Bilim İnsanları, Evrenin Neden Oluştuğunu Anlamaya Bir Adım Daha Yaklaştı

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Bilim İnsanları, Evrenin Neden Oluştuğunu Anlamaya Bir Adım Daha Yaklaştı
Ekli resimleri görüntülemek için kayıt olmalısınız


Fransa İsviçre sınırında 27 kilometrelik bir halka şeklinde olan CERN'ün Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) ile araştırma yapan fizikçiler, maddenin neden oluştuğuna dair kanıt bulmuş olabilir.

Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısında çalışan fizikçiler çekicilik kuarkı (protonları ve nötronları oluşturan temel parçacıklar) olarak adlandırılan, temel bir yapı taşı içeren parçacıkların ve anti parçacıkların ayrışmasında ilk kez farklılıklar gözlemlediler. Elde edilen bu bulgular, maddenin neden var olduğunun gizemini açıklamaya yardımcı olabilir.

Syracuse Üniversitesi'nde fizik profesörü ve yeni araştırma ekibine dahil olan Sheldon Stone "Bu tarihi bir dönüm noktası” dedi.

Maddenin her parçacığında, kütlesel olarak aynı olan ancak zıt bir elektrik yüküyle aynı olan bir anti parçacık vardır. Madde ve anti madde buluştuğunda birbirlerini yok eder. Büyük Patlama eşdeğer miktarda madde ve anti maddenin çarpışmasıyla oluşmuş olmalı. Büyük Patlama’da bu parçacıkların hepsinin birbirlerini hızlı bir şekilde yok etmeliydi ve geriye saf enerjiden başka hiçbir şey bırakmamalıydı. Açıkça görüldüğü üzere Büyük Patlama bu şekilde sonuçlanmadı. Bunun yerine milyarda bir kuark hayatta kaldı. Böylece, evren hâlâ yaşamını sürdürüyor.

Sheldon Stone “Bunun anlamı, parçacıkların ve anti parçacıkların tamamen aynı şekilde davranmaması gerektiğidir. Bunun yerine, madde ve anti madde arasında bir dengesizlik sağlamak için biraz farklı oranlarda ayrışmaları gerekir” açıklamasında bulundu.

Fizikçiler davranıştaki bu farkı, yük paritesi (CP) ihlali olarak adlandırmaktadır. CP ihlali kavramı, 1967'de maddenin Büyük Patlama'dan neden kurtulduğuna dair bir açıklama olarak öneren Rus fizikçi Andrei Sakharov tarafından ortaya atıldı.

Stone “Bu, bizim var olmamız için gerekli kriterlerden biri. CP ihlalinin kökeninin ne olduğunu anlamak çok önemli. Bu ayrışmalardaki farklılıklar Büyük Patlama'dan sonra ne kadar maddenin geride bırakılacağını açıklamak için yeterince büyük değil, ancak şaşırtıcı olmak için yeterince büyük” açıklamasında bulundu.

Fizikçiler, atom altı ölçekte olan her şeyi açıklamak için kullandıkları Standart Model’e itimat ediyor. Stone “Standart Model tarafından yapılan tahminlerin ekibin yaptığı cazibe kuark ölçümünü açıklayabilir mi, yoksa bir tür yeni fizik yöntemi gerektirecek mi? Ki bu da en heyecan verici sonuç olacaktır. Eğer bu sadece yeni bir fizik kuramı ile açıklanabilirse, yeni fizik bu CP ihlalinin nereden geldiği fikrini de içerebilir” dedi.
 

Ekli dosyalar



Üst Alt