Azrak Vahası'nda Taşa Yapılan Gizemli Çizimler

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
delrico

delrico

Emekli Yönetici
    Konu Sahibi
Azrak Vahası'nda Taşa Yapılan Gizemli Çizimler








Bilim dünyası, yeni uydu haritalama yöntemleriyle Ürdün'ün Azrak Vahası yakınlarında en az iki bin yıllık olduğu düşünülen esrarengiz çizimler keşfetti. Bilim insanlarının Peru'daki "Nazca çizgilerinden" esinlenerek, ikinci Nazca olarak adlandırdıkları antik çizimler, büyük bir heyecan yarattı.

AZRAK VAHASI'NDAKİ TAŞ YAPILARIN SIRRI

Arkeologların “tekerlekler” dediği taştan yapılan çizimler, çok çeşitli şekillerden oluşuyor. Ağırlıklı olarak lav alanları üzerinde bulunan çizimlerin uzunluğu 25 ile 70 metre arasında değişiyor.

Bölgede araştırmalarda bulunan Batı Avustralya Üniversitesi’nden arkeolog David Kennedy, “Ürdün’de Peru’daki Nazca çizgilerinden çok daha fazla ve çeşitli çizim bulunuyor. Kennedy ve diğer bilim insanlarının Archaeological Science dergisinde yayımlanacak olan çalışmaya göre, çizimleri oluşturmak için kullanılan taş yapılardan oluşuyor.

NE ZAMAN KEŞFEDİLDİ?


Kullanılan taş yığınları ve çizimlerin olduğu bölgeyi kaplayan ancak kullanım amacı anlaşılamamış olan yüzlerce metre uzunluğunda duvarlar var. Asıl ilgi alanı olan Kennedy, Ürdün’deki Nazca çizimlerinden ilk kez Birinci Dünya Savaşı’nda görev alan İngiliz pilotların notlarını okuduğunda haberdar olduğunu ifade etti.Bu notlar arasında en öne çıkanı, 1927 yılında İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’nde (RAF) görevli Teğmen Percy Maitland’e ait. Maitland, “çok eski insanlar tarafından yapıldığına” kanaat getirdiği yapılar için bir günlük bile tutmuş.Kennedy ve ekibi, esrarengiz taş yapıları incelemek için havadan çekilen fotoğrafları ve Google Earth programını kullanıyor. Kennedy, “Bu yapılar zamanla tahrip olmuş. İnsanlar, yüzlerce, hatlarca binlerce yıl boyunca bu yapıların ne olduğunu anlamadan üzerlerinden yürüyüp geçmiş olmalı” dedi.

NE İÇİN KULLANILDILAR?

Bilim insanları, Azrak Vahası yakınlarındaki antik taş yapılar üzerine bugüne dek hiçbir kazı çalışması yapılmadığını tahmin ediyor. Kennedy, taş yapıların ev ve mezarlıkların kalıntıları olabileceğine değinerek, “Muhtemelen bu yapıların dairesel olarak inşa edilmesini gerektiren kültürel bir eğilim söz konusuydu” dedi.Azrak Vahası’ndaki yapıların bazıları izole edilmiş haldeyken, yüzlercesi de gruplar halinde tek bir alanda toplanmış halde duruyor. Kennedy ve ekibi, Suudi Arabistan’da da benzer şekiller keşfetmiş.Ancak S. Arabistan’daki cisimlerin farklılığı dikdörtgen şeklinde olmaları ve içlerinden bir çizgi geçmesi. Bu çizgi, Güneş’in doğduğu ve battığı yönleri gösterecek şekilde çekilmiş. Öte yandan, Ürdün ve Suriye’deki taş yapıların içindeki çizgiler hiçbir astronomik özelliği temsil etmiyor.Bilim insanları, yuvarlak taş yapılan ne zaman yapıldığını tespit etmenin zor olduğunu belirtse de, yaklaşık 2 bin yıllık oldukları tahmin ediliyor. Ancak bazı bilim insanları bu yapıların daha da eski tarihlere dayanabileceğini savunuyor.

NE ZAMAN İNŞA EDİLDİLER

İtalyan fizikçi Amelia Sparavigna, Livescience sitesine yaptığı açıklamada, Peru’daki Nazca çizgilerine benzerlik gösterdiğine dikkat çekti. Sparavigna, “Bu yapılar insanların atalarına saygılarını sunmak veya astronomik olayları takip etmek için yapılmış olabilir… Tasarımları farklı ama fonksiyonları aynı olabilir” dedi.

Azrak Vahası'ndaki taş yapılar, yer seviyesinde böyle görünüyor ve sırları hakkında hiçbir bir ipucu vermiyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Türk-X
Cevap
0
Görüntüleme
408
Türk-X
ANIL
Cevap
0
Görüntüleme
316
ANIL
Cevap
0
Görüntüleme
577
Gulu Gulu
Cevap
3
Görüntüleme
932
KinG Tornado


Üst Alt