Bilgisayarlarin Ayar Incelikleri Bakmadan Geçme!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Bilgisayarlarin Ayar Incelikleri Bakmadan Geçme!
Bilgisayarlarin Ayar Incelikleri Bakmadan Geçme!::: 1) Daha fazla islemci gucu
Baslat - Calistir-Ac satirina:"Rundll32.exe advapi32.dll ProcessIdleTasks" yaz ve tamam.

2) XP'nin hizli kapatilmasi
Baslat - Calisti - Ac satirina regedit yaz sonra:
HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Control anahtarina ulas.Pencerini sagindaki alanda "WaitToKillServiceTimeout" sag tikla ve degistir. Degeri 20000'den 200 yap.

3) Bellek perfonmansinin arttirilmasi
Baslat-Calistir regedit.Kayit defterinde;
HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Control \ Session Manager \ Memory Management anahtarina ulas;

a) DisablePagingExecutive uzerine cift tikla ondalik tabaninda 1 degerini gir.

b) LargeSystemCache uzerine cift tikla ondalik tabanda 1 gir.

c) Orada yeni bir DWORD degeri olustur “IOPageLockLimit” olarak adlandir ve degeri ondalik sistemde hangi rami kullaniyosan 128MB icin 4000256 MB icin 10000512MB ve daha yukarisi icin 40000 degerini girin.
Yeniden baslat…

4) Menu hizlandirilmasi
Menulerde gezinirken kisa bir gecikme yasanir bunu registry'de ki bir ayarin degistirilmesiyle giderilebilir.Kayit defteri duzenleyicisini acin "HKEY_CURRENT_USER \ ControlPanel \ Destop" altindaki "MenuShowDelay" dizesine cift tiklayip 400 olan degeri "0"olarak atadiginizda sorun cozulur...

5) %20 internet hizi artisi
Windows xp professional %80 internet hizini kullanmaniza izin veriyor Internetinizin hizini % 20 arttirabilmek icin Baslat > calistir > gpedit.msc > bilgisayar yapilandiricisi > yonetim sablonlari > ag > Qos paket zamanlayicisi > ayarlanabilen bant genisligini sinirla > etkin > bant genislik siniri = 0 > uygula >TAMAM
(Onceki bant genisligi ise = 20)

6) Buyuk Arabellek Ayariyla Performansi Arttirmak (sisteminizi sunucuya cevirin)
Windows XP bir performans canavaridir. Windows unuzu hizlandirmanin yollarindan biri sistem arabellegiyle ilgili degerleri degistirmektir. Windows sistem ve dosya arabellegini dinamik olarak degistirir. Bu su anlama geliyor: dosya islemleri ile ilgili cok bellek gerektiginde Windows tum sistem arabellegini bu islem icin kullanir bu da sistem takas dosyasinin sismesine yol acar. 256 MB uzeri ana bellege sahip bilgisayarlar icin yapacaginiz bir degisiklik sisteminizin performansini arttiracaktir (512 MB recomended). HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Control / SessionManager / MemoryManagement altinda LargeSystemCache degerini 1 yapmaniz yeterli olacaktir.

7) Cevap Vermeyen Uygulamayi Daha Hizli Kapatmak
Bunun icin Regedit de HKEY_CURRENT_USER / ControlPanel / Desktop anahtarina ulasiyoruz. Bu anahtar altindaki HungAppTimeout degerini 500 yapin.

8) Internet Explorer Hizli Acilsin
Bunun icin Explorer kisayolunun sonuna – nohome satirini ekleyin

9) Windows XP yi Hizli Kapatma
Regedit HKEY_CURRENT_USER / ControlPanel / Desktop anahtarina gidin ve AutoEndTask DWORD degerini 1 yapin.

10) Windows Daha da Hizlansin
Windows XP de NTFS dosya sistemi her dosya ve klasor icin son erisim ve son guncelleme bilgilerini tutar. Bu ozellik kullanisli olsa da normal bir kullanici icin pek bir anlam ifade etmez. Bunu kapatmak icin Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Control / FileSystem anahtarina ulasin ve NtfsDisableLastAccessUpdate degerini bulun ve 1 yapin.

11) Bilgisayar Otomatik Kapanmiyor
Windows XP den cikarken bazen bilgisayarin otomatik kapanmadigi olur. Bu sorunu halletmek icin Regedit den HKEY_CURRENT_USER / ControlPanel / Desktop anahtarina ulasin ve PowerOffActive DWORD degerini bulup degerini 1 olarak degistirin.

12) Acilis Suresini Kisaltin
NTFS dosya sistemli isletim sisteminizde NTFS Check e yapacaginiz ufak ayarla bilgisayarinizin acilis suresini kisaltabilirisiniz. CHKNTFS komutu AUTOCHK baslangic sayim zamaninin kullanim komutudur. Normalde 9 saniye olan bu zamani daha asagiya cekmeniz mumkun. Bunun icin komut satirina CHKNTFS/T (4 yerine herhangi bir sayida olabilir) yazmaniz yeterli olacak.Ve Bunun icin regedit den HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Control / SessionManager /MemoryManagement / PrefetchParameters anahtarina ulasin ve buradaki EnablePrefetcher degerini 5 yapin.

13) Boot Dosyalari Ile Acilisi Hizlandirin
Regedit’e girip HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Microsoft / Dfrg / BootOptimizeFunction anahtarina gidin burada Enable adindaki string anahtarini bulun ve degerini Y yapin.

14) Windows XP yi Hizdan Ucurun
Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Control / PriorityControl anahtarina ulasin. Bos bi yere sag tiklayip yeniden DOWRD degeri deyin ve isim olarak IRQ8Priority verin.. olusturdugunuz bu DOWRD degerinin degerini 1 yapin.

15) Gereksiz Servislerden Kurtularak Performansi Arttirin
Bunu yapmak icin Baslat-Calistir ‘a services.msc yazin. Daha sonra Burada isinize yarmayan servisleri kapatarak hizinizi arttirin. Servisleri yukaridaki Durum cubugu ile calisma durumuna gore siralayabiliriz. Servisleri kapatmak icin ise cift tiklayip Baslangic Turunude Devre Disi Veya Elle olarak Secebilirsiniz. Simdi Bazi servislere ve gorevlerine bakalim.

a- DHPC Islemcisi: Eger Bilgisayariniz otomatik olarak IP almiyorsa bunu kapatabilirsiniz.

b- DNS Islemcisi: Yerel aginizda DNS sunucusu yoksa bu servisi kapatabilirsiniz.

c- Nvidia Driver Help Service: Nvidia ‘nin yardim Servisi eger gerek duymuyorsaniz ki pek gerekli bir sey degil hemen kapatin.

d- Internet Baglanti Guvenlik Duvari (ICS): Eger firewall kullanmiyorsaniz ve Internet paylasimi yapmiyorsaniz bunu iptal edebilirsiniz.

e- Gorev Zamanlayici: Gorev zamanlayici kullanmiyorsaniz kapatabilirsiniz.

f- Kablosuz Sifir Yapilandirma: Kablosuz aglarla herhangi bir ilginiz yoksa kapatin gitsin.

g- Tasinabilir Ortam Seri No: Bu servis portatif muzik calarinizin seri numarasini aliyor. *** kullanmiyorsaniz durdurun. (Ne oldugunu bilmiyorsaniz hemen durdurun)

h- Terminal Hizmetleri: Bilgisayariniza uzaktan erisim yapan kimse yoksa ve sizde bunu kullanmiyorsaniz kapatin.

j- Hata Bildirim Hizmeti: Bir cok kullanici gibi hosunuza gitmiyorsa durdurun.

k- Otomatik Guncellestirme: Windows un otomatik guncellestirilmesini istemiyorsaniz durdurun.

l- Messenger: Eger bir Windows2000 domain e bagli degilseniz durdurun.

16) NumLock devamli acik kallsin
Her acilista NumLockun acilmasi icin HKEY_CURRENT_USER / ControlPanel / Keyboard anahtarina ulasin ve buradaki InitialKeyboardIndicators degerini 2 yapin. Eger deger yoksa Yeni/Dize Degeri (строковый параметр) diyerek yeni bir dize degeri olusturun.

17) Istenmeyen XP Bilesenlerini Kaldirin
C:WindowsInf klasorunu acin. Araclar/Klasor Secenekleri nden gizli klasorleri acin. Klasor icinde bulunan SYSOC.INF dosyasini metin editoru ile acin her satirdaki hide sozcugunu kaldirin ve dosyayi tekrar kaydedin. Daha sonra Baslat / Denetim Masasi / Ekle-Kaldir / Windows bilesenlerini ekle-kaldir dugmesine tiklayarak istemediginiz bilesenleri kaldirin.

18) Sistemdeki Gizli Programlar.
Sesli okuyucu system32 nin icinde: narrator.exe
Windows kisa kapan ac: logon.exe
Yazi karakteri olusturucusu: eudcedit.exe
Gercek baglanti kurdugunuz yerin IP adresini bulun: nslookup.exe
Paylasilan klasor olusturmak icin: shrpubw.exe
Windows sifreleme: syskey.exe (ONEMLI NOT sifreyi bir kez girerseniz bir daha devre disi birakamazsiniz!!!)
Sistemi 60 saniyede kapatir: C: WINDOWSsystem32tsshutdn.exe
Sistemdeki diyaloglari siler kurar: C: WINDOWSsystem32webfldrs
Sistemdeki .dll .exe .inf vs. uzantili dosyalari listeler: C: WINDOWSsystem32attrib.exe
Windows Tanitim Animasyonu: C: WINDOWSHelpToursmmTourtour.exe iste sorunun cozumu

19) Bilgisayariniz aciklama yapmasin
Windows XP Mouse okuyla bir dosyanin yada klasorun uzerine gittiginizi zaman o dosya - klasor bilgilerini verir. Bu ozelligi kapatmak icin HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Explorer / Advanced anahtarini bulun ve ShowInfoTip DWORD degerini bulup degerini 0 yapin.

20) XP nin Firewall Ozelligini Kapatmak
Bu ozellik o kadar buyuk bir koruma saglamamakla internet baglantisinin hizinida buyuk oranda dusurur. Bunu kapatmak icin: Start-Connect to-Show All Connection (Baslat – Baglan - Butun Baglantilari Goster) bolumune girin. Firewall korumasi olan baglantilar uzerinde bir kilit isareti gorursunuz. Bu baglantiya sag tiklayin ve Properties (ozellikler) sekmesine girin. Daha sonra Advanced (Gelismis) sekmesine girin. Daha sonra Internet Connection Firewall aktif halden cikarin.

21) Shared Document i Kaldirin
Bilgisayarimdan Shared Document i kaldirmak icin Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Explorer / MyComputer / NameSpace / DelegateFolders anahtarina ulasin ve buradaki {59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee} alt anahtarini kaldirin.


22) Ekran Koruyuculardan Kurtulun
Eger XP ekran koruyucularini kullanmiyor ve bunlardan kurtulmak istiyorsaniz Calistira C:WINDOWSsystem32dllcache (eger sistem D ye kurulu ise D yapin) yazin ve klasoru acin.. Buradaki butun Ekran koruyuculari silin.daha sonra C:windowssystem32 icindeki ekran koruyuculari silin ve kurtulun.

23) Sistem Bip leri Kapansin
Arada cik bip seslerinden sikildiysaniz Regedit den HKEY_CURRENT_USER / ControlPanel / Sound anahtarina ulasin. Beep degerini NO olarak degistirin.

24) Baslangic Menusunu Degistiremesinler
Sistemdeki diger kullanicilarin Start Menu de degisiklik yapmalarini istemiyorsaniz. Regedit den HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Policies / Explorer anahtarina ulasin. Burada yeni bir DWORD anahtari olusturun ve isim olarak NoChangeStartMenu yazin ve degerini 1 yapin.

25) Schedule Task Kapansin
I.E 6 sunucuya her baglandiginda Schedule Task calistirmak ister. Bu da kullaniciya yavas surf olarak geri donmektedir. Bunu kapatmak icin Regedit den HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Explorer / RemoteComputer / NameSpace {D62 77990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} bu anahtari bulun ve silin.

26) Acilis Ekraninda ClearType
Regedit den HKEY_CURRENT_USER / ControlPanel / Desktop anahtarina ulasin. Burada FontSmoothing ve FontSmoothing degerlerini 2 yapin.

27) Kullanicilari Kayit Penceresinden Cikarmak
Bilgisayarinizda calisabilecek tum kisiler Login penceresinde isimleri ile listelenir. Sayet bu durumdan rahatsiz oluyorsaniz isimlerin ekrana gelmesini engelleyebilirsiniz. Bunun icin ilk olarak Regedit i acin ve HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Microsoft / WindowsNT / CurrentVersion / Winlogon / SpecialAccounts / UserList anahtarini bulun. Daha sonra burada yeni bir DWORD degeri olusturun ve isim olarak kaldirmak istediginiz kullanicinin adini girin.

28) Kisisel Sistem Ogesini Baslat Menusune Eklemek
Baslat menusun de en onemli baglantilar bulunur. Ancak calistir komutu altinda bos bir alan mevcuttur ve isterseniz buraya kendi ogelerinizi de ekleyebilirsiniz. Bunun icin olarak Regedit ‘e gidiyoruz. HKEY_CLASSES_ROOT / CLSID {2559a1f6-21d7-11d4-bdaf-00c04f60b9f0} anahtarini bulun sagdaki Varsayilan degerini acin ve Baslat menusun de Gorunmesini istediginiz ismi girin. Daha sonra bos bir alana tiklayin ve Yeni/Anahtar diyerek bu anahtara DefaultIcon adini verin. Bu anahtara ait Varsayilan degerine koymak istediginiz iconun adresini yazin. Sol taraf da ki listede bulunan Instance/InitPropertyBag al anahtarina gecin. Sagdaki method ogesine deger olarak ShellExecute girin. Simdi ayni yerde Command adinda yeni bir dize degeri olusturun ve buraya ogenin sahip olacagi aciklama bilgisini girin. Daha sonra bu anahtar altinda Param1 adinda yeni bir dize degeri olusturun ve deger olarak buna girmek istediginiz program link veya klasor yolunu yazin. Bu yaptiginiz islem Windows reboot olduktan sonra aktif hale gelecektir.

29) Windows XP nin CD Yazma Programini Kaldirmak
Regedit HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Policies / Explorer anahtari altinda yeni DWORD Degeri deyin ve adini NoCDBurning verin. Ve degerini 1 yapin.

30) Takilan CD lerin Otomatik Calismasini Engellemek
Bilgisayariniza yeni bir CD taktiginizda onun otomatik calismasi sizi rahatsiz ediyorsa HKEY_LOCAL_MACHINE / SYSTEM / CurrentControlSet / Services / Cdrom altindaki AutoRun degerini 0 yaparak bunu kaldirabilirsiniz.

31) Sistemle Ilgili Olan Dosya Yollarini Degistirmek
Windows XP ile calisirken tum ayarlarin ilk kuruldugu zaman belirlenmis olan klasorlere gore yapilmasi hosunuza gitmiyorsa bu dosya yollarini degistirebilirsiniz. HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Explorer / Shell Folders altinda sistem klasorleriyle ilgili yollar tanimlidir. Burada istediginiz degisikligi uygulayabilirsiniz.

32) Saat Dilimi Penceresine Sehrinizi Ekleyin
Regedit Duzen - Bul deyip Istanbul kelimesini (izmir v.s.) aratin. (GMT +02:00) Atina Istanbul Minsk yazan degeri bulugunuzda Display yazan degere cift tiklayarak icinde yazilanlari degistirin.

33) Masaustunu Goster Simgesinin Olusturulmasi
Oncelikle Not Defterinden yeni bir metin belgesi acin ve icine sunlari ekleyin.

[Shell]

Command=2

IconFile=Explorer.exe 3

[Taskbar]

Command=ToggleDesktop

Daha sonra bunu Masaustunu Goster.SCF adiyla kaydedin. Daha sonra bunu hizli baslat uzerine surukleyin.

34) Dialer Programlarina Karsi Koruma
Cevirmeli Ag Baglantisinda bilginiz haricinde bir degisiklik yapilmasini cevirmeli ag telefon defterini yazmaya karsi koruyarak rahatlikla engelleyebilirsiniz. Bunun icin Windows gezgini penceresini acin ve Documents and Settings / AllUsers / Application / Data / Microsoft / Network / Connections / Pbk klasorune gidin. buradaki RASPHONE.PBK ozelliklerine girin ve bunu Salt Okunur hale getirin.

35) Otomatik Kullanici Kaydi
Eger bilgisayarinizda birden fazla kullanici hesabina sahipseniz ancak cogunlukla sadece bir tanesini kullaniyorsaniz otomatik kayit fonksiyonundan faydalanmaniz tavsiye edilir. Bu fonksiyonu asagidaki gibi etkinlestirebilirsiniz.
Bunun icin HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE /Microsoft / WindowsNT / CurrentVersion / Winlogon kaydina ulasin ve buradaki AltDefaultUserName kaydina etkin olmasini istediginiz hesabin adini girin. Daha sona AutoAdminLogon adinda bir dize degeri olusturun ve degerini 1 yapin. Daha sonra DefaultPassword adinda bir dize degeri olusturun ve buna da kullandiginiz hesabin sifresini girin. Windows bir sonraki acilisinda otomatik olarak yazilan kullaniciyi acacaktir. Sayet acilis sirasinda farkli kullanici ile acilis yapmak isterseniz Space tusuna basmaniz yeterli.

36) XP Home Altinda Kullanici Paylasimlari
Windows XP isletim sisteminin ev kullanimina ozel versiyonunu kullananlar dosyalarini paylasima acabiliyor ancak bunlari parola ile koruyamiyor veya kisiye ozel atamalar yapamiyor. Ancak kucuk bir hile ile bu durumu degistirebiliriz. Baslat / Calistir ‘a shrpubw yazin. Karsiniza gelen programla paylasim haklari uzerinde degisiklik yapabilirsiniz.


37) Windows XP Altinda Google
•HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / InternetExplorer / Main anahtarinda iki yeni dize degeri olusturun (Eger varsa deger degisilecek). Ilkine Search Page adini verin ve deger olarak Google girin. Ikincisine ise Search Bar ismini verin ve deger olarak Google Search girin.
•Ardindan HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / InternetExplorer / SearchUrl anahtarina ulasin ve Varsayilan degerini seklinde girin. Bunu da yaptiktan sonra:
•HKEY_LOCAL_MACHINE /SOFTWARE/Microsoft/ InternetExplorer /Search anahtarina ulasin. Burada bulunan SearchAssistant degerini acip Google Search olarak degistirin.

38) Internet Explorer in Yeniden Kurulumu
Web sayfalari artik dogru goruntulenmiyor ve yuklemeler aniden kesiliyorsa artik IE yi yeniden kurmanin zamani gelmistir. Bunun icin XP CD sini surucuye yerlestirin ve Baslat / Calistir a sunu yazin. rundll32.exe.setupapiInstallHinfSection.DefaultIn stall.132.%windir%infie.inf

39) XP Pro da Gelismis Dosya Paylasimi
Dosyalar ve yazicilarin ag paylasimina acilmasinin olumsuz bir tarafi mevcut: bu kaynaklara herkes ulasabilir. Windows XP Professional surumunu kullaniyorsaniz okuma ve yazma haklari atayarak kaynaklarin kullanimini denetim altinda tutabilirsiniz. Ancak bunun icin bir ag etki alanina bagli olunmasi gerekiyor. Buna ragmen kucuk bir hile yardimiyla herhangi bir firma agina bagli olmadan da erisim haklarini kontrol altinda tutabilirsiniz.
Baslat menusundeki Bilgisayarim komutunu kullanarak ayni isimli pencereyi acin. Ardindan Araclar menusundeki Klasor Secenekleri komutunu calistirin. Gorunum kartindaki Basit dosya paylasimi kullan (Onerilen) secenegindeki isareti kaldirin.

40) Windows u Eski Ayarlariyla Yeniden Kurun
Bunun icin XP CD sini surucuye yerlestirin ve Baslat/Calistir ‘a sunu yazin. :i386winnt32.exe /unattend. Bundan sonra kurulum islemi baslaycaktir.

41) Yetersiz Disk Alani Uyarisinin Kapatilmasi
Bunun icin HKEY_CURRENT_USER / Software / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Policies / Explorer anahtari altinda yeni bir DWORD degeri olusturup NoLowDiskSpaceCheck adini veri ve deger olarak 1 girin.

42) Tamamen silme = Kaldirdigimiz programin ismi hala gorunuyorsa.
HKEY_LOCAL_MACHINE / SOFTWARE / Microsoft / Windows / CurrentVersion / Uninstall... yanindaki + isaretli yere tiklayip actigimizda hepsini gorebilirsiniz.Sag tikla ve sil…
 
  • Beğen
Tepkiler: aalimm, grafikseli 84 ve kol@j


kol@j

kol@j

Üye
bilgi metni olarak aldım...

müsait bir zaman uygulayacağım.

teşekkürler.
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim abi, kimi zaman hiç ummadığımız vakit lazım oluyor
 

konyarapp

Üye
teşekkürler denedim bir kaçını ;)
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim
 
grafikseli 84

grafikseli 84

Üye
teşekkürler
 
Reşwan

Reşwan

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
rica ederim
 
-efşan

-efşan

Üye
teşekkürler dostum
 

Silinen Üye 2149105

Kapalı Hesap
bayağı bi emek harcamşsın paylaşımın için teşekkürler bilgisayardan o kadar anlamıyorum ama....
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt