Norveç katliamının failinden şok itiraf

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
India

India

Üye
    Konu Sahibi
Norveç katliamının failinden şok itiraf


Norveç'te 76 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırıları düzenleyen Anders Behring Breivik'in ilk duruşması sona erdi.

Oslo'daki mahkemede 35 dakika süren duruşma sonunda hakim kararını yazılı olarak açıkladı.

Yaptıklarını kabul eden, ancak suçlu olduğunu kabul etmeyen Breivik, ülkesini İslama ve Marksizme karşı savunmak istediğini belirtti.

Batı Avrupa'yı Müslümanların ''ele geçirmesinden'' korumak istediğini de söyleyen Breivik, İşçi Partisi'nin ülkeye ihanet ettiğini ve bu partinin gelişmesine engel olmak istediğini kaydetti. Breivik, İşçi Partisini çok sayıda Müslümanın ülkesine gelmesine izin vermekle de suçladı.

Mahkemeye askeri üniformayla gelmesine izin verilmeyen Breivik, kendisiyle birlikte ''iki hücrenin'' daha bulunduğunu ifade etti.

Şimdiye kadar gözaltına alınanların serbest bırakılması ve Breivik'in iki saldırıyı da tek başına yaptığı düşüncesi kamuoyunda failin yakalandığı fikrini doğurmuş ve rahatlatmıştı. Ancak Breivik'in ifadesiyle hala diğer faillerin serbest olduğu ortaya çıkmış oldu.

Mahkeme Breivik'in silahla adam öldürme suçuyla tutuklanmasına karar verdi. Breivik'in bir hücrede yalnız tutulmasına karar verilirken saldırgana mektup ya da gazete yasağı da getirildi.

Bu arada Breivik mahkemeye getirilirken "Lanet vatan haini" diye bağıran protestocuların, Breivik'in mahkemeye getirildiği aracı durdurmaya çalışarak aracın camlarına vurduğu, aracın polisin müdahalesiyle yoluna devam edebildiği belirtildi. Bir protestocu, mahkemenin çevresinde toplanan herkesin Breivik'in ölmesini istediğini söyledi.

Savcılığın Breivik için talep ettiği 8 haftalık gözaltı süresi kabul edildi. Norveç'te yargılanma sürecinden önceki tutukluluk süresi genellikle 4 hafta oluyor. Müebbet hapis cezasının bulunmadığı Norveç'te Breivik en ağır ceza olan 21 yıl hapis istemiyle yargılanacak.

ÖLÜ SAYISI DÜZELTİLDİ
Norveç polisi, geçen cuma günü Utöya adasında düzenlenen silahlı saldırıda ölenlerin sayısını 68'e düşürdü, Oslo'da öldürülenlerinin sayısının da 8'e çıktığını bildirdi.

Başkent Oslo'nun merkezinde düzenlenen bombalı saldırı ile ardından Utöya adasında İşçi Partisinin kampına katılan gençlere yönelik silahlı saldırıda ölenlerin sayısı böylece 76'ya çıktı.

Daha önceki açıklamalarda Oslo'da ölenlerin sayısı 7, Utöya'da öldürülenlerin sayısı da 86 olarak verilmişti.


MODERN HAÇLI ŞÖVALYELERİNİN ÜYESİYMİŞ
Norveç'te cuma günü düzenlenen ve 76 kişinin öldüğü saldırıların zanlısı Anders Behring Breivik'in İngiltere ile bağının olup olmadığı araştırılıyor.

İngiliz Times gazetesi, 32 yaşındaki Norveçli saldırganın 2002 yılında başkent Londra'da kurulan ve Avrupa'nın çeşitli yerlerinde hücreleri olduğu ileri sürülen "modern haçlı şövalyeleri" ağının bir üyesi olduğu iddiasına yer verdi.

"Bir dönem Pakistanlı çetelerle birlikte hareket ettiği, ancak yediği dayaklardan sonra okuluna odaklandığı" ileri sürülen Breivik'in İngilizce yazdığı ve adını Andrew Berwick olarak değiştirdiği manifestosuna dikkati çeken Times, saldırganın İngiltere ile bağlarının olduğunu yazdı.

Gazete, Breivik'in manifestoda verdiği 2083 yılının ise "Batı Avrupa'daki Marksist-çok kültürcü seçkinlere karşı nihai darbe" anlamını taşıdığını kaydetti.

Daily Telegraph da Norveçli saldırganın İngiltere'de suç ortağının olup olmadığının araştırıldığını bildirdi.

Gazete, Breivik'in manifestosunu Londra'da yazdığının düşünüldüğünü, ayrıca manifestoda "Richard" adındaki bir akıl hocasından bahsettiğini aktardı.

İngiliz gazetesi, Londra'da aşırıcılık yanlısı iki İngiliz vatandaşının ev sahipliğinde bir zirve yapıldığını, Breivik'in 2002 yılında düzenlenen ve sekiz kişinin katıldığı bu toplantıda saldırı görevini üstlendiğini anlattığını kaydetti.

Norveçli saldırganın "İslam'a hoşgörüyle bakan hükümetleri devirmek için kendisini örnek alabilecek ve tek başına hareket edebilecek yaklaşık 80 kişinin" bulunduğunu ileri sürmesi üzerine harekete geçen Londra polisinin, Breivik'in benzer bir saldırıyı yapabilecek daha büyük bir örgütlenmenin parçası olup olmadığını araştırdığı bildirildi.

Daily Telegraph, "İslam'ı yaydıkları" gerekçesiyle İngiltere'nin eski başbakanları Tony Blair ve Gordon Brown, Galler Prensi Charles, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Breivik'in ölüm listesinde yer aldığını kaydetti.

BAŞBAKAN CAMERON, ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ'Nİ TOPLADI


Bu arada İngiltere Başbakanı David Cameron bugün konuya ilişkin Ulusal Güvenlik Konseyi'ni topladı. Toplantının ardından Başbakan'ın Sözcüsü Steve Field yaptığı açıklamada, istihbarat servislerinden ve polisten, aşırı sağcı gruplara ilişkin yeterli bilgiye sahip olup olunmadığının tespit edilmesinin istendiğini belirtti.

POLONYA'DA DA SORUŞTURMA YÜRÜTÜLÜYOR

Öte yandan Polonya savcılığı, saldırılarda muhtemel Polonya bağlantısını araştırdığını, ancak bununla ilgili olarak henüz suçlanan ya da gözaltına alınan kimsenin olmadığını bildirdi.

Polonya'nın güneyindeki Wrovlaw kenti savcılığı sözcüsü Malgorzata Klaus, Norveç polisinin talebi üzerine muhtemel bağlantıyı incelediklerini söyledi, ancak soruşturmanın selameti için ayrıntılı bilgi veremeyeceğini belirtti.

Polonya devlet televizyonu da polisin Norveç'teki saldırılarla ilgili olarak bir kişiyi sorguladığını duyurdu. Bu kişinin internet üzerinden kimyasal madde ticareti yapan bir şirketin sahibi olduğu kaydedildi.

ÇEK CUMHURİYETİ'NDEN SİLAH ALMAYA ÇALIŞMIŞ

Polonya İç Güvenlik Ajansı Başkan Yardımcısı Pavel Bialek, Polonyalı bir firmanın Norveç'teki saldırıları düzenleyen Anders Behring Breivik'e kimyasal gübre sattığı, bu işlem tamamen yasal olduğu için kimsenin tutuklanmadığını bildirdi.

Pavel Bialek yaptığı açıklamada, uzmanlarına göre Polonya'dan satın alınan materyallerin bomba yapmak için kritik öneme haiz olmadığını belirtti. Bialek, ''Bu aşamada elde edilen bilgi ve materyallerin, ticaretten ziyade terörizm ile ilişkisi olduğuna işaret etmiyor'' dedi.

Bialek, ismini açıklamadığı şirketin soruşturma çerçevesinde kendileriyle yakın işbirliği yaptığını kaydetti. Satışın internet üzerinden gerçekleştiğini ve Breivik'in Polonya'yı ziyaret ettiğine dair bir kanıt bulunamadığını bildiren Bialek, saldırganın Çek Cumhuriyeti'nden silah alma girişiminde bulunduğunu da belirtti.

SAYGI DURUŞUNDA BULUNULDU


Norveç'te, başkent Oslo ve Ütöya adasındaki saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Norveç Kraliyet ailesi, hükümet ve binlerce kişi yerel saatle 12.00'da bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Oslo borsası, havaalanları ve tren seferlerinin de durduğu belirtildi. Norveç'le dayanışma için diğer kuzey Avrupa ülkeleri de vatandaşlarına bir dakikalık saygı duruşunda bulunmaları çağrısı yaptı. Avrupa Komisyonu ve Avrupa Konseyi de bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

POLİS: ADADA ÖLDÜRÜLENLERİN SAYISI AŞAĞI ÇEKİLEBİLİR

Öte yandan Norveç polisi, Breivik'in başkent Oslo'nun 45 kilometre uzağındaki Ütoya adasında düzenlediği saldırıda öldürülenlerin sayısının yenilebileceğini bildirdi. Emniyet Müdürü Öystein Maeland, adada öldürülenlerin sayısının aşağı çekilebileceğini belirtti. Ütoya adasındaki gençlik kampına düzenlenen saldırıda 86 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

SALDIRGANIN BABASININ EVİNDE ARAMA YAPILDI

Fransız jandarması, Breivik'in babasının evinde arama yaptı. Ondan fazla jandarmanın, Breivik'in babasının ülkenin güneyindeki Cournanel kentinde bulunan evinde arama yaptıktan sonra evden ayrıldığı belirtildi.Bölge jandarması, arama yapılan evin Breivik'in babası Jens Breivik'e ait olduğunu doğruladı, ancak ayrıntılı bilgi vermedi. İfadesi alınan Jens Brevik, oğluyla yıllardır görüşmediğini söylemişti.

Bu arada Aftenposten gazetesinde yayımlanan haberde, Anders Behring Breivik'in, iktidardaki İşçi Partisi'nin gençlik kampına düzenlediği saldırıda, eski başbakan Gro Harlem Brundtland'ı da öldürmek istediğini söylediği belirtildi. Polise dayandırılarak verilen habere göre, Breivik ifadesinde, Brundtland'ı da yok etmek istediğini dile getirdi. Brundtland'ın, cuma günü adadaki kampa katılan 600 gence hitaben konuşma yaptığı ve katliamdan önce adadan ayrıldığı bildirildi.

PRENSESİN ÜVEY KARDEŞİ DE ÖLDÜ

Norveç'in Utöya adasında gençlerin katıldığı İşçi Partisi'nin kampına düzenlenen saldırıda Norveç Prensesi Mette-Marit'in üvey kardeşinin de öldüğü bildirildi.

Kraliyet sözcüsü Marianne Hagen, silahlı saldırganın kampta katlettiği gençler arasında Prenses'in üvey kardeşinin de bulunduğunu belirtti. Hagen, ölen kişinin Mette-Marit'in 2008'de ölen üvey babasının oğlu Trond Berntsen olduğunu belirtti. Kampta yapılan katliamda 86 kişi yaşamını yitirmişti.

"NATO'NUN SIRBİSTAN BOMBARDIMANI, SALDIRILAR KONUSUNDA KARARLILIĞIMI SAĞLADI"

Norveç'te cuma günü düzenlenen ve 76 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların zanlısı Anders Behring Breivik, NATO'nun Sırbistan'ı bombalamasının, saldırılar konusunda kararlılığını sağladığını söyledi.

Breivik, 1500 sayfalık günlüğünde, küçük bir çocukken Körfez Savaşı sırasında Müslüman bir arkadaşının, Amerikalılara karşı düzenlenen füze saldırıları haberlerine sevinmesiyle hayatının yönünün değişmeye başladığını, NATO'nun 1999 yılında Sırbistan'ı bombalamasının, Sırbistan'ın Kosova'da Arnavut Müslümanlara yönelik eylemlerine sempati duyduğundan, saldırılar konusunda kararlı olmasını sağladığını ifade etti.

Anders Behring Breivik ayrıca NATO'nun Sırbistan bombardımanından bir yıl sonra "Avrupa'nın İslamileşmesinin" barışçıl yollarla durdurulamayacağının farkına vardığını belirtti.

Günlüğünde Müslümanları ve Avrupa'yı çok kültürlü hale getirmekle suçladığı "Marksistler"i küçük görmesini derinleştiren olayları kronolojik sırayla kaleme alan Breivik, Oslo'da orta direk bir ailede yetiştirilmesini, anne ve babası o bir yaşındayken boşanmış olmasına ve onlu yaşlarında babasıyla iletişimi kopmasına rağmen ayrıcalıklı sözlerle nitelendiriyor.

Breivik, hem annesinin hem de babasının, Marksistlerin sızdığı görüşünde olduğu Norveç'in merkez sol İşçi Partisi'ni desteklediklerini belirterek, gençliğinde annesinin "ılımlı bir feminist" olmasından rahatsızlık duyduğunu ifade ediyor.

Bir ara, göçmenlere yönelik daha sıkı kontroller çağrısında bulunan, muhalif İlerici Parti'den politikaya atılmayı denediğini ve 7 yıl önce neredeyse Oslo Kent Konseyi'ne seçileceğini savunan Anders Behring Breivik'in günlüğünün bir bölümünün, Amerikalı anarşist Theodore Kaczynski'nin "Unabomber" adlı teknoloji karşıtı manifestosunun ilk sayfalarından neredeyse kelimesi kelimesine alındığı görülürken, Breivik, Kaczynski'ye atıfta bulunmuyor.

BREİVİK'İN AİLESİ

Breivik'in babası Jens Breivik'in, Norveç'in Londra Büyükelçiliğinde diplomatlık yaptığı sırada annesiyle ayrıldığı, annesinin, oğlunun velayetini aldığı, Breivik'in 15 yaşına gelene kadar Fransa'da yaşayan babasıyla yeni eşini düzenli olarak ziyaret ettiği belirtiliyor.

Anders Behring Breivik'in, 1995 yılında kendi isteğiyle babasıyla iletişimini kopardığı ifade edilirken, annesinin, Oslo'da şu anda polis tarafından korunan bir apartman dairesinde yaşadığı ve oğlunun planlarından haberdar olmadığını söylediği belirtiliyor.

PATLAMANIN DEHŞETİ AMATÖR KAMERALARDA
Norveç'in başkenti Oslo'da Anders Behrin Breivik tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırının hemen ardından çekilen amatör videolar ortaya çıktı. Görüntüler patlamanın dehşetini ve verdiği yıkımı gözler önüne sererken, Osloluların yaşadığı korku açıkça görülüyor. Bu videolardan birinde patlamadan hemen önce amatör çekim yapmakta olan iki kişi görülüyor. Oslo sokaklarını çeken ve izlenimlerini aktaran iki genç, patlamanın ardından olay yerini aramaya başlıyor. Ardından olay yerine ulaşan gençler, patlamada zarar gören yerleri çekiyor. İnternette paylaşılan diğer amatör videolarda da saldırının dehşeti açıkça görülüyor. Bir başka amatör çekim ise hükümet binası önündeki patlama uzaktaki bir binadan yapılmış. Görüntülerde patlamanın ardından Oslo'nun üzerini dumanlar kapladığı görülüyor.

AB, AŞIRI SAĞ TERÖRE KARŞI HAZIRLIKSIZ
Norveç'teki saldırıyla ilgili yapılan ilk açıklamalar, 11 Eylül saldırılarının ardından "İslamcı terör" ifadesini sıkça kullanan AB'nin, aşırı sağın yükselişine rağmen Norveç'te yaşandığı gibi, buradan gelebilecek muhtemel terör saldırılarına karşı yeterince hazırlıklı olmadığını ortaya koydu.

AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles De Kerchove, 76 kişinin öldüğü cuma günkü saldırıları soruşturmada Norveç'e işbirliği teklif ederken, "Son 10 yılda radikalleşme üzerinde çok çalıştık. Bu çalışmalar genelde aşırı İslamcılar üzerineydi, ama Avrupa'da asırı sol ve aşırı sağ üzerine de deneyim sahibiyiz" dedi.

AB Komisyonu sözcülerinden Michele Cercone, günlük olağan basın toplantısında aşırı sağ teröre karşı hazırlıklı olup olmadıklarının sorulması üzerine, radikalleşmeyle mücadelenin yerel düzeyde yapılması gerektiğini söyledi.

Cercone, AB üyelerinden yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı mücadelede en iyi uygulamaları birbirleriyle paylaşmalarını istedi.

Sözcü Cercone, AB Komisyonu'nun gelecek yıl bakanlar düzeyinde radikalleşmeyle mücadelenin masaya yatırılacağı bir konferans düzenleyeceğini bildirdi.

AB polis teşkilatı Europol ise İskandinav ülkelerindeki "İslamcı olmayan" tehditleri araştırmak için 50'nin üzerinde uzmandan oluşan özel komisyon oluşturduğunu duyurdu.

Sözcü Soeren Pederson, aşırı sağ grupların daha profesyonelleşerek ve saldırganlaşarak taraftar kazandıkları yönünde uyarılar yaptıklarını hatırlattı. Peterson, "İslami terör tehdidinin hala geçerli olduğundan şüphe yok" değerlendirmesinde bulundu.

Europol'un yıllık terörizm değerlendirme raporlarında, rakamlar aksini söylemesine rağmen "İslami terörün" en büyük terör tehdidi olarak gösterilmesi dikkati çekiyor.

Örneğin 2009 yılını değerlendiren raporda, AB'de bu dönemde birçok ayrılıkçı ve aşırı sol terör eylemi yanında tek bir "İslamcı terör saldırısı" yaşanmış olmasına rağmen "AB üyelerinin çoğunun İslamcı terörü en büyük tehdit olarak gördüğü" aktarılıyor.

AB verilerine göre 2006-2008 yılları arasında kayıtlara geçen terör saldırılarının sadece binde 4'ü "İslamcılar" tarafından gerçekleştirilirken ayrılıkçı terörün payı yüzde 84,8, aşırı sol terörün payı yüzde 6,5 ve aşırı sağ dahil diğer terör unsurlarının payı yüzde 8,3 düzeyinde bulunuyor.

Europol raporlarında İslamcı terör tehdidine sayfalar ayrılmasına rağmen aşırı sağ terör tehdidi birkaç cümleyle işleniyor. Europol'un nisan ayında yayımlanan son terörizm değerlendirme raporunda ekonomik durgunluğun aşırı sağ ve aşırı solu beslediği belirtilerek, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki olayların Avrupa'ya yeni bir göç dalgasına neden olması halinde aşırı sağın kamuoyunda göçmen karşıtı propagandalara hız vererek bundan faydalanmak isteyeceği değerlendiriliyor.

Söz konusu raporda, "Teröristler ve aşırı gruplar kendilerini tanıtmak ve ideolojilerini daha geniş çevrelere ulaştırmak için web tabanlı teknolojileri kullanmakta daha profesyonelleşiyor. Teröristler ve aşırı gruplar için internet çok önemli bir kolaylık haline geliyor" tespiti yapılıyor.

Bu arada Norveç güvenlik makamlarının terör zanlısı Anders Behring Breivik'in aşırı sağcı ve "Hristiyan köktenci" olduğunu açıklaması üzerine Avrupa'daki aşırı sağ partiler saldırganı yalnızlaştırma çabasına girdi.

Belçika'nın Flaman bölgesinde haçlı kıyafetleriyle cami karşıtı eylemler yapan ve güvenliğinden endişe edenlere çakı dağıtan aşırı sağ Flaman Menfaati partisi, yayımladığı açıklamada, "Biz de çok kültürlülük fikrinin taraftarı değiliz, ama bu şiddeti meşru hale getirmez" görüşüne yer verdi.

Açıklamada, "Bu genç saldırgan milliyetçilikten hiçbir şey anlamamış. Hakiki milliyetçiliğin aptalca üstünlük duygusuyla hiçbir alakası yoktur. Gerçek milliyetçilikte nefret değil, sevgi vardır. Bizim milliyetçiliğimiz kendi halkımıza sevgi ve başkalarına saygıdan beslenir. Kin ve şiddetin burada yeri yoktur" ifadesi kullanıldı.

Hollanda'da İslam düşmanı Gert Wilders'in liderliğini yaptığı Özgürlük Partisi Norveç saldırganını "şiddet ve hasta karakterli" olmakla suçlarken, Fransa aşırı sağı Ulusal Cephe'nin lideri Marine Le Len, kendileriyle "Norveç kasabı" arasında hiçbir bağlantı kurulmamasını istedi.
 


ALPARS™

ALPARS™

Üye
Adamın tipe bak en ufak pişmanlık yok...
Irkçı insan düşmanı...
Bunun kesin gizli bağlantıları vardır...
 
  • Beğen
Tepkiler: India

bozokhan

Üye
insan olabilir mi ki ?
 
Tuncay.erol

Tuncay.erol

Üye
Öbür tarafta bunun içine bomba koya koya patlardırlar (: Şerefsiz dinsiz imansız veledi zina herif
 
  • Beğen
Tepkiler: India
OttomaN TigeR

OttomaN TigeR

Üye
Şerefsiz haysiyetsiz gafiller...
 
bu_rakrak

bu_rakrak

Üye
bu varlığa adam demeyi boşverin insan bile demeyelim ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: India
-YARINIYOK-

-YARINIYOK-

Üye
:@ yazık ya
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Haydar
Cevap
1
Görüntüleme
377
DaNq3rB0y
bRuTaL`
Cevap
0
Görüntüleme
370
bRuTaL`
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
386
Haydar
doctorrr
Cevap
0
Görüntüleme
395
doctorrr


Üst Alt