bir insanın cümle içerisinde yabancı sözcüklere yer vermesi karşıdaki insanı etkiler mi?

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
bir insanın cümle içerisinde yabancı sözcüklere yer vermesi karşıdaki insanı etkiler mi?
evet gunumuzde sırf etkılıyıcı olmak ıcın kişinin kullandığı cumlelerde yabancı sözcuklere yer verıp karsısındakı kısıye kendısını etkıleyıcı kılmasını mantıklı buluyor musunuz?siz etkılenır msıınız?
türkçe yetmiyor mu?

• Beğen
Tepkiler: EroL

EroL

EroL

Emekli Yönetici
isa'cığım ben sitede görüyorum bu tür şeyler tamamen dussuzluk:)
sanırım kendini kanıtlama çabası içine giren insanların toplum arasında daha fazla saygı görebilmek için yaptıkları bir oyun bu. söyledikleri kelimeleri karşısındaki insan anlamadığı zaman bu olay gerçekleşir.
bilinmeyen korkutucudur hesabı :)

SucX

SucX

Üye
Evet, kendini kanıtlama çabası içine girmiş kişiler bu tür anlamsız sözler sarfeder genelde

Praetor

Praetor

Emekli Yönetici
Bu insanların iki versiyonu vardır.

Biri kullandığı kelimenin artalanında yatan anlamı bilmiyordur. Mesela duymuştur bir yerden
determinizm kelimesini, orada burada kullanıyordur. Sorsan "nedir" diye mel mel bakıp saçmalar.
Ama determinizmi kötü bilen bu arkadaş, hiç bilmeyen bir arkadaşla konuşuyorsa karşısındaki onu anlamadığı için "heee tamam abi, haklısın" der ve cahilli ortaya çıkmasın diye konuyu kapatır.
Bu cahille az cahilin muhabbetidir.

Bir de
determinizm dediğinde artalanını bilen adam çeşidi vardır ki tadından yenmez.
Yani o kelimenin kökeni ne, ne zaman ortaya çıkmış, kimler ortaya atmış bu düşünceyi, karşıt görüşü ne olmuş vs...

Kullandığı kelimenin artalanını bilen kişi doğru ve isabetli yerde kullanır kelimeleri.
Bu nedenle öyle bir adamın karşısında olduğumda ben, duyduğumu bilmiyorsam derhal araştırırım. Zaten bilmeyene de bu düşer. Herkesin elinin altında google var, bilgiye ulaşmak çok kolay artık. Tembelliğin lüzumu yok.

Tabii yabancı sözcükler kavramı tartışılır.

Geçen gün
book aldım kitapçıdan read larken girlfriend im geldi diyorsa adam, Allah'a havale etmek lazım.

He adam "genel kültür" kavramını aşar şekilde başkalarının bilmek zorunda olmadığı meslekî kelimeleri kullanıyorsa,
alacağın temlikindeki tekeffül mesuliyeti diye giriyorsa konuya ya da celpname müzekkeresinin tebellüğü diyorsa o da onun densizliğidir derim.

Ama zaten Türkçe'de olan, genel kültür seviyesinde olan ama "bize yabancı" kelimeler kullanılıyorsa, bilmemek değil öğrenmemek ayıp derim.

' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
bazı insanlar sırf belli bir kültür seviyesine ulaşmış oldugunu gostermeye calısırken gereksız sozcukler kullanır. mesela: spekülatif kelımesını ınceleyelım... tartsıılır, genıs bır konu,bı cok söylemde bulunmak mümkün manasına gelır. tamam saydıgım özellıklere bakılınca spekülatif kelımesı daha kısa ve cazıp gelıyor ama bunu söylerken karşındakının ne derece anlayabılecıgını bılmek veya tahmın etmek cok onemlı. iletişimin altın kurallarından birisi karşındakının ağzından cıkan kelımelerı anlayabılmesıdır.bence gereksız yere karsındakıne bılgın gorunumu vermek ıcın bu tarz kelımeler secılmemelıdır e tabı bunların da konusulması gereken ortamlar bulunur.bi de işin ilginç tarafı özellikle ingilizce ve latınce kelımelr secılıor ve bunlar karsıdakı zayıf karakterlı ksııyı etkılıyor. ama o adam tutup sıze: ''zerre-i miskal işin vahimiyetini şuur edemedın'' dese o adam bılgılı deıl ne dıyor yaa bu olur çok ılgınç...

Marchegiani

Marchegiani

Üye
Hayır bence.

troubadour

troubadour

Üye
Yabancı kelimeden etkilenecek her kimse, vay o kimsenin haline.

' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
e yanı kesınlıkle vay halıne...
hele de yabancı kelımeler kullanarak karsısındakını etkıleyebılecegını dusunenın ıkı vay halıne...:oke:

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Emekli Yönetici
Arada süslemeler yapılabilir ama fazlası onun Türkçe'yi iyi kullanmayı bilmediğini kanıtlar.

troubadour

troubadour

Üye
Yapsana bi süsleme arada. Örneğin bu cümleyi süsler misin yabancı kelimelerle?

Odysseus

Odysseus

Üye
Ben olayı farklı bir boyutta değerlendirmek istiyorum.

Cümle içinde yabancı kelimeler kullanmak cümleyi zenginleştirir. O cümlemi anlamayacak insana zaten o cümleyi kurmam. Atıyorum spekülasyon kelimesini anlamayacak bir insanla bu tarz muhabbetlere girmem zaten. Ancak olayı bu açıdan değil de Türkçe'mizin katliamı açısından değerlendirmek gerekir. Yani; hey dostum nabersin ya senin moruktan ne haber şeklindeki bir cümle, spekülatif kelimesinin kullanıldığı bir cümleden daha anlamsız geliyor bana. Bir de olayı bu yönden irdeleyelim..

' KalendeR '

' KalendeR '

Üye
    Konu Sahibi
kesinlikle

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt