Bilim İnsanları, Kuantum Bilgisayar ile Zamanı Geri Çevirmeyi Başardılar

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Bilim İnsanları, Kuantum Bilgisayar ile Zamanı Geri Çevirmeyi Başardılar
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız

Birazdan okuyacaklarınız, fiziğin bazı temel yasalarıyla çelişmektedir. Zira araştırmayı yapan ekip, “Yapay olarak, zamanın termodinamik okuna göre ters yönde gelişen bir durum oluşturduk” açıklamasında bulundu. Yani her zaman ileriye doğru giden asimetrik zaman çizgisinde, geriye doğru gitmeyi başardılar.

Zamanın sürekli ileriye doğru akması onun tek yönlü ve asimetrik olmasına neden oluyor. 1927 yılında Arthur Eddington tarafından ortaya atılan “zaman oku” kavramı, zamanın sürekli ileriye doğru devam eden durumunu nitelendiriliyor.

Elektromanyetik ve mekanik yasalar, geçmiş ve gelecek şeklinde zaman ayrımı yapamıyorlar. Nitekim kuantum fiziğine göre zaman, çizgisel olmak zorunda değil. Kuantum alanındaki araştırmalara yön verecek özel bilgisayarlar ise ilk defa sınırları bu kadar çok aşan sonuçlar verdiler.

Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsünde çalışma yürüten, İsviçre ve ABD’den de bilim insanlarının bulunduğu bir araştırma ekibi, klasik fiziğin temel kurallarını ihlal edecek kadar ileriye giden bir araştırma yaptılar.

Kuantum mekaniklerinin nasıl çalışıtığını anlamak üzerine yapılan bir çalışma sırasında, zamanın geriye aktığını gösteren bulgular elde edildi. Enstitünün Kuantum Fiziği Laboratuvarı’nda başkanlık yapan, aynı zamanda da söz konusu araştırmayı yürüten Dr. Gordey Lesovik, “Yapay olarak, zamanın termodinamik okuna göre ters yönde gelişen bir durum oluşturduk” diyor.

Peki deneydeki “zamanın geriye çevrilmesi” olarak adlandırılan olay nasıl gerçekleşti?

Bunun için öncelikle kuantum bilgisayarlardaki bilgi akışının temel birimini bilmekte fayda var. Sıradan bilgisayarlarda bulunan bilgi birimi olan bit yerine, kuantum bilgisayarlarda qubit adı verilen birimler vardı. Bitler 0 ya da 1 şeklinde, “Evet-Hayır”, “Var-Yok”, “Doğru-Yanlış” anlamına gelen temele dayanır. Yani her zaman iki seçenekli bilgi sunarlar.

Kuantum bilgisayarlardaki qubitte ise devreye daha fazla ihtimal devreye girer, her bir ihtimal için hesaplama yapılır. Yani “Var-Yok” yerine “Var olabilir”, “Ya böyle varsa?”, “Ya yoksa” gibi seçenekler gelir. Bu seçenek çokluğuna da “süperizasyon” adı verilir.

Zamanın yapay olarak geri aktığı söylenen deneyde ise “evrim programı” adı verilen bir aşama vardı. Bu aşamada qubitler, 0 ve 1’lerden oluşan son derece karmaşık desenlere sahip oldular.
 

Ekli dosyalar

  • Beğen
Tepkiler: DeV/AsA


PALA.

PALA.

Üye
İnanmadım.
Kaydedilen bir zamana dönersin tabide, zamanı nasıl kaydedecen asıl mesele o :hmmm
 
Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
  • Beğen
Tepkiler: PALA.
Baydırman

Baydırman

Moderator
Kuantum bilgisayarı kullanarak zamanın tersine çevrilmesini simüle etmişler.
 

Benzer Konular

Eren Değerli
Cevap
0
Görüntüleme
368
Eren Değerli
Cevap
5
Görüntüleme
1K
zombaka
hikmet366
Cevap
0
Görüntüleme
1K
hikmet366
Albert Einstein
Cevap
0
Görüntüleme
589
Albert Einstein


Üst Alt