Cep Telefonları ve Fahiş Fiyatlar

Sponsorlu Bağlantılar

lhdal

Üye
    Konu Sahibi
Cep Telefonları ve Fahiş Fiyatlar
Cep telefonları hayatımıza girdiğinden beri lüks bir cihaz olarak bilindi. Ancak bu lüks cihazlar aynı zamanda en çabuk değer yitiren cihazlar oldular.


Örneğin bilgisayar gibi bir diğer teknolojik bir diğer ürün 6-12 ay arası değerini yarı yarıya yitirirken, cep telefonları bu süre içinde 3 kata kadar değer yitirebiliyor.

Bunun yanında bilgisayar piyasasında rekabetin cep telefonu piyasasına göre daha zorlu olduğu düşünüldüğünde yine de şişirilen fiyatların biraz daha makul görülebildiğini düşünüyorum.


Telefonların değer yitirmesinin en önemli nedeni telefonların piyasaya çıktıklarında aşırı şişirilmiş fiyatlardan sunulması.

Bunun yanında cep telefonu üreticileri ellerinde bizim bilmediğimiz ancak piyasaya sürmek için hali hazırda bir kaç model daha bulundurduğundan yedektekine güvenerek "bu tutmazsa yedekteki" diyerek bu fiyatları isteyebiliyor.



Cep telefonu üreticilerinin artık şapkayı önlerine koyup gıdım gıdım özellik artırımları ile insanları kandırmaktan vazgeçmeleri gerekiyor.

Bu fiyatlarla telefon sattıkça ileride üzerlerinden silinmeyecek bir "kazıkçı" sıfatı yiyecekler.


1.2 MP'den 2MP kameraya geçiş sanki süper teknolojik bir gelişim gibi lanse ediliyor.
Bunun yanında bu gelişimi iki katı gibi fahiş fiyatlarla çıkarıp bir de "çok iyi iş başarıyoruz" imajı verebilmek büyük başarı.

Örneğin 100 gramlık telefon 1500 lira ediyorsa telefonun kilosu 15 milyar lira gibi astronomik bir rakam oluyor. Gramı ise 1.5 lira.



Malesef mühendislik ölüyor ve pazarlamacılık insanların tercihlerine tek başına hükmetmeye başlıyor.



Bu pazarlama taktiklerine karşı tüm tüketicilerin yapması gerekenler var.
Cep telefonu tüketicileri ne kadar bilinçlenirse fiyatlarla o denli düşecektir. Yoksa bazı ailelerin 3-4 ayda harcadıkları paraların talep edildiği günleri yaşamaya devam ederiz.



Bir de bu fiyatı bir telefona veren/vereceklere sorum olacak. Ciddi olarak merak ettiğim için soruyorum. İki aleti beraber taşımak dışında handheld-palm gibi cep bilgisayarı almaktansa niçin cep telefonu alıyorsunuz? Sonuçta çok daha fazla özellikleri var.


Bu yazıyı kimseyi tenkit etmek için yazmıyorum. Aksine tenkit ettiğim cep telefonu üreticileri. Herkes kendi cüzdanından sorumlu ancak ne kadar duyarlı olursak cüzdanlarımız da o ölçüde sağlıklı kalabilir. 3-6 ay gibi bir sürede cep telefonundan sıkılmak ve yenilerin cazibesine kapılmak bir ömür boyu sürecek tutkudan öteye gitmeyecektir. Çünkü üreticilerin amacı bu tutkuyu sürekli tutup sürekli gelir elde edebilmek.


Bu tür yazıları ne medyada ne televizyonda göremezsiniz. Çünkü onlar da aynı yolun yolcusu. Tüketiciler olarak ancak birbirimizi koruyabiliriz. Lütfen telefon almadan önce birkaç kez düşünelim, bugün almazsak yarın daha iyisini daha ucuza alabileceğimiz aklımızdan çıkmasın.
 
gabico

gabico

Üye
çok yanlışartık 8 megapiksellik cep telefonları bile var
 

Benzer Konular

Cevap
1
Görüntüleme
339
ömer talat katı
Cevap
15
Görüntüleme
525
MAERKEK
Buğra
Cevap
12
Görüntüleme
932
gonyalı


Üst Alt