yerde cimbom

karides

Üye
yasminoz' Alıntı:
valla bi alakası varki genelde bütün Kuran-ı Kerim lerin cildi yeşildir türbeler yeşildir çoğu camilerin kubbeleri de yeşildir peygamber efendimizin kabrini de yeşil kubbeli hatırlıyorum......

ki arapların bayrağının rengi olsa da farkeden bişi yok netice de peygamberimiz Hz.MUHAMMED te arap soyundan gelmedir ve biz müslümanlar da onun ümmeti olarak beyaz ya da yeşil rengini kullanabiliriz....

Yasminoz kardeş, bak sana izah edeyim. Ben aslında bir Hukukçuyum, ancak dilimin döndüğü kadar ve bildiklerimi anlatacağım. Şöyle ki;
Bir kısım (bence sözde) din alimi der ki, yeşil renk cennetten çikan meleklerin rengidir. Hani duyarız ya savaşlarda müslüman askerlere yardım eden melekler (veya kuşlar). Böyle bir durum vaki olsa bile, durumun renklerle alakası yoktur. Bu sadece yeşilin (bağnazlaşan ve özünden kopan) islamiyette bir siyasi simge haline dönüşmesi için yapılan nafile bir çabadan öteye gitmemektedir. Övünmek için söylemiyorum, ama ben her üç büyük dinin kitaplarını okudum ve yeşil veya başka bir rengin üstün tutulduğu bir yazı veya mesaja rastlamadım.

Gelelim Yeşilin islamiyetteki gerçek yerine;
Yeşil, islamiyetin ilk bayrağının rengidir yani peygamber sancağının rengidir.Peygamber efendimizden sora gelen diğer müslüman ülkelerde müslüman olamayanlara karşı yapılan savaşlarda bu sancağı çıkartmak adet olmuştur. Ayrıca, yeşil peygamberimizin en sevdiği iki renkten biridir; o sebepten müslümanlar arasında yeşil rengin yeri ayrıdır. Ama gördüğün üzere, mesele tümüyle beşeri ve siyasidir. Yeşile bir kutsal bir maneviyat yüklenebilmesi imkansızdır.

Yeşil, yukarıda saydığım sebeplerden ötürü müslümanlar tarafından yıllar boyu benimsenmiş ve diğer müslüman ülkeler tarafından da bayrak rengi olması sebebiyle yakıştırılmıştır. Yani bir nevi olay yine devletlerin rengine dönerek, siyasileşmiştir.

Sancağın yeşil olma öyküsü ise şöyledir:
Bedir savaşında peygamberimiz orduyu klasik arap (ortadoğu) stratejisi ile üçe bölerek her kısıma bir sancak vermiştir. Bu sancaklardan sağ kanattaki beyaz, sol kanattaki siyah, peygamber efendimizin bulunduğu merkezdeki ise yeşil "la ilahe İllallah Muhammedun Resulullah" yazan bayraktır (sancak-ı şerif)

Siyah bayrak savaşı, yeşil olan islamiyeti, beyaz olan peygamberliği işaret eder (ama yukarıda da değindiğim gibi bu tamamiyle peygamberimizin sevdiği iki renkten biri olmasından ötürüdür, kutsal hiçbir yanı yoktur. Yani peygamberimiz kırmızıyı da sevebilirdi, bu tamamiyle bir tesadüftür)

Bedir savaşından başlayarak bu adet değişerek devam etmiştir. Ama yeşil sancak devamlı olarak kullanılmıştır

Yasminozz

Yasminozz

Üye
karides' Alıntı:
Siyah bayrak savaşı, yeşil olan islamiyeti, beyaz olan peygamberliği işaret eder (ama yukarıda da değindiğim gibi bu tamamiyle peygamberimizin sevdiği iki renkten biri olmasından ötürüdür, kutsal hiçbir yanı yoktur. Yani peygamberimiz kırmızıyı da sevebilirdi, bu tamamiyle bir tesadüf)

iyi işte sende burda belirtmişsin zaten yeşil olan islamiyeti işaret eder diye camiler de islamiyetin bi parçası olduğuna göre bence renkleri yeşil ya da beyaz olmalı diye düşündüm ve düşüncem ne siyasidir ne beşeridir ne de yeşilin kutsallığıyla ilgisi yoktur.....

bende yeşilin islamiyeti temsil ettiğini düşünüyorum o yüzden de camilerin renginin yeşil-beyaz olmasından yanayım ve de bu benim düşüncemdir sadece fikrimi belirtmek istedim ok....

herkes aynı düşünmek zorunda değildir saygılar.......

karides

Üye
Sen beni yanlış anladın sanırım. Ben de senin fikrine saygı duyuyorum. Yani bir uluslararası platformda yeşilin islamiyeti temsil etmesi beni de rahatsız etmez. Sadece, söylemek istediğim şu. Bu meseleyi bir olmasa olmaz haline getirmek ve bu cami yeşil veya beyaz değil diye oraya ibadete gitmemek yanlış diye düşünüyorum. Sonuçta o da Allah'ın evi. Ben sadece, onun renginin Allah'ın emirleriyle bir alakası yok demek istemiştim.
Saygılar.

Yasminozz

Yasminozz

Üye
karides' Alıntı:
Sen beni yanlış anladın sanırım. Ben de senin fikrine saygı duyuyorum. Yani bir uluslararası platformda yeşilin islamiyeti temsil etmesi beni de rahatsız etmez. Sadece, söylemek istediğim şu. Bu meseleyi bir olmasa olmaz haline getirmek ve bu cami yeşil veya beyaz değil diye oraya ibadete gitmemek yanlış diye düşünüyorum. Sonuçta o da Allah'ın evi. Ben sadece, onun renginin Allah'ın emirleriyle bir alakası yok demek istemiştim.
Saygılar.

zaten öyle ibadetle rengin alakası yoktur ama bazı manevi değerleri yaşatmamız gerektiğine inanıyorum ben....

FanaTürk

FanaTürk

Üye
yasminoz' Alıntı:

Kur'an-ı Kerim'in peygamberimizin vefatından sonra kitap haline getirildiğini unutmayalım. Eğer insanların hafızaları güçlü olsaydı kitaba gerek kalmazdı. Böylelikle yeşil kapaklı bir Kur'an'dan söz edemezdik.

Hucurât(*) Sûresinin 13. Ayetinde
Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık. Allah katında en değerli olanınız, O’na karşı gelmekten en çok sakınanınızdır. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, hakkıyla haberdâr olandır.

Mâide(*) Sûresinin 48. Ayetinde
(Ey Muhammed!) Sana da o Kitab’ı (Kur’an’ı) hak, önündeki kitapları doğrulayıcı, onları gözetici olarak indirdik. Artık Allah’ın indirdiği ile aralarında hükmet ve sana gelen haktan ayrılıp ta onların arzularına uyma. Sizden her biriniz için bir şeriat ve bir yol koyduk. Eğer Allah dileseydi elbette sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat verdiği şeylerde sizi imtihan etmek için ümmetlere ayırdı. Öyle ise iyiliklerde yarışın. Hepinizin dönüşü Allah’adır. O zaman anlaşmazlığa düşmüş olduğunuz şeyleri size bildirecektir.

Veda Hutbesi'nden:
Benden sonra küfre sapıp birbirinizi boğazlar hale gelmeyin. Dikkat edin! Tebliğ ettim mi?.. Ey Allah’ım Sen şahid ol! “Ey İnsanlar! Rabbiniz bir, atanız birdir. Hepiniz Âdem’den türemiş bulunuyorsunuz. Âdem ise topraktan yaratılmıştır. Allah indinde en mükerrem ve makbul olanınız, O’ndan korkup çekineninizdir. Bir Arabın Arap olmayan üzerinde bir üstünlüğü yoktur; (varsa) bu, takvâ yönündendir. Dikkat edin ! Tebliğ ettim mi?.. Ey Allah’ım Sen şahid ol!

Resul'ün çağrısına uyup Allah'ın birliğini kabul etmek ayrı; Arap'ın örfünü, kültürünü almak ayrı. Araplar coğrafi nedenle beyaz, ince, uzun elbiseler giyiyor diye Rusya'da yaşayan bir müslümanın da öyle giyinmesini bekleyemeyiz.

Kaldı ki; Mimar Sinan'ın İslamiyet'e ve mimariye büyük katkı sağladığı camiler tamamen Türk aklının, geleneğinin, mimarisinin ürünüdür. Mimar Sinan'ın yaptığı camilere gidip, maneviyatı hissedemediğini kimse iddia edemez. Öyleyse maneviyatı sağlayan, arttıran şey; renk değildir.

Böyle küçük siyasi oltaların yemiyle karnınızı doyurmaya çalışmayın.

Salihyet

Salihyet

Üye
bir camiyi sarı kırmızıya boyamak başlı başına bir hakarettir
atalarımızın hangisi bu renklerde cami yapmış ayıptır ya
bu kadarmı cahiliz bu kadar olur yani
Cami her hangi gibi bi yer değildir orası farklıdır oraya girdiğinizde ne futbol nede başka birşey dünyanız o caminin içidir ama böyle saygısızlık yapılırsa caminin içi futbol sahasına döner her dinin rengi vardır bayrağımızı şeffaf yapamayız öyle değilmi..

jewel_ma21

jewel_ma21

Üye
    Konu Sahibi
nayi paylasamiyonuz :) birbirinize gircenizi bilseydim acmazdaim walla :lol2:

Caine

Caine

Üye
bence rfenkle dinin alakası olmaz ve olamazzzz. bir caminin rengi değişirse değerlerimizi mi yitirmiş oluyoruz. heralde cami sarı lacivert olsa tartışma çıkmayacaktı :kop: gerçi bana kalsa bende yeşil ve beyaz kullanırdım ama böyle olmasınada birşey diyemem ;)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...