Çift Dikiş:Osmanlı savaş taktikleri

Sponsorlu Bağlantılar

crazy_amigo06

crazy_amigo06

Üye
    Konu Sahibi
Çift Dikiş:Osmanlı savaş taktikleri
Osmanlı döneminde savaşa gidilirken, ülkede ne kadar deli ya da görünüş bakımından eli-ayağı bozuk, gulyabani tipli insan varsa hepsi toplanır ve ordunun en ön sırasında, düşmanın üzerine yürütülürmüş. Amaç, düşmanın psikolojisini bozmakmış.

Bi sonraki sırada ise, (affınıza sığınarak söylüyorum, ama anlatanlar hep böyle söylüyo) "daltarrak" denen adamlar bulunurmuş. Bunlar ise, saraya ufak yaşta alınan gayrı müslüm çocuklarıymış. Küçüklüklerinden itibaren sadece pirinç ve hamur işleriyle beslenip izbandut gibi olmaları sağlanırmış. Bi yandan da, her gün yağlı elleri ile mermer tokatlayıp idman yaparlarmış. Böylelikle elleri sağlamlaşır, beton gibi olurmuş. Zaten mermeri tokatlayarak kıramayanı da savaşa götürmezlermiş.

Bu daltarraklar savaşta gürz-kılıç filan kullanmayıp, düşman askerlerinin beyinlerini tek tokatla, (herhalde "Osmanlı tokadı" lafı da burdan geliyo) dışarı çıkartırlarmış. Düşünün, adamın kafasında miğfer var ve bi vuruşta kafa miğferle birlikte dağılıyo. Bu hikayeden de, Osmanlının bunca yeri nasıl fethettiği anlaşılıyo zaten

Altun.

Altun.

Üye
amannııınn osmanlı şamarı way beee.
allah kimseye yedirtmesin

oguzhanbolu

oguzhanbolu

Üye
kardeş çift dikiş ne oluyo bu arada

oguzhanbolu

oguzhanbolu

Üye
çok güzel bir taktikmiş

cllgr

cllgr

Üye
dogruluk payı oldugunu sanmıyorum.zaten mizah bölümünde olduguna göre mizahi bir yönü var galiba.

aLli_28

aLli_28

Üye
delileri ön sıraya almaları dahice bir fikir

..::Riddick::..

..::Riddick::..

Üye
Güzel bilgi saol ;)

Caine

Caine

Üye
delileri savaşlara götürecek ve heba edecek kadar zalim atalara sahip olduğumuzu sanmıyorum. osmanlı padişahlarının yuzde 95'i iyiliksever ve eşitlikleriyle tanınan padişahlardır ki doğruluk payının oldugunu sanmıyorumm ;) o mermer delen osmanlı tokadına ise inanırım ama onlarında gayri muslum cocukları olduguna inanmıyorum ;)
sakın alınmayasın arkadasım ama bu bilgiyi nerden aldın. cvp da vermeyebilirsin tabi?

osmanlıda turan taktiği gibi bir cok hileler vardıır, yıldırım beyazit ve kanuni sultan suleymanın bilmediğimiz yuzlerce akıl oyunu vardır ki cogunluğu başarılıdır ;) ;) ;)

ozoalp1

ozoalp1

Üye
doğru olduğunu hiç sanmıyorum

ahmetömer

ahmetömer

Üye
saol bu bilgi içinde bende inanamıyorum

Romantik Prens

Romantik Prens

Üye
bilgi için teşekkürler

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Bana da pek mantıklı gelmedi...

Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
Hiç Mantıklı Değil..
Zaten Böyle Birşey Olsa Okuduğum Kitapların İlla ki Birinde Rastlardım "Daltarraklar"a..

severkerim

Üye
Bu saçma bilgidir.Osmanlı tokatı lafıda ordan gelmiyor.Ben sana doğrusunu anlatayım şimdi...
Ordunun en önünde Kürşatlar yer alır.Bu kürşatlar Biraz deli insanlardır (yani canını esirgemez babında) bunlar düşman ordusunun arasına kılıçlarla girerek sersemletirler parçalaya parçalaya hızlı veseri bir şekilde ilerlerler.Ne olduğunu anlamayan şaşırmış düşman kuvvetleri ya kaçmak zorunda kalır arkadan gelen orduyla yahut canını teslim eder yahut esir olurdu.İyi taktik sandığınız zavallı insanları öne sürmezdi hem kim korkar eli ayağı bozuk birinden.Savaşşan insanlar önceki savaşlarda hiçmi yara almamışta korksun korkan insanın savaşta işi ne hem.Düşmanın moralini bozmaya o zamanlarda mehter yetiyordu bizimkilere cesurluk onlara korku aşılıyordu bu marşlar.Sonra osmanlı tokatına gelince kavgada atıldığı zaman yerden kalkdırtamayacak derecede ağır bir darbedir.Herkes vuramaz ve herkes dayanamaz.Taktiği var onun parmaklarla değil avuçla atılır.Yediğin zaman anlarsın yumruktan 5 kat daha beterdir.Bizde bir tabir varya kodummu oturturum diye işte o laf bile az gelir(abartmıyorum doğru ve sahih bilgidir.)Ama en önemlisi onların yüreklerinde olan Allah sevgisidir.Yoksa koşa koşa korkmadan savaşa gidemezlerdi.Onlar iki türlüde kazançlı oldular ölselerde kalsalarda.Hem zaten YAVUZ a Mısırı fethetiren FATİH e İstanbulu aldıran Çanakkalede SEYİT e koca mermiyi kaldırttıran bu imandır bu güçtür.O devirde yaşamak isterdim.

anl_tr

anl_tr

Emekli Yönetici
bence dogrudur çok akılca koçum osmanlı...:ehe

Nadir

Nadir

Emekli Yönetici
evet biraz sallama gibi geldi bana...

Kaptan

Kaptan

Üye
delileri savaşlara götürecek ve heba edecek kadar zalim atalara sahip olduğumuzu sanmıyorum.

burda delileri en ön sıraya koyduklarından bahsedilmiyor , en öne deli tipli eli ayağı bozuk şekillerden bahsediyor , yani karşı adamın onu deli sanması için , iyi bi numara belki gerçektir.

youngboy

Üye
delileri savaşlara götürecek ve heba edecek kadar zalim atalara sahip olduğumuzu sanmıyorum. osmanlı padişahlarının yuzde 95'i iyiliksever ve eşitlikleriyle tanınan padişahlardır ki doğruluk payının oldugunu sanmıyorumm ;) o mermer delen osmanlı tokadına ise inanırım ama onlarında gayri muslum cocukları olduguna inanmıyorum ;)
sakın alınmayasın arkadasım ama bu bilgiyi nerden aldın. cvp da vermeyebilirsin tabi?

osmanlıda turan taktiği gibi bir cok hileler vardıır, yıldırım beyazit ve kanuni sultan suleymanın bilmediğimiz yuzlerce akıl oyunu vardır ki cogunluğu başarılıdır ;) ;) ;)
Osmalı padişahlarının yüzde 95'i değil yüzde 100'ü öyleydi.Hiç bişey bilmeden Osmanlı padişahlarını yanlış anlatan tarihçileri kınıyorum!!!

batugg

batugg

Üye
:d :d :d

ahmet075

Üye
genelde ön saflarda azap denilen birlikler savaşırdı. deliler sadece rumeli beylerbeyliklerine bağlı bulunabiliyorlardı.Delilerin görünüşlerinin korkutucu olduğu doğrudur ama eli ayağı bozuk anlamında değil.Bu askerler genelde iri yarı olurlardı ve sırtlan pars gibi hayvanların kürkünden elbiseler giyerlerdi.Etnik kökenleri boşnaklar hırvatlar ve türklerdir.Tokatlarının gücünü ve cengaverliklerini anlatmaya zaten gerek yok. At konusunda şunları söyleyeyim genelde savaşlara yedek atlarıyla giderlerdi ve atları da iri olurdu.Bu birliklerin varlığına inanmayanlar mohaç savaşını okusun.Orada bosna beyi Hüsrev Beyi göreceksiniz askerlerinin çoğu deli birlikleridir.Malkoçoğlu Bali Bey de hakeza. Bu arada daltarrak diye birşey yok ayrıca arkadaşlardan birinin kürşatlar diye bahsettiği bölüğün adı da serdengeçtilerdir ve delilerle alakası yoktur bunlar osmanlı ordusunda savaşan iki ayrı birlik çeşididir.