Burun Estetiği Hakkında Bilgi !!

Sponsorlu Bağlantılar

hikmet366

hikmet366

Üye
    Konu Sahibi
Burun Estetiği Hakkında Bilgi !!
[h=3]BURUN AMELİYATI (RHINOPLASTY)
[/h]Estetik burun ameliyatı ile burnunuzdaki şekil bozuklukları düzeltilebilir ,burnunuz küçültülebilir, büyültülebilir, burun ucunun veya kemerinin şekli değiştirilebilir, burun deliklerinizin genişliği daraltılabilir ,burnunuzla üst dudağınız arasındaki açı azaltılıp arttırılabilir.Doğumsal veya yaralanmaya bağlı şekil bozukluklarında ve burundan nefes alma sorunlarında tedavi edici yöntem rhinoplasty yani burun estetiği ameliyatıdır.



ESTETİK BURUN AMELİYATININ RİSKİ VAR MIDIR?



Estetik burun ameliyatı, burun içinden yapıldığından, ameliyat izi görünmez. Burun estetiğinden önce anesteziye uygunluğu belirlemek için de ameliyat öncesinde belirli tahliller yapılmaktadır. Riski bir durum olduğunda hastaya durum izah edilip, ameliyat iptal edilmektedir.
[h=3]BURUN ESTETİĞİ AMELİYATINIZIN PLANLANMASI[/h]Doktorunuzla sizin aranızda, iyi bir iletişim esastır ve çok önemlidir. İlk görüşmede cerrah size burnunuzun neye benzemesini veya nasıl görünmesini arzu ettiğinizi soracak; burnunuzun ve yüzünüzün yapısını inceleyecek ve sizin için mümkün olan ihtimalleri anlatacaktır. Burun kemiklerinizin ve kıkırdaklarınızın yapısı, yüzünüzün şekli, cildinizin kalınlığı, yaşınız ve beklentileriniz temel tartışma konularıdır. Cerrahınız, kullanacağı anestezi ve ameliyat tekniğini, ameliyatın yapılacağı ortamı, risklerini, maliyeti ve varsa diğer seçenekleri açıklayacaktır. Çoğu sağlık sigortası poliçeleri , tamamıyla estetik amaçlı olan bu ameliyatı kapsamına almaz. Uzun yıllar önce olsa dahi, daha önce geçirdiğiniz herhangi burun ameliyatı veya burun tedavisini, varsa alerji veya solunum güçlüğünüzü , kullandığınız ilaçları ve şayet kullanıyorsanız sigara içtiğinizi cerrahınıza söylediğinizden emin olmalısınız. Özellikle, burun estetiği ameliyatı ilgili beklentileriniz ve ameliyatın sonuçları hakkında aklınıza gelen tüm soruları cerrahınıza sormaktan çekinmeyiniz.
[h=3]BURUN ESTETİĞİ AMELİYATINDA VERİLECEK ANESTEZİ TÜRÜ[/h]Estetik burun ameliyatı genellikle genel anestezi uygulanarak yapılır.

[h=3]BURUN ESTETİĞİ AMELİYATINIZ[/h]Estetik burun ameliyatı genellikle bir buçuk-iki saat sürer. Burun estetiği ameliyatı esnasında burun derisi, kemik ve kıkırdak çatısı birbirinden ayrılır. Burnun yeniden şekillendirilmesi işlemi, burunda mevcut probleme ve cerrahın uyguladığı tekniğe bağlı olarak değişir. Burun estetiği ameliyatının sonunda burun derisi, yeniden oluşturulan burun çatısının üzerine yerleştirilir. Burun estetiği ameliyatı tamamlandığında burun üzerine ,burnun yeni şeklini muhafaza etmesine yardımcı olacak bir alçı atel uygulanacaktır. Burnun içindeki iki hava yolunu birbirinden ayıran bölme olan septumu sabitleştirmek için, burnun içine tamponlar veya yumuşak plastik aletler konulabilir.

[h=3]BURUN ESTETİĞİ AMELİYATINIZDAN SONRA[/h]Burun Estetiği ameliyatınızdan sonra ilk 24 saat boyunca yüzünüzü şişmiş hissedeceksiniz, burnunuz ağrıyabilir veya hafif bir baş ağrınız olabilir. Herhangi bir rahatsızlığınız cerrahınız tarafından reçeteye yazılan ağrı kesici ilâçlar ile kontrol altına alınır. İlk gün için tuvalete gitmek dışında başınız yüksekte olacak şekilde yatakta yatmayı planlayınız. Gözlerinizin etrafındaki morarma ve şişliğin, 2 veya 3 gün sonra en belirgin hale geldiğini fark edeceksiniz; soğuk kompres uygulaması bu şişmeyi azaltacak ve kendinizi biraz daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Şişlik ve morlukların çoğu ilk hafta sonunda kaybolacaktır. Sizin ve cerrahınızdan başka hiç kimsenin fark edemediği çok az bazı şişlikler birkaç ay boyunca kalacaktır. Burun estetiği ameliyatı sırasında burnunuza konulacak olan tampon bir sigara filtresi büyüklüğünde olup içi boştur. Dolayısıyla tampon süresince rahat nefes alıp verebileceksiniz.Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün boyunca , genellikle ,burun deliklerinden çok hafif bir sızıntı olur ve birkaç hafta da burnunuzda hafif tıkanıklık hissedebilirsiniz. Cerrahınız, dokuların iyileşme süresi boyunca, bir hafta veya daha uzun süre için sizden sümkürmemenizi, burnunuzu silmemenizi isteyecektir. Şayet burun içinde tampon varsa, 7 gün sonra alınacak ve kendinizi çok daha rahat hissedeceksiniz. Bir veya bazen ikinci haftanın sonuna doğru tüm pansumanlar ve burnunuzun üzerindeki alçı atel alınmış olacaktır.
[h=3]NORMALE DÖNÜŞ[/h]Estetik burun ameliyatı olan hastaların çoğu iki gün içerisinde ayağa kalkıp dolaşırlar ve ameliyattan bir hafta sonra okula veya çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilirler. Bununla beraber, günlük yaşam temponuza tam anlamıyla dönmenizden öncebirkaç hafta geçecektir. Normal hayatınıza dönme konusunda cerrahınız daha ayrıntılı açıklamalarda bulunacaktır. Genellikle ,yüksek efor gerektiren hareketlerden (koşma, yüzme, jimnastik,kan basıncınızı yükseltecek herhangi bir hareket) iki ila üç hafta kaçınmanız, 8 hafta süreyle burnunuzu darbe veya çarpmalardan korumanız, ovuşturmaktan ve güneşte yakmaktan kaçınmanız söylenecektir. Yüzünüzü ve saçlarınızı yıkarken veya makyaj yaparken nazik ve dikkatli olunuz. İhtiyaç olduğu zaman kontak lensinizi takabilirsiniz, fakat gözlük için durum farklıdır. Burnunuzdaki atel çıkarıldıktan sonra, burnunuz tamamen iyileşinceye kadar, yani iki ay boyunca gözlük ayakları burun sırtına oturmamalıdır. Doktorunuz, iyileşmenizdeki gelişmeyi kontrol etmekiçin ameliyattan sonraki bir ay süresince,sizi sık sık kontrole çağıracaktır. Bu kontrol muayeneleri arasında sıra dışı herhangi bir şikayetiniz veya ne yapıp ne yapmayacağınız konusunda herhangi sorununuz olursa doktorunuzu aramakta tereddüt etmeyiniz.

[h=3]ESTETİK BURUN AMELİYATI AMELİYAT SONRASI BAKIM REHBERİ[/h]Burun ameliyatınızdan sonra iyileşme süreci zaman ve sabır gerektirir. Ameliyat sonrası bakıma aktif olarak katılmanız, ameliyat kadar önem taşımaktadır. Aşağıda sıralanan önerileri lütfen uygulayınız. Anlamadığınız konuları doktorunuza sormakta tereddüt etmeyiniz.
Burun estetiği ameliyatından sonra yapmanız gerekenler için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız.


[h=3]DOĞRU BURUN ESTETİĞİ[/h]Günümüzde en çok yapılan estetik ameliyatların başını burun estetiği alıyor.Burun Ameliyatı bayan hastalarda 16 yaşından sonra erkek hastalarda da 18 yaşından sonra güvenle yapılabiliyor.Bu yaşlardan önce vücut gelişimi tamamlanmadığı için burun estetiğinin gelişim tamamlandıktan sonra yapılması daha sağlıklıdır.
Burun estetiği yaptırmak isteyen bir kişi önce sağlık taramasından geçirilir.Daha sonra hasta doktoruyla tam olarak nasıl bir burun istediğini anlatır.Bu aşamada doktor ve hasta arasındaki iletişimin sağlıklı olması çok önemlidir.Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.Hasta tüm beklentilerini doktoruna anlatmalı doktoru da hastanın bu beklentilerinin gerçekçi olup olmadığı değerlendirir ve hastayı yapılacak operasyon hakkında bilgilendirir.
Burun estetiğinde sağlıklı ve doğru sonuçlar alınmasında en önemli faktör hasta ve doktor iletişimidir.Doğal bir burun elde edilmesi için burnun diğer yüz organları ile olan ilişkisi ve orantısı değerlendirilmelidir.Profil yapısı doğru olarak değerlendirilmeli,bu yapıya uygun olarak operasyon planlanmalıdır.
[h=3]TİPPLASTİ (BURUN UCU ESTETİĞİ)[/h]Burun ucundaki şekil bozukluklarını gidermek için yapılan işleme tipplasti denilmektedir. Burun ucunda düşüklük,genişlik,asimetri gibi şikayetler burun ucu estetiği ile giderilmektedir.Burun ucunuzdan memnun değilseniz sizde şikayetlerinizden burun ucu estetiği işlemi ile kurtulabilirsiniz.Burun Ucu Estetiği Ameliyatı öncesinde doktorunuzla yapacağınız ön görüşme çok önemlidir. Ameliyat öncesi muayenede, istediğiniz burun ucu şeklini ve yapılacak işlemleri doktorunuzla ayrıntılı konuşmanız burun ucu estetiği ameliyatınızın başarısı için çok önemlidir.

[h=3]Burun Ucu Estetiği Ameliyatı Tekniği;[/h]Burun ucu estetiği ameliyatında burun kemiklerine,burun orta bölmesi olan septuma dokunulmadan,sadece burun ucundaki kıkırdaklar ve yumuşak dokulara işlem yapılmaktadır.Burun ucu estetiği işlemi burun içinden yapıldığı için,burun dışından gözüken iz oluşmaz.Burun içindeki kesiler kendiliğinden eriyen iplerle kapatılır.Burun ucu estetiği genellikle genel anestezi ile yapılmaktadır.Burun ucu estetiği işlemi ortalama 45 dk-1 saat sürer.Ameliyat sonrasında ilk gün hastanede kalmaktasınız.

[h=3]Sekonder Rhinoplasti-Burun Estetiği Revizyonları[/h]Daha önce bir ya da birden fazla burun estetiği ameliyatı olan kişilerde, burun şeklinin istenildiği gibi olmaması ya da travmalar sonucu bozulması durumlarında yapılan operasyona sekonder rinoplasti yani burun estetiği revizyonu denilmektedir. Sekonder rhinoplasti ile ameliyat sonrası beğenilmeyen burun şekli düzeltilirken aynı zamanda nefes alma sıkıntısı yaşanıyorsa bu da giderilebilmektedir.

Burun estetiği revizyonu işlemlerinde asıl amaç bozuk olan burun şeklinin düzeltilmesidir. Revizyon burun estetiği ile burun şeklindeki eğrilikler giderilir, burun delikleri arasında simetri sağlanır. Bunların yanı sıra hastaların şikayetçi oldukları burun ucundaki deformite düzeltilir.Burun delikleri arasında simetri sağlanır. Bazen de önceki burun estetik ameliyatlarından sonra burun yüze göre çok küçük ya da büyük kalmış olarak görülüyorsa,sekonder rhinoplastinin yani burun estetiği revizyonlarınun amacı burunu ideal büyüklüğüne getirmek olur.Bu işlemler yapılırken çoğu zaman burun için, kıkırdak ya da kemik dokuya ihtiyaç duyulur.Önceki operasyonlarda harcanmış olabileceğinden; bu dokular burunun septum dediğimiz orta bölmesinden temin edilir.Ancak burada da temin edilecek yeterli doku bulunamazsa kulak ya da kaburgadan bu dokuların alımı yapılır. Yukarıda sıraladığımız nedenlerden dolayı burun estetiği revizyon operasyonlarının planlanması açısından hastanın geçirdiği önceki müdahaleler çok önemlidir.
Burun estetiği revizyon operasyonlarında ihtiyaç duyulan dokuların temini ve bunların şekillendirilip yeni yerlerine yerleştirilmesi gibi sebeblerden dolayı; burunu büyütmeye çalışmak küçültmekten daha zordur.Burun estetiği geçirildikten sonra ortalama 1 hatta 2 yıl sonrasına kadar beklenmesi burun estetiği revizyonu için daha sağlıklı olur.,Sekonder rhinoplasti yani burun estetiği revizyon kararını hastalar biraz daha düşünerek vermelidirler.Bilinmelidir ki, her sonraki ameliyat bir öncekinden iyi olmaya bilir.Ortaya daha kötü sonuçlar çıkabilir.Ancak, doktorunuz ihtiyaç olduğuna kanaat getirirse uygun süreden sonra yaptırmanız sizin ve burnunuz için faydalı olacaktır.Burun estetiği revizyonlar ortalama 3 saat sürer ve genel anestezi altında yapılır.
[h=3]Burun Estetiği Revizyonu Sonrası[/h]Revizyon burun estetiğinden sonra ilk gün yüze soğuk uygulama ve basit ağrı kesici ilaçlar hastayı rahatlatır.Hasta 1 gece hastanede kalıp ertesi gün eve gidebilir.Ameliyattan 2-3 gün sonra en fazla görülen hafif bir ödem (şişlik) ve morluk oluşabilir ancak bu morluklar her geçen gün belirginliğini kaybeder.Ameliyattan ortalama 7. gün, burun üzerindeki plastik atel ve bantlar çıkarılır.Hastalar Revizyon burun estetiğinden sonra yaklaşık 7 gün sonra normal hayata geri döner,yolculuk yapabilir ve işlerine başlayabilirler.10-15.günlerde yürüyüş şeklinde fazla yormayacak aktiviteleri hastalarımızın yapmasında fayda vardır.Ancak,tempolu egzersiz ve yüzmeye başlama zamanı ameliyat sonrası 3.ya da 4.hafta olmalıdır.Gözlük kullanımına ortalama 1.ayda hafif çerçeveli bir gözlükle başlanabilir.(Lens kullanan hastalar,ameliyat sonrası 2-3.gün lenslerini kullanmaya başlayabilirler.)Burnun travma alabileceği sporlara ve dalmaya 2.ay sonra başlanabilmektedir.Burun şeklinin oturması ortalama 6 aydır.

[h=3]Burun Estetiği Revizyonu Ameliyatın komplikasyonları[/h]Burun estetiği revizyonu sırasında; septum delinmesi olabilir ki,bunun o anda tamir edilmesi faydalıdır.İleride burundan nefes almada ses gelmesine sebep olabilmektedir.Burun kemik ya da kıkırdaklarından fazla çıkarılması ya da burunun fazla küçültülmesi veya büyütülmesi olabilir. Ameliyattan hemen sonra kanama olabilir ki,kanamanın türüne göre doktorunuz işlem yapar.İyileşme döneminizde,yüzünüzde özellikle üst dudakta,burun ucunda şişlikler ve uyuşukluklar olabilir ki, bunlar zaman içinde etkinliğini kaydebecektir.İlerki dönemlerde burun içi mukoza yapılarında yapışıklık meydana gelebilir ki, nefes almada yarattığı problem nedeniyle bir cerrahi işlemle düzeltilmesi gerekebilir.Tıbbi kaynaklar %10 oranında düzeltmelere (revizyon operasyonları) ihtiyaç duyulabileceğini bildirmiştir.

[h=3]Nefes Darlığı ve Burun Estetiği[/h]Burunun orta bölmesi olan septumun eğri olması nefes alıp vermeyi zorlaştırır.Septumun eğri olması bazen doğuştan bazen de travmatik nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Bu eğrilikler dışarıdan bakıldığında burunda yamukluk gibi anlaşılacağı gibi bazen ancak muayene ile anlaşılması mümkün olacak kadar gizli olabilir.
Septorhinoplasty ameliyatında burun estetiği ile beraber nefes darlığı problemi de ortadan kaldırılabilir.Bu burun estetiği ameliyatı ile birlikte,
Burun kemeri alınabilmekte,
Burun boyutu değiştirilebilmekte
Burun ucu şekillendirilebilmekte,
Burundan nefes alma problemlerini çözmeye yönelik girişimler yapılabilmektedir.

Nefes Darlığı (Septorhinoplasty) Ameliyatında Yaş sınırı
Nefes darlığı (septorhinoplasty) ameliyatları bayanlarda 17, erkeklerde 18 yaşından itibaren uygulanabilir. Bunun sebebi, vücudun anatomisinin gelişmesini tamamlamış olması gerektiğidir.
Nefes Darlığı (Septorhinoplasty) Ameliyatı Tekniği
Ameliyat genel anestezi altında yapılır, herhangi bir ağrı sızı hissetmezsiniz. Ameliyat, burundaki problemin yoğunluğuna göre değişmekle beraber ortalama 2 - 3 saat sürer.
Ameliyat, burun içinden yapılır ve burun içine ufak dikişler atılır. Atılan dikişler birkaç gün sonra kendiliğinden düşer.

[h=3]Nefes Darlığı (Septorhinoplasty) Ameliyatı Sonrası[/h]Ameliyat sonrası hastanede kalmanız gerekebilir ancak bu en çok bir gecedir. Ameliyattan sonra burun üzerine tamponlar konulur. Split takılır. Ameliyat sonrası kayda değer ağrı olmaz ancak ufak ağrı sızılar için ağrı kesici ilaçlar kullanmanız gerekebilir.
Septorhinoplasty nefes darlığı ameliyatlarında buruna içerden müdahale edildiği için burnun dış yüzünde herhangi bir kesik veya iz oluşmaz. Ancak morluklar ve şişlikler oluşabilir. Morluklar ortalama 1 hafta içinde yok olur. Şişlikler ise ortalama 15 gün sonra inmeye başlar ve burun şekline en yakın halde kalır. Geriye kalan şişliklerin inmesi ve burnun tam olarak oturabilmesi için 3 ilâ 6 ay zamana ihtiyaç vardır.
 
  • Beğen
Tepkiler: samsunlu1907fb


restmod

restmod

Üye
Hepsini okuyamadim ama tesekkurlar genede
 
  • Beğen
Tepkiler: hikmet366


Üst Alt