Bilgisayar almadan önce okuyun. Bilgisayar hakkında birçok şey

Sponsorlu Bağlantılar

mrtlyns

mrtlyns

Üye
    Konu Sahibi
Bilgisayar almadan önce okuyun. Bilgisayar hakkında birçok şey
BİLGİSAYAR TERİMLERİNİ TERİMİN AİT OLDUĞU PARÇAYI PARÇANIN GÖREVİNİ YAZDIKTAN SONRA YAZDIM .
ANAKART
Anakart bilgisayar içindeki her şeyin birbirine bağlandığı en önemli donanım bileşenlerinden biridir.
Anakartın performansını etkileyen en önemli faktör kartta kullanılan yonga setidir.Ana karttaki usb port sayısının fazla olmasıda önemlidr.Ayrıca usb3.0 usb 2.0 a göre çok daha hızlı veri transferi yapmaktadır.ayrıca anakart üzerinde vga hdmı ve dvi de olabilir
vga dvi ve hdmi görüntü aktarımnda kullanılan çıkış portlarıdır.

EKRAN KARTI

Ekran kartlarinda DDR , Bit , GPU , Bellek miktari gibi terimler vardir. Peki nedir bu terimler ? Aciklayalim.
*DDR

Ddr denilen terim Dual Display Rate olarak gecer ve verinin islendigi yoldur. Gunumuzde kartlarda GDDR 2/3/5 gibi sayilarda bulunuyor. Peki bu ne anlama geliyor ? Aslinda bu verinin islendigi yolun buyuklugu ile alakali. Sayi ne kadar buyurse o kadar iyi
* Bit

Bit veriyolunuz genislidir. Gunumuzdeki kartlarda 64-784 bit arasi kullanim vardir. Ama cogu kullanici icin 256 bit yeterlidir. Peki yol genişliğinin en büyük avantajı nedir?
Veri yolunuz ne kadar genişse; bellekden GPU’ya aktarılan veriniz o derece çok olur. Tabii ki sadece veriyolu genişliğine bakılarak performans değerlendirilmez
*Bellek Miktari

Belki de cogu kisiyi bu ilgilendiriyordur. Gunumuzde oZellikle hazir pc satan firmalarin en cok kullandigi terim. Ne kadar fazla bellek , o kadar iyi
*GPU

Gercek Saat Hizi...

Kisaca bu miktar ne kadar fazla olursa orn. 6000MHz o kadar hizli veri islenir. Yani e.karti kullanimdayken yaptiginiz islemi ne kadar cabuk bellege islenecegini bu GPU belirler.
RAM(BELLEK) işlemci ve sabit disk arasında köprü görevi gören bilgisayar bileşenidir.Ram bilgisayarın çalışması sırasında geçici olarak bilgi depolar. Örneğin bir sekmeden diğerine geçişte yapılan işlemler sırasında ram hafızası kullanılır. Dolayısıyla RAM bilgisayarın hızına doğrudan etki eder. Her bilgisayarda RAM olmak zorundadır. Ramlerin nesilleri vardır DDR olarak. DDR, DDR2, DDR3 şu an sonuncusu 3'tür. Bunlar aynı zamanda yavaştan hızlıya sıralanışta sayılabilir. DDR3 şu an son nesil ve hızlıdır. Yeni bilgisayarlarda da kullanılan budur. RAM de dikkat edilmesi gereken 3 önemli özellik vardır. Bellek boyutu , bellek hızı ve tepkime süresi. Öncelikle ram bellek boyutu bir veri türüyle
ifade edilir. Çünkü RAM bellek kısa süreli depolama işlevini yerine getirir. Günümüzde 2GB çoğunlukla 4 GB ve 8 GB bellek modülleri üretiliyor.
Bellek hızı RAMlerin üretildiği nesille doğru orantılıdır .DDR bellekler maksimum 400 Mhz ‘ de çalışırlar. DDR2 bellekler ise en yüksek 1066 Mhz hızında çalışırlar. Günümüzde ise en çok kullanılan DDR3 bellekler en yüksek 2133 Mhz ile çalışırlar.Ayrıca yakın zamanda üretilecek olan DDR4 bellekler ise 4266 Mhz’ e kadar destekleyecek bellek hızıyla kullanıcılara sunulacağı söyleniyor.
CL yani geçikme süresi ne kadar düşük olursa RAM Bellek o kadar hızlı olur. Yani arasında ters orantı bulunur.CL yani tepki süresi belleğin Belleğin hızıyla da doğru orantılıdır. Yani DDR4 4266 Mhz bellekler CL13 tepki süresine sahiptir, bellek frekansı düştükçe CL değeri düşer.
İŞLEMCİ:İşlemci, bilgisayarın birimlerinin çalışmasını ve bu birimler arasındaki veri (data) akışını kontrol eden, veri işleme (verileri değerlendirip yeni veriler üretme) görevlerini yerine getiren elektronik aygıttır yani kısaca bilgisayarın BEYNİdir.
İşlemciler, bilgisayarda yönetici konumunda çalışır.işlemciler de kontrol sinyalleriyle sisteme bağlı tüm birimlerin çalışmasını düzenler ve yönetir.
İşlemcideki çekirdek sayısıda ayrıca çok önemlidir.çekirdek sayısı arttıkkça daha iyi bi performans alınır.
işlemcilerde tek önemli nokta çekirdek sayısı değildir.Mimarisi,ön belleği,ghz ve çekirdek sayısı diye sıralayabilirim

İşlemcinin hızı çok önemlidir. Yüksek hızlı işlemciler programların daha hızlı açılmasına neden olur mesela 3.4 ghz 3.6 ghz gibi 4.0 ghz gibi.
Önbellek: İşlemcinin ön belleği ( Cache Bellek ) şu nedenle önemlidir. İşlemci bilgisayarın en hızlı çalışan birimidir. Bundan dolayı diğer donanım birimleri işlemcinin hızına ulaşamaz. Böyle bir durumda işlemci boşta kalmamak için, çalışan programların dosyalarını hafızaya alır ve buradan kullanır.

HARD DİSK :Harddisk bir bilgisayarın hafızasıdır. Bilgisayarda kaydettiğiniz her şey harddiskte saklanır.Harddiskin boyutu ne kadar fazla olursa içine o kadar fazla veri atabilirsiniz.Harddisk ler harici ve dahili olarak ikiye ayrılır.Kendiniza ait film,oyun,müzik gibi dosyaları kendi harici harddiskinizde her yere götürebilirsiniz.Harddisk alırken RPM hızına dikkat edilmeli. RPM hızı ne kadar yüksek olursa o kadar daha iyi olur.
RPM: Rpm hard diskinizin dakikada ki dönüş hızını ifade eden kavramdır. Bu hız ne kadar yüksek olursa hard disk o kadar hızlı okuma ve yazma işlemi yapar. Piyasade 7200 rpm ve 5400 rpm hızlarında hard diskler mevcut.
ve dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada önbellek yani cache bellek. mikroişlemciler hard disklerden çok daha hızlı çalışırlar.bu durumlarda hard disk mikroişlemcinin çalışmasına ayak uydurmak için önbelleklerini kullanırlar. Bu ön bellek miktarı ne kadar fazla olursa hard disk ile işlemci arasındaki iletişim o kadar hızlı olacaktır. eğer önem sırasına göre karşılaştırma yapacak olursak Önbellek> RPM>Kapasite şeklinde sıralayabiliriz.
İŞLETİM SİSTEMİ
İşletim sistemi, bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır

ÖRNEK İŞLETİM SİSTEMLERİ
Windows İşletim Sistemi
UNIX
Mac OS
Linux İşletim Sistemi
NOT BAZEN BİLGİSAYAR ALIRKEN KARŞIMIZA FREE DOS DENİLEN BİRŞEY ÇIKABİLİR PEKİ NEDİR FREEDOS?
Free Dos, Windows ve Linux öncesi kullanılan MsDos işletim sisteminin bir özgür/açıkkaynak lisanslı benzeri oluyor.
Msdos ile de büyük ölçüde uyumludur. Tamamen metin tabanlıdır, ancak sınırlı ölçüde renk ve grafik destekleyen programlarıda çalıştırabilir.
16 bit'lik bir işletim sistemidir.
 
  • Beğen
Tepkiler: B.A.R.O.N, Alo_Azrail, kamikaze456 ve 4 diğerleri


Jsnow492

Jsnow492

Üye
Bilgilendirici Konu Olmuş Eline Sağlık
 
  • Beğen
Tepkiler: mrtlyns
MYGDYNAMO

MYGDYNAMO

Üye
Okadar şey yapmışsın yorum yazan yok
 
Furkan Emekli

Furkan Emekli

Üye
Teşekkürler.
 
Alo_Azrail

Alo_Azrail

Üye
:tşk:
 
kralberk13

kralberk13

Üye
emeğine sağlık
 
  • Beğen
Tepkiler: mrtlyns


Üst Alt