Boyuma Göre Kilom Kaç Olmalı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Boyuma Göre Kilom Kaç Olmalı
İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır - Boy ve Kiloya Uygun Zayıflama - İdeal Kilo Nedir - Nasıl Hesaplanır

Sadece boy uzunluğuna bakarak ideal kilo hesaplamak yeterli olmayabilir. Önceleri boy uzunluğunuzun cm cinsinden değerinden 100- 105 rakamını çıkarmak pratik bir yol olarak kullanılırdı ancak artık durum çok farklı… Önemli olan vücut ağılığınızın ne kadarının yağ olduğu. Bu sebeple de en doğrusu vücut yağ analizi yapıldıktan sonra vücut tipinize göre ideal kilonun belirlenmesidir.



Vücut yağ analizi sonucunda sadece vücuttaki toplam yağ miktarını değil bu yağın hangi bölgelerde dağılım gösterdiğini de öğrenmek önemlidir. Çünkü karın bölgesindeki yağlar, insülün direnci ve şeker hastalığı, yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması, kolesterol yüksekliği gibi metabolik sendrom adı verilen kronik hastalıklara zemin hazırlar.Vücudunuzdaki yağsız doku kısmı (kas, kemik,,su iç organlar vb) ve su miktarı ise ideal kiloyu belirler.

Vücut ağrılığı aynı olan iki insana baktığınızda vücut şekillerinde büyük fark görebilirsiniz biri 38 beden diğeri 40 beden kıyafet giyiyor olabilir; bunun sebebi vücutlarındaki yağ-kas miktarının farklı oranıdır.

Yağsız doku kitlesinden kabaca kas diye bahsedecek olursak, kas kütlesi bizim için çok önemlidir. Kaslar Bazal Metabolizma Hızını (BMH) doğrudan belirler. Vücudunuzda kas miktarı ne kadar fazla ise yediklerinizi yakmanızda o kadar kolaydır. Bir anlamda kasları “yağı yakan fabrikalar” olarak düşünebilirsiniz.
Bunun tersi olduğunda yani kas kütlesi kaybında metabolik hız yavaşlar. 1 gr kas kaybı 2.7 gr su kaybı yaratır ve istenmeyen şekil bozuklukları oluşur. Bu durumda kişi istediği “fit” görüntüyü elde edemez. Hızlı kilo kaybı ilk başta yüzünüzü güldürür. Ama bu diyetler sonucunda kas kaybı olur. Daha sonrasında ise kas kaybı oluştuğundan metabolik hızda yavaşlar ve daha fazla kilo almanıza sebep olur.

Örneğin

A Kişisi
B Kişisi

168 cm
168 cm

75 kg
75 kg

Vücudunda 26,2 kg yağ var.
Vücudunda 16,5 kg yağ var.

vücudunun % 35'i yağ.
Vücudunun %22'si yağ.


Aynı boy ve ağırlıkta olsa da bu iki insanın ideal kiloları birbirinden farklıdır. A kişisi aynı kiloda olmasına rağmen B kişisinden daha şişman görünür çünkü yağ miktarı daha fazladır. B kişisi büyük ihtimalle spor yapmaktadır, bu nedenle de kas kütlesi fazladır ve A kişisine göre çok daha ince görünmektedir.

Bunun en doğrusunu öğrenmek için beslenme öykünüzü, ailenizdeki obezite soy geçmişini, beslenme alışkanlıklarınızdaki güçlü ve zayıf yönleri ortaya koyarak bir beslenme uzmanı ile görüşebilirsiniz. Yapılacak ölçümler sonrası ideal kilonuzu belirlemek ve gerçekçi kilonuzdan emin olmak daha kolay ve daha sağlıklı olacaktır. Sağlık durumunuzun değerlendirilmesi de yine ideal kilonuzu belirlemede önemlidir.

İdeal kilonuzu belirlerken;

Daha önce yapılan diyetler,
Son 5 yıl içindeki en düşük ve en yüksek ağırlık,
Ailedeki bireylerin sağlık geçmişi
Bireyin aktivite durumu
önemlidir.
ÖZETLE;
Medyada gösterilen incecik bedenlere bugün kadınların sadece %5’i sahip. Bu sebeple doğru vücut ağırlığınızı yaş, fiziksel aktivite düzeyiniz daha önceki kilo verme girişimleriniz, son 5 yıldaki en düşük ve en yüksek ağırlıklarınıza ve sağlık durumunuza göre belirlemek gerekir. Kilo fazlanız olduğunu düşünüyorsanız, bu kilonun ne kadarının yağ olduğunu öğrenmek için mutlaka vücut yağ analizi yaptırın ve danışmanlık alacağınız beslenme ve diyet uzmanı ile beraber hedefinizi belirleyin.

Büyük hedefler yerine küçük ve gerçekçi hedefler kişiyi başarıya götürür!!!
Sağlıkla ve mutlulukla…

Uzm. Dyt. Dilara Koçak
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt