Cep Telefonu Kulanımının Ömrünü Uzatma

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
AndroidOne

AndroidOne

Üye
    Konu Sahibi
Cep Telefonu Kulanımının Ömrünü Uzatma
Cep Telefonu Kulanımının Ömrünü Uzatma

Yılda iki üç cep telefonunun değiştirildiği günler geride kaldı. Türkiye'de artık telefon uzun süre kullanılmaya başlandı. İşte cebin ömrünü uzatmanın tiyoları...

Geçen yıl 3 milyar dolar olan cep telefonu satışlarının bu yıl 2 milyar dolarda kalması bekleniyor. Yaran, “İnsanlar ikinciel ve tamire yöneldi” dedi.Son 10 yıldır hayatımızın değişmez bir parçası haline gelen cep telefonu satışlarında düşüş yaşanıyor. Ekonomide yaşanan durgunluk nedeniyle cep telefonu satışları geçen yıl yakaladığı aylık 1 milyon rakamının gerisine düştü. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) verilerine göre, geçen yıl yüzde 40 büyüyen cep telefonu satışları, bu yıl ciro bazında yüzde 30 değer kaybetti. İnsanlar yeni cep telefonu almak yerine ikinci el ya da tamire yöneldi.

KULLANIM SÜRESİ UZUYOR

Cep telefonu tamir firması Arvato Teleservice'in Genel Müdürü Koray Yaran, Türkiye'de 60 milyonun üzerinde GSMabonesi bulunduğunu, geçen yıl 9 ay olan cep telefonu değiştirme sıklığının ise ekonomik durgunlukla birlikte arttığını söyledi. İnsanların yeni cep telefonu almak yerine tamire yöneldiğini vurgulayan Yaran, günde 3 bin 500 kişinin çağrı merkezi ve internet aracılığıyla kendilerine ulaştığını, tamire gelen telefon adedinin arttığını söyledi.

Yaran, yıl sonuna kadar 2.5 milyon telefonun yetkili servislere tamir için ulaşacağını kaydetti. Talep karşısında bu yıl İstanbul, İzmir, Diyarbakır'a ek olarak Samsun'da büro açtıklarını Adana ve Antalya bürolarının da yaz sonuna kadar hizmete gireceğini ifade eden Yaran, çağrı merkezi personelini de büyüteceklerini ifade etti.

YÜZDE 30 KAYIP VAR

MOBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül de, cep telefonu satışlarının martta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50 düştüğünü ancak son dönemde bu oranın yüzde 30'lara geldiğini söyledi. "2008'i kaybettik" diyen Özgül, "Geçen yıl 3 milyar dolar olan cep telefonu satışları bu yılın ancak 2 milyarını yakalayacak" diye konuştu. Özgül, cirodaki düşüşte rekabetten dolayı fiyatların düşmesi ve daha gelir düşük seviyesine hitap eden ürünler çıkması gibi nedenlerin yanında asıl unsurun kriz sürecinde alımların ertelemesi olduğunu kaydetti. Caner Özgül, tüketicilerin ikinci el pazarına ve tamircilere yöneldiğini ifade etti.

CEBiNiZiN ÖMRÜNÜ NASIL UZATIRSINIZ?

Orijinal aksesuar kullanın.
Bataryayı yılda bir değiştirin.
Sıvı temasından uzak tutun.
Kot pantolonların cebinde sıkıştırmayın.
Garanti belgelerini ve faturalarınızı saklayın.
Bozulduğunda sadece yetkili servislere gidin.

iKiNCi ELi EKONOMiYE KAZANDIRALIM

Kriz döneminde ikinci el piyasasındaki alımların arttığını ifade eden Caner Özgül "Her yıl ortalama 6 milyon telefon el değiştiriyor ve bunların alım satımları tümüyle kayıtdışıdır. Devletin vergi geliri sıfırdır. Haksız rekabet yaratmaktadır" dedi. İkinci el satışların KDV'nin yüzde 1 olarak faturalandırılmasını öneren MOBİSAD, devletin faturalı satış dolayısıyla gelir vergisinden de istifade edeceğini ve böylece devletin 250 milyon TL'lik bir gelir elde edeceğini ifade etti.
 
Mobilator

Mobilator

Emekli Yönetici
2. El piyasasını öldürmek için onada vergi koyulmasını istiyolar..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt