Bu Sınavı da Ellerine Yüzlerine Bulaştırdılar

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Tuba.Erva

Tuba.Erva

Üye
    Konu Sahibi
Bu Sınavı da Ellerine Yüzlerine Bulaştırdılar
ÖSYM tarafından düzenlenen Akademik Personel ve Lisanüstü Eğitimi Giriş Sınavında İzmirde soru kitapçığı krizi yaşandı


Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) yaşanan 'şifreli' kitapçık skandalının ardından bugün yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitime Giriş Sınavı'nda (ALES) kitapçık krizi yaşandı.

ÖSYM tarafından düzenlenen ALES'te İzmir’de soru kitapçığı krizi yaşandı. Kitapçıklardaki soruların eksik ve sayfa sıralarının karışık olması nedeniyle Manisa’dan yedek kitapçık getirildi ve sınav gecikmeli başladı.

İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde yapılan ALES’te sınava giren yaklaşık 500 kişi, hatalı soru kitapçığı yüzünden sıkıntılı anlar yaşadı.

Saat 09.30’da başlaması gereken sınav, soru kitapçıklarının hatalı basılması, soruların eksik, sayfa sıralarının karışık olması nedeniyle başlayamadı. Bunun üzerine yedek kitapçıklarla soruna çözüm bulunmak istendi. Ancak eldeki yedek kitapçıklar da yeterli gelmedi.

Manisa’daki Celal Bayar Üniversitesi’nden yedek sınav kitapçıkları getirildi. Bu sayede sınavın bir saat gecikmeyle, saat 10.30’da başladığı belirtildi. Saat 12.30’da sona ermesi gereken sınavın, saat 13.30’da sona ereceği belirtildi. Soru kitapçıklarını, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) şifre iddialarını soruşturan Cumhuriyet savcısının inceleme yaptığı Meteksan firmasının bastığı belirtildi.

MAĞDUR OLAN ADAYLAR NE DİYOR: "AĞLAYARAK SINAVDAN ÇIKTIM"

Hukuk Fakültesi son sınıfta okuyan Selen Şenbahar, yüksek lisans yapmak için girdiği sınavdan ağlayarak çıktığını belirterek, "Kitapçığı açtım, sayfalar eksikti ve 2 sayfa bomboştu. Sayfaların dizimi de hatalıydı. Hiç soru çözmedim. Sınıfta boş boş oturduk, sınavdan çıkma yasağı için 135 dakikalık süre dolunca çıktık. Moralim çok bozuk. Beş ay sonra okulum bitiyor ama hayalim gerçekleşmiyor. Emeklerim boşa gitti" dedi.

"TAZMİNAT DAVASI AÇACAĞIM"

Yasemin Erkan, doktora yapmak için sınava girdiğini ancak soru çözmeden çıktığını belirterek, "Sınav numaram ile kitapçık numaram aynı değildi. Kitapçıkların karıştığı yenisinin geleceği söylendi. Yedi aydır bu sınava hazırlanıyorum ve iki çocuğum var. Üstelik doktora için yaş sınırı 35. Bir yıl sonra doluyor. Bu sınav benim için çok önemliydi. Boş bir kağıt bulup dilekçe yazdım. ÖSYM'ye maddi ve manevi tazminat davası açacağım" diye konuştu.

"KİTAPÇIKTA SÖZEL SORU YOK!"

Ceyda Çetiner, "Benim kitapçığım 15 sayfadan başlıyor, arkasında da 3'üncü sayfa var. Sayfalar karışık, kitapçık hatalı. Sözel çözmem lazım, kitapçıkta sözel soru yok. Böyle bir şey olabilir mi? Şoktayım" dedi.

"RESMEN DALGA GEÇTİLER"

Olcay Holat ise "Tam bir kabus gibiydi. 135 dakika dışarı çıkarmadılar. Bir de üstelik 'Başka arkadaşlarınız soru çözüyor, sessiz olun' diyerek, resmen bizimle dalga geçtiler. Tuvalete bile gözetmenle gittik, şüpheli muamelesi gördük. Benim matematik çözmem lazım ama kitapçıkta matematik sorusu yoktu" dedi.

"GERİLİM FİLMİ GİBİYDİ"

Fethiye Yüksel de "Çok çalıştım ama çözecek soru bulamadım. Çünkü benim çözmem gereken alandan sadece 10 soru vardı. Bu kadar yeterliyse hepsini çözdüm. Bize 'Kitapçık gelecek bekleyin' denildi. Bekleyecek moral mi kaldı? Sınav değil gerilim filmi gibiydi. Çok üzgünüm, tüm emeklerim boşa gitti" dedi.

"ÜÇ AYLIK BEBEĞİMİZİ BIRAKIP GELDİK"

Yakınları Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde sınava girenler, hataya büyük tepki gösterdi. Hemşire eşi Özlem Özyıldız'ı dışarıda bekleyen İlker Özyıldız, "Üç aylık bebeğimizi komşuya bırakıp sınava geldik. Eşim sınav görevlisinin cep telefonunundan beni arayarak sıkıntıyı iletti. Mağduruz" dedi.

Anne Mehtap Cerit de "Çocuğum balkondan sınavın hala başlamadığını söyledi. Bu çocuklar bu moral bozukluğu ile nasıl sınava girecekler?" diye konuştu.

"BU ÜLKEDE HERKES TAHMİN OLUYOR ANCAK BİZ OLMUYORUZ"

Mehmet Kazaker ise "Bu ülkede herkes tatmin oluyor, ancak biz olamıyoruz. Bu kadar basit bir sınavın organizasyonunda bile sorun yaşanıyor" diyerek tepkisini dile getirdi.

BASKIDAN KAYNAKLANAN KARIŞIKLIK OLMUŞ

Öte yandan ÖSYM İzmir İl Temsilcisi Prof. Dr. Hüsnü Erkan, sınavın yapıldığı bazı salonlarda dağıtılan kitapçıkların hatalı çıktığını söyledi.

Prof. Dr. Erkan, "Baskıdan kaynaklanan karışıklık olmuş, sayfalar karışık basılmış, kitapçık numaraları da farklıymış. Bu durumdan etkilenenler oldu. Elimizdeki yedek kitapçıkları dağıttık, yedek kitapçıklar yetmedi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden kitapçık getirttik. Bazı adaylar hiç soru çözmeden çıktı. Yedek kitapçık dağıttığımız adaylara da eşit süre yani 180 dakika verdik" dedi.

Yetkililer, soru kitapçıklarını, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) şifre iddialarını soruşturan Cumhuriyet savcısının inceleme yaptığı Meteksan firmasının bastığı belirtildi.

BİR DE TÜRBAN KRİZİ

İstanbul Fatih'ke ise sınava başörtüsü gerginliği damgasını vurdu. Fatih'te bulunan Mahmudiye İlköğretim Okulu'nda sınava girmek için gelen başörtülü öğrenciler, sınav sorumlusunun talimatı üzerine bir süre okul bahçesinde bekletildi.

Sınava alınamayacakları söylenen öğrenciler kısa süreli gerginlik yaşadı. Basın mensuplarının okula gelmesi üzerine toplu halde bahçede bekletilen öğrenciler, daha sonra sınav salonuna alındı.

Okul müdürü ve bazı salon başkanlarının sınav sorumlusuna 'Başörtülü öğrencilerin sınava giremeyeceklerine dair yasal bir dayanağın olmadığını hatırlattıkları' ve bu yüzden okul içinde kısa süreli bir gerginlik yaşandığı iddia edildi.

Sınav sorumlusunun kararından dönmesi üzerine içeri giren öğrenciler, ALES sınavına katıldı.
kaynak:haber365
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Marco Laren
Cevap
2
Görüntüleme
646
Joker.
ANIL
Cevap
4
Görüntüleme
405
BYFECI
Cevap
5
Görüntüleme
1K


Üst Alt