Çanakkale Savaşı Nasıl Kazanıldı? Gizli Güçler Mi Yardım Etti Atatürk'ün Askeri Dehası Mı?

Sponsorlu Bağlantılar

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Çanakkale Savaşı Nasıl Kazanıldı? Gizli Güçler Mi Yardım Etti Atatürk'ün Askeri Dehası Mı?
Hakkında çok fazla spekülasyon olan bir konuyu tartışmaya açmak istiyorum arkadaşlar.

1915 ve 1916 yıllarında Gelibolu yarımadasında yapılan ve her iki tarafın da ağır kayıplar verdiği bu kara ve deniz savaşlarından bildiğiniz gibi Osmanlı Devleti galip çıkmıştı.

Kimi çevreler bu zaferi Atatürk'ün askeri dehasına ve Türk Askerinin gücüne bağlarken kimi çevreler bir takım mistik güçlerin bu zaferde etkili olduğunu iddia etmektedirler.

Bu mistik güçlerle ilgili -kimilerine göre efsaneleri kimilerine göre hikâyeleri- duymayanınız yoktur. İlkokuldan itibaren kulağınıza mutlaka çalınmıştır.

Hadi bu konuda bildiklerimizi paylaşalım ve fikrimizi belirtelim.

-LiveYourLife-

-LiveYourLife-

Üye
Atatürkün Dehası iLe KazanıLdı Bence ... GizLi GücLer Falan Hikaye.. :p

Cynical

Cynical

Üye
Her ikisi de. :)
Atatürk'ün askeri dehası sayesinde kara savaşlarında büyük zaferler kazanıldı. Hem de Alman komutanların stratejik olarak sürekli çuvallamalarına rağmen.
Ama Atatürk'e o askeri dehayı bağışlayan da, o anda orda bulunmasını sağlayan da, 245 kiloluk topu Seyit onbaşıya üç kez taşıttıran da, askerimize vatan uğruna ölme cesareti veren de, düşmanına bile merhamet edebilen bir kalp bağışlayan da o "mistik güç"tür. Tabi eğer ben "mistik güç"e farklı bir mana yüklemediysem...

Odysseus

Odysseus

Üye
Bununla ilgili birçok şey duydum, okudum. Ancak yaradanın yardımı olmasaydı Murat abinin dediği gibi 245 kiloluk top yerinden bile oynatılamazdı. Atatürk'ün zekası, yaradanın askerlerinin ve milletimizin yardımıyla kazandık biz bu zaferi.

Salih Baba™

Salih Baba™

Üye
Tabiki her 2'si.....:oke:
Bunlar biribirini tamamlayan gizli bir kapının tümleşik bir anahtarı gibidir.Atatürkün askeri dehası, Türk insanın azmi ve ben gizli güç yerine İlahi Kudret diyorum.....Bunlar sayesinde orada bir destan yazıldı.....:oke:
Atatürk'ün düşmanın Arıburnundan cıkacağını askeri dehasıyla anlaması kadar.....Nusret mayın gemisinin mayınlarını dizen komutana mayınları dizmesini istediği bölgeyi gösteren Evliyanın yardımıda savaşın kırılma noktası olmuştur.....:oke:

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Elbette Allah yardım etti yani O'nun gibi ulu bir gücün karşı durduğu şeyi bizler elbette yapamayız.

Ama benim sorduğum bulutun düşmanları yutması, binlerce evliyanın ortaya çıkması gibi hikâyeler hakkında ne düşünüyorsunuz anlamındaydı.
Allah yardımcımız oldu, o ayrı, ama bu tip mistik şeyler oldu mu sizce savaşta?

Cynical

Cynical

Üye
Bulut olayı biraz karışık...

Aslında bu bulut olayının başlangıcı pek uzak bir tarih değil, 21.08.1965.

Çanakkale savaşlarının ellinci yıl dönümünde ortaya çıkan Frederick Reichardt, D. Nevnes, J.L. Newman isimli Çankkale gazileri o zamana kadar kayıp tabur diye anılan Norfolk 1/5'in akıbeti ile ilgili şu açıklamayı yaparlar:

"12 Ağustos 1915'te gün ağarırken gökyüzünde bulut yoktu. 60 Tepe'nin üzerinde altı ya da sekiz ekmek somunu biçiminde bulut yayılmış duruyordu. Bulut kümesinin tam altında, toprağın üzerinde bir bulut daha vardı. Yaklaşık 250 metre uzunluğunda, 60 metre eninde ve 65 metre yüksekliğindeydi. Bu bulut oldukça yoğundu. Yapısı katı madde gibiydi ve İngilizlerin bulunduğu savaş yerine 900-1100 metre uzaklıktaydı.

Bütün bunları Yeni Zelanda kıtasının Sahra Birliği'ne bağlı 3. Bölükteki 22 asker gördü. Aralarında biz de vardık. Bulunduğumuz yer 60 Tepe'ye göre 90 metre daha yüksekte olduğu için üstten görebiliyorduk. Bir bulut Kayacıkdere denilen kuru bir dere yatağına doğru ilerlediğinde onun daha önce durduğu zemini bütünüyle görebildik. Bulut diğerleri gibi açık gri renkteydi. 4. İngiliz Norfolk Taburu bu buluta doğru ilerledi. İçine girdi. Ancak sonra diğer tarafından çıkan kimse olmadı. Hepsi içine girip görünmez olunca, bulut yavaş yavaş yükseldi. Diğer bulutlarla aynı hizaya gelince hepsi birden kuzeye doğru uzaklaşmaya başladılar. Trakya yönüne doğru gözden kayboldular. Aşağıda imzası olan bizler anlattığımız bu olayın kelimesi kelimesine doğru olduğunu beyan ederiz."

O zaman kadar bu taburun akibeti konusunda herhangi bir bilgi yok. Tek bilgi daha önce görevinden alınmış olan Başkomutan General Hamilton'ın İngiliz kamuoyuna yaptığı açıklama. O da çeşitli kahramanlık hikayeleriyle bezenmiş ve sonunda da bu taburun ormanlık alana dağıldıktan sonra hiçbirinin geri dönmediği ile sonuçlanmış. İşgalden sonra 1918 yılında İngiliz hükümeti bu taburun akıbeti ile ilgili Türk hükümetinden bilgi soruyor ama Türk hükümeti bu konuda herhangi bir bilgisi olmadığını belirtiyor.

Bu olayla ilgili 1999 yılında BBC'nin çektiği bir belgesel var, All the King's Men. Tabi orda bulut olayının olmadığı, tüm taburun askerlerimizce katletildiği belirtiliyor. İngilizlerin bizi nasıl anlattığını sanırım tahmin etmek güç olmasa gerek.

"Norfolk Taburunun başına gelenler 1999 BBC yapımı “All the King’s Men” adlı filme konu olmuştur. Türkiye'de oynatılmadığı için bir ayrıntılı yorum yapmamız söz konusu değil. Filmde Beauchamp dahil bütün İngilizlerin (esir alınmak yerine) enselerine kurşun sıkarak öldürüldüğü iddia ediliyor" -alıntı-

)

Hangisine inanacağınız size kalmış...

Bir de bu bulutun aslında bir sis olduğu, İngilizlerin fırsattan istifade sıvıştıkları yada yerlerdeki şehit Mehmetçiklerimizin elbiselerini giyerek Türk saflarına sızdıklarına dair bir tez okumuştum. Kale almadım ama şimdi düşününce gerçekten kaçmış olabilirler. :ehe

delimakina

Üye
Geçenlerde halısaha yaptık bizim takım yenildi. Adamlarda bi kaleci vardı gerisi normaldi. O kalecide hangi takımda olsa yener o takım. Buna benziyorbu olay. Yenilgiyi doğrudan kabul etmiyorlar. Yenildik ama onlara Allah yarıdm etti. Hatta yok taburumuz yok oldu. Yok adamlar uçuodu. Yok adamlar ölmüodu gibi terimler kullanmışlar. Ama bunlara ulaşabileceğimiz bi kaynak var mı? Yok. Adamlar bunları dediler tabi. Ama sonra bi düşündüler. Lan biz Hristiyanız. Niye adamların dinini yüceltelim. Ondan sonrada BBC falan bi video tamam. Askerler teslim oluo ama biz onları öldürmeyi seçiyoruz falan filan. Hani bulut nerde. Düşünsenize BBC bi video hazırlıo. Çanakkale savaşı diye. Yok bulut çıkıo animasyon biçiminde cübbeliler çıkıo hrstiyanları dağıtıo falan. Yok olamaz. Anladınız değil mi? Özetlemek gerekise. O bulut olaylaırnı falan yenilgiyi hazmedemedikleri için kendileri çıkarmışlar. Sonrada bu fikir bunlara ters gelmiş. Sonrada kedi fikirlerini yalanlamak için belgesel çekip bize bok atmışlar. nokta

TuRkiShCowboy

TuRkiShCowboy

Emekli Yönetici
ikisi de diye düşünüyorum ...

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Emekli Yönetici
Özellik ile bayrağımızın yerdeki kan ile gökteki ayın birleşerek, gök yüzüne yansımasını hiçbir zaman unutmam.

Nazy

Nazy

Üye
Çanakkale Zaferi diyorlar ama
sonrasında okadar kayıplara rağmen rağmen utanmadan istanbulu kağıt üzerinde verdiler
bu yüzden ben çanakkale zaferi denmesini yanlış nuluyorum
çanakale destanı demeyi tercih ederim
çoğu kesim kızacak bana ama bu böyle

FurkanBilge

Üye
Her ikisi de. :)
Atatürk'ün askeri dehası sayesinde kara savaşlarında büyük zaferler kazanıldı. Hem de Alman komutanların stratejik olarak sürekli çuvallamalarına rağmen.
Ama Atatürk'e o askeri dehayı bağışlayan da, o anda orda bulunmasını sağlayan da, 245 kiloluk topu Seyit onbaşıya üç kez taşıttıran da, askerimize vatan uğruna ölme cesareti veren de, düşmanına bile merhamet edebilen bir kalp bağışlayan da o "mistik güç"tür. Tabi eğer ben "mistik güç"e farklı bir mana yüklemediysem...
:oke:

Pure Life

Pure Life

Üye
Elbette Allah yardım etti yani O'nun gibi ulu bir gücün karşı durduğu şeyi bizler elbette yapamayız.

Ama benim sorduğum bulutun düşmanları yutması, binlerce evliyanın ortaya çıkması gibi hikâyeler hakkında ne düşünüyorsunuz anlamındaydı.
Allah yardımcımız oldu, o ayrı, ama bu tip mistik şeyler oldu mu sizce savaşta?
Elmalılı 8:9 - O vakit siz Rabbinizden yardım diliyordunuz. O da: "Ben işte ardarda bin melekle size yardım ediyorum" diye duanızı kabul buyurmuştu.

Allahın yardımına inanıyorum.Ama o bulut meselesi aklımı karıştırmıyor değil.Peygamber efendimizin yaptığı savaşlara göre mucizeler var.Ama bu kadar kolay değil anlatabildim mi?Yani müslümanların sayıları çok görünmesi, bir sahabenin aynı anda iki farklı yerde görünmesi(insan kılığına girmiş melekler diye rivayet edilir) bu tür mucizeler görülmüştür.Evliyalar konusunda da şu ayet var

".....Allah yolunda öldürülenlere "ölüler" demeyin. bilakis onlar diridirler, lâkin siz anlayamazsınız....."
- Bakara suresi 154. ayet

Yani tam anlamıyla şudur demek imkansız bu konuda:bilmm

delimakina

Üye
Neden süper bi mucize olupta herkez müslüman olmuyor? Radyo, Televizyon, Internet gibi teknolojiler var. Niye olmuyorki?

Cynical

Cynical

Üye
Dünya hayatı bir imtihandır. Herkes bir mucizeyle müslüman olsa imtihanın ne manası kalır?

Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
Her ikisi de diyorum kardeşim..

Bulut (veya da sis) olayı ağızdan ağıza efsaneleşmiş bir olay. Zirâ kesin kanıtı veya tanığı yok. İnanmamak için de bir sebep yok.

Ama Allah'ın kudreti de tartışılmaz. Atalarımız Yaradan'a sığınarak, dualar ederek yurdumuzu savunmuşlardır. (Çanakkale Destanı öncesi taburların toplu halde namaz kılmaları..)

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) "İstanbul ne güzel bir şehirdir. Onu alan komutan ne güzel komutandır." demiştir ve bu Fatih Sultan Mehmet'e nasip olmuştur. Dolayısıyla Türk Milleti'ne...

Yeryüzünde eşi benzeri olmayan destanları hep biz yazdık...

Çanakkale Destanı..
Gemilerin karadan yürütülerek İstanbul'un Fethedilmesi..
Sakarya Muharebesi..
Gaziantep Savunması..
Preveze Deniz Zaferi..
Cezayir'i işgal etmek isteyen A.B.D.'yi ceza olarak vergiye bağlamamız :) gibi..
Ve daha bir çok destan..

Ayrıca Çanakkale Zaferi değil Çanakkale Destanı'dır. Çünkü biz savunma stratejisi uyguluyorduk. İngiliz ve Anzaklar'ı püskürterek. Bu destanı yazdık. Çanakkale Savaşı'nda galip taraf yoktur.

Marchegiani

Marchegiani

Üye
Ulu önderimiz Atatürk'ün dehası tabii ki bu.

dinccine

Üye
Türk Askerinin Savaşma Gücü.