Bahreyn / Genel Bilgi / Resmi Dili / Çoğrafi Yapısı / İklimi / Demografisi

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Bahreyn / Genel Bilgi / Resmi Dili / Çoğrafi Yapısı / İklimi / Demografisi
Bahreyn (Arapça: مملكة البحرين - memleket'ül bahreyn) resmi adıyla Bahreyn Krallığı, Asya'da, Basra Körfezi'nde yer alan bir ada ülkesidir. Bahreyn'in güneydoğusunda Katar, batısında Suudi Arabistan yer alır."Bahreyn" Arapça bahreyn "iki denizin arasında" demektir. Kuzeybatıdan, Kral Fahd Geçidi ile Suudi Arabistan'a bağlanmıştır. Katar-Bahreyn Dostluk Köprüsü henüz plan aşamasındadır ve Katarla Bahreyn'i birbirine bağlayacaktır.

Tarih
Uzaydan adanın görünümü

Bahreyn antik zamanlardan beri insanlar için bir yerleşim yeri olmuştur. Basra Körfezi'ndeki stratejik konumu ülkeye Asur, Babil, Yunan, Pers ve son olarak da Müslümanlığı da beraberinde getiren Arap medeniyetlerinin etkisine sebep olmuştur. 1500'lerde Portekizlilerin eline geçen ada, yaklaşık 400 yıl boyunca I. Dünya Savaşı'na kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmış, 1971'de Birleşik Krallık hakimiyetinden çıkarak bağımsızlığına kavuşmuştur. Kısaca Bahreyn uzun zaman Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetinde kalmış, İngilizlerin Ortadoğu politikaları çerçevesinde Osmanlı'dan koparılmıştır.

Coğrafya

Bahreyn, 36 adadan oluşur ve toplam yüzölçümü 665 km²'dir. Bahreyn adası bu yüzölçümün %85'idir. Diğer adalardan büyük olanlar (Hawar takımadası, Muharraq, Umm Na'san, Sitra) Bahreyn'e geçitlerle bağlı olup diğerleri küçük adacıklar ve mercan resifleridir. Ülke topraklarının büyük kısmı çöldür, çok az bir alan sulu tarımda kullanılmaktadır. En yüksek nokta Jebel Dukhan (Duman Dağı) denizden 137 m. yüksekliktedir.

Demografi

Bugün itibariyle nüfusun 3'te 1 kadarı Bahreyn'e gelen göçmen ve çalışma amaçlı yabancılardan oluşmaktadır. Bunlar genelde İranlı, Güney ve Güneydoğu Asyalı'dır.

Ekonomi
Manamadan görünüm

Ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalıdır. Ayrıca oldukça gelişmiş iletişim ve ulaşım imkânlarıyla, Körfez'de iş yapan çok uluslu firmalar için önemli bir merkezdir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt