Bilim İnsanları, Ay'ın Gizemini Çözme Konusunda Yeni Bir Adım Attı

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Bilim İnsanları, Ay'ın Gizemini Çözme Konusunda Yeni Bir Adım Attı


Yapılan yeni bir araştırma, Ay'ın oluşumuyla ilgili bir gizemi çözmüş olabilir.

Yıllardır bilim insanları tarafından tartışılan Ay’ın oluşumu konusu yeni bir araştırmayla birlikte çözüme kavuşmuş olabilir. Yeni araştırma, Ay’ın, Dünya’nın proto materyalleriyle nasıl oluştuğu sorusuna cevap verebilir.

Geliştirilen bir bilgisayar simülasyonu, oldukça yaygın olan bu teoriyi doğrulamıyor. Mars boyutundaki bir nesnenin milyonlarca yıl önce Dünya’ya çarpması sonucu Ay’ın oluştuğu teorisi simülasyon ile örtüşmüyor.

Yapılan araştırmada yer alan açıklamaysa şu şekilde:

Eğimli dev etkisi konsepti, büyük açılı momentumu ve Ay’a göre demir bakımından zengin bir çekirdeğinin olmamasını açıklıyor ancak bu senaryoda Ay ve Dünya’nın izotopik kompozisyonlarındaki benzerlikleri açıklamak oldukça zor.”

NASA’nın Apollo göreviyle Ay’dan topladığı materyaller gösteriyor ki Ay, büyük çoğunlukla Dünya’daki materyallerden oluşmuş. Başka bir deyişle teori tamamen yanlış değil. Fakat ya Dünya, çarpma sırasında katı durumda değilse?

Yale ve Japonya’dan araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırmada, çarpma sırasında proto Dünya tamamen sıcak magma deniziyle kaplıyken Dünya’ya çarpan objenin katı olduğu fikri test edildi. Teorinin mekanizması aynı kaldı, çarpışma Ay’ı oluşturdu ancak bu simülasyonda Ay’ın Dünya’ya benzemesi daha akla yatkındı.

Yale Üniversitesi’nden jeofizikçi Shun-ichiro Karato, yeni modelle ilgili olarak “Bizim modelimizde, Ay’ın yaklaşık %80’i proto Dünya materyallerinden oluşuyor. Önceki modellerin çoğunda ise Ay’ın yaklaşık %80’i çarpan maddeden oluşuyordu. Bu büyük bir fark”ifadelerini kullandı.

Ay’ın oluşumuna farklı bir bakış açısı getiren 'Ay’ın karasal magma denizi kökeni' başlıklı bu araştırma Nature Geoscience dergisinde yayımlandı.
 

Benzer Konular

doctorrr
Cevap
0
Görüntüleme
442
doctorrr
doctorrr
Cevap
1
Görüntüleme
529
ahmetkartal
Haydar
Cevap
0
Görüntüleme
1K
Haydar


Üst Alt