Btk "baz istasyonları ortak kullanılacak"

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Karahasan

Karahasan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Btk "baz istasyonları ortak kullanılacak"
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 'kansere yol açtığı' gerekçesiyle vatandaşlarla cep telefonu operatörlerini karşı karşıya getiren baz istasyonlarında tepkiyi hafifletecek önemli bir düzenlemeye gitti.



BTK, 'Hücresel Sistem Anten Tesislerinin Tasarımı, Kurulumu ve Paylaşımına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı'nı, görüş için sektöre sundu. Düzenleme, baz istasyonlarının zamanla belli noktalarda ya da bölgelerde toplanmasını öngörüyor. Düzenlemeye göre, operatörler, baz istasyonlarını rakip operatörlerle paylaşmak zorunda. Şirketler, baz istasyonları ve istasyonların yerleştirileceği kuleleri, diğer operatörlere de baz istasyonu kurma imkânı sağlayacak biçimde tasarlayacak. Operatörler, bu konuda gerekli önlemleri alacak.

Düzenleme, şehir içinde her bölgede 'salkım saçak' baz istasyonu kurulmasının da önünü kesiyor. Operatörler, halen baz istasyonu ve buna ilişkin tesisleri yalnızca kendileri kullanıyor. Rakip operatöre isterse kullandırıyor. Yönetmeliğin uygulamaya girmesinin ardından operatörler, baz istasyonu kurmak isteyen rakip operatörlere kurulu tesisleri kullanmak için izin verecek. Düzenleme, operatörlere, bu konuda zorunluluk getiriyor. Bu çerçevede bir operatörün tesislerinin bulunduğu bölgeye, başka bir operatör yeni bir tesis kuramayacak. BTK yetkilileri, "Turkcell'in, bir bölgede baz istasyonuna ilişkin tesisi bulunuyor. Bu bölgeye Avea ya da Vodafone baz istasyonu kurmak isterse, Turkcell'in tesislerine baz istasyonları yerleştirilecek. Vatandaşlarda, yeni baz istasyonu kurulacak tepki ve endişesi oluşmayacak." dedi. Düzenleme, baz istasyonu tesislerinin ortak kullanımını özendirmek için bazı muafiyetler de getiriyor. BTK yetkilileri, 3 cep telefonu operatörünün ortak kullandığı baz istasyonu tesisi için ilk yıl "telsiz kullanım ücreti" alınmayacağını, bunun da düzenlemede yer aldığını söyledi.
 
izmirligenc

izmirligenc

Üye
Guzel birsey
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt