'Boston Saldırısı ABD'yi Değiştirdi'

Sponsorlu Bağlantılar

x-scarface

x-scarface

Üye
    Konu Sahibi
'Boston Saldırısı ABD'yi Değiştirdi'


Bir maratonda bomba patlatmak! Böyle bir şeyi kim yapar? İnsanların ölmesini ya da yaralanmasını kim ister? Miodrag Soric, yorumunda böyle bir terörün gerekçesi olamayacağını yazıyor. İki zanlı da açık bir şekilde İslamcı: Cuma günü polisle girdiği çatışmada hayatını kaybeden Tamerlan Tsarnayev ve polisin aynı gün gözaltına aldığı küçük kardeşi Djohar. İlk aşamada elde edilen verilere göre, Çeçenistan'dan gelen iki kardeş şüphesiz ülkelerinde en kötüsünü yaşadılar: Savaş, şiddet ve daha sonra ABD'ye kaçış. Bununla birlikte yeni bir başlangıç şansına da sahip oldular. Ancak gerçekte açık, batı toplumuna hiçbir zaman ulaşıp benimsemediler. Tam aksine, Amerika'nın onlara sunduğu özgürlüğü, muhtemelen en korkunç suçu işlemek için kullandılar.


Boston saldırısı ABD'yi değiştirdi. Çünkü insanlar doğal olarak gelecekte benzer olayların yaşanmasını önlemek için ne yapılması gerektiğini soruyor. Suçluların bu kadar çabuk yakalanması, büyük kentlerdeki sokakların kameralarla gözetlenmesine bağlanıyor. ABD'de kamu yaşamını kontrol altında tutan kameraların sayısı yeniden artacaktır. Çeçen kardeşlerin kimliklerinin tespit edilmesinde pratikte ABD'de herkesin akıllı telefona sahip olması da önemliydi. FBI'ın muhtemel teröristlerin izini yakalamasını sağlayan, insanların cep telefonlarıyla çektiği ve daha sonra polise verdiği fotoğraflardı. Vatandaşların yardımı olmasaydı, güvenlik güçlerinin zanlıları yakalaması çok zor olurdu.


Bu tecrübe Amerikalıları duyarlı hale getirdi. Kamu güvenliği söz konusu olduğunda onların girişimi ve dikkati çok önemli. Zaman içinde vatandaşlar özgürlüklerinin sınırlandırılmasını kabul ediyor. Böyle bir şeyin 11 Eylül 2001 saldırılarından önce düşünülmesi bile imkansızdı.


Ancak şu anda Boston ve Watertown sakinleri muhtemel teröristlerin öldürülmesi ve yakalanmasından memnun. Gece yarısı sokaklara çıkıp kutlama yapıyorlar. En azından şimdilik açık bir toplumda tam güvenliğin olamayacağı gibi sıradan bir gerçeği unutabilirler.


Yorum: Miodrag Soric / Washington
 


Üst Alt