Beyin hakkında şaşırtıcı bilgiler

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
backspace11

backspace11

Üye
    Konu Sahibi
Beyin hakkında şaşırtıcı bilgiler
1)Beyniniz, buzdolabınızın ampulünden daha az enerji tüketir
Beyin 12 watt gücünde enerji kullanır ki büyük boy iki muzdan elde edilecek enerjiye eşittir. Vücut ağırlığının sadece %3‘ünü oluşturmasına karşın beyin bütün enerjisinin %17’sini tüketir. Bu enerjinin büyük kısmı ise beynin bakım ve destek faaliyetlerine gider. Dikkatli ve yoğun düşünme esnasında harcadığınız enerji o kadar küçüktür ki fark edilmez bile.

2) Sık yaşanan jet-lag hafızaya zarar verebilir
Jet-lag sadece sinir bozucu olmakla kalmaz, eğer sık aralıklarla tekrarlanırsa beyin sağlığınıza zararlıdır. Sıklıkla kıtalararası uçuş yapan insanlar beyin hasarı veya hafıza zayıflığı yaşayabilirler. Muhtemelen bunun sebebi jet-lag sırasında çok fazla stres hormonu salgılanması ve bu hormonların beyin lobuna ve hafızaya zarar vermesidir.
Vardiya usulü çalışan insanlarda da benzer bir risk söz konusu olabilir. Çalışma saatlerinde sıklıkla meydana gelen değişiklikler, tıpkı sık yapılan uçak yolculukları gibi, strese neden olmakta bu da vücut ve beyin üzerinde hasar yaratmaktadır.

 
  • Beğen
Tepkiler: Kral 63


serecans

serecans

Üye
tesekkurler
 
  • Beğen
Tepkiler: backspace11
J_JoKeR_R

J_JoKeR_R

Üye
jet lag ? :D
 
backspace11

backspace11

Üye
    Konu Sahibi
jet-lag nedir?

Hava yoluyla yapılan hızlı seyahatler esnasında yaşanan ve vücut üzerinde etkileri olan değişimler konusunda zaman zaman bazı sorunlar ortaya çıkar. Bu duruma Jet-lag adı verilir. Bir başka ifadeyle Jet-Lag; uçakla seyahat esnasında dünyanın zaman dilimleri geçilirken insan vücudunun bu hızlı zaman değişimine adapte olamamasıdır. Kısaca, yerel saatle beynimizin hipotalamus bezi tarafından düzenlenen vücudun biyolojik saatinin uyumsuzluğu olarak da bilinir.



Araştırmalar, özellikle bu durumun batıdan doğuya doğru uçuşlarda daha çok ortaya çıktığını göstermiştir. Yine, yapılan araştırmalara göre uzun süreli gündüz uçuşlarında bu problem, gece uçuşarına göre daha fazladır. Doğal olarak insan vücudu geceleri uyumaya, gündüzleri ise uyanık yani aktif durumda bulunmaya alışmıştır

Jet-Lag, gençlerde ve çocuklarda daha az görülür. Bunun sebebi, gençlerin değşimlere yaşlılara nazaran daha çabuk adapte olmasıdır. Uçaktaki havanın kuru olması, seyehat süresince hareketin kısıtlı olması, içki içilmesi, yeterli sıvı içecek alınamaması, farklı iklimde farklı yemekler, insanlarda jet-lag'a karşı direnç kırıcı diğer etkenlerdir.

Dünyanın çevresi 360 boylamla bölümlenmiştir. Her 2 boylam arası 4 dakikada, her 15 boylam 1 saatte geçilir. Buna 1 zaman dilimi denir. Dünya çevresinde 24 zaman dilimi vardır. 5 veya daha fazla sayıda zaman dilimi kaymaları Jet-lag belirtilerini arttırır. Jet-lag belirtilerinin devam süresi, geçilen zaman dilimi kadar gündür.
 
Tuncay.erol

Tuncay.erol

Üye
teşekkürler yararlı paylaşım
 
Adilx05

Adilx05

Üye
2. Olan Bilgi Miydiki Bana Uyarı Gibi Geldi :hmmm:hmmm:hmmm
 
Kral 63

Kral 63

Üye
yararlı bir konu sağol:oke:
 
KaTLeDeN67

KaTLeDeN67

Üye
sağol güzel paylaşım
 
55_BeRKaN_55

55_BeRKaN_55

Üye
bilgilendirme için saol
 
backspace11

backspace11

Üye
    Konu Sahibi
sende saol
 

pelın_

yararlı cok guzel tesekkurler:D
 
  • Beğen
Tepkiler: backspace11
outofdark

outofdark

Üye
tsk
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

___kaptan___
Cevap
9
Görüntüleme
2K
Dobraokuyucu
hikmet366
Cevap
12
Görüntüleme
863
hikmet366
haydaravısyon
Cevap
3
Görüntüleme
4K
PremiumWork


Üst Alt