Az Puanla Çok Kazandıracak Meslekler...

Sponsorlu Bağlantılar

_dumanist_

_dumanist_

Üye
    Konu Sahibi
Az Puanla Çok Kazandıracak Meslekler...
Mühendis, doktor, avukat, uluslararası ilişkiler uzmanı, öğretmen... Türkiye’deki her gencin hayalini bu meslekler süslüyor. Bir dershanenin yaptığı araştırmaya göre üniversite tercihlerinde ilk 3 sırayı yüzde 95 oranında bu meslekler alıyor. Gençlerin meslek seçimindeki kararını ise önemli oranda aile etkiliyor. Anne-babalar gerçekleştiremedikleri hayallerinin uygulamasını çocuklarından bekliyor. Oysa bir kişinin seçtiği veya gerçekleştirmek istediği meslek, sadece akademik yeteneğe bağlı değil. Bireyin fiziksel özellikleri, ilgi alanları, kişilik özellikleri, yetenekleri, gelecek planları, özel becerileri, sosyal etkinliklere katılımı, okul dışı yaşantısı, ailenin sosyo ekonomik ve kültürel durumu, değer yargıları gibi olgulara da bağlı. Ancak günümüzde mesleklerin cazibesi, güncel ve popüler olmasından ziyade iş bulma ihtimali ve mesleğin geleceği bir gencin en fazla dikkat etmesi gereken özelliklerin başında geliyor.

Öğrenci Seçme Sınavı’nın (ÖSS) stresi bitti; şimdi sıra tercihlerde. Gençler 23 Temmuz’dan itibaren geleceklerini belirleyecek bir mesleğe adım atacaklar. Tercih kılavuzunda çok sayıda seçenek var. Ankara Ticaret Odası’nın Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden yararlanarak hazırladığı “İş’te Yükseköğretim” başlıklı rapora göre her 100 yüksekokul mezunu gencin 36’sı atıl durumda. Bunların da yüzde 72’si işsiz ve iş aramaktan ümidini kesmiş gençlerden oluşuyor. Bu rapora göre 510 bin yüksekokul mezunu gençten 109 bini günlerini iş arayarak geçiriyor. 24 bin yüksekokul mezunu genç ise iş bulmaktan ümidini kestiği için iş aramıyor.

Bazı meslekler var ki, mezun olduğunda hem dolgun bir maaş alabilir hem de yurtiçi ve yurtdışında önemli görevler alabilir. İşte bu mesleklerden bazıları şöyle: At antrenörlüğü, at işletmeciliği, optisyenlik, su altı teknolojileri, diş-protez, iklimlendirme ve soğutma, biyomedikal cihaz teknolojisi. Zaman'ın haberine göre 2 yıllık meslek yüksekokulu bünyesinde yer alan bu bölümleri bitirenler çok rahat iş bulabiliyor. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Adem Şenünver, 5 yıldır mezun veren atçılık işletmeciliği, nalbantlık, antrenörlük gibi bölümlerden bugüne kadar işsiz gezen birine rastlamadığını söyledi.

Türkiye’de 10 bin yarış atı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Adem Şenünver, “Mezunlarımız Türkiye Jokey Kulübü’nün hara ve hipodromlarında çok rahat iş buluyor. 2 bin 500-3 bin YTL ücretle çalışıyorlar. Ayrıca eğittikleri atların performansına göre de ücret alıyorlar.” dedi. Prof. Şenünver, bölümlerinden 4 yıllık Veteriner Fakültesi’nin ilgili bölümlerine de dikey geçiş imkânı olduğunu hatırlatıyor. 25’er öğrencinin girdiği bölümlerden mezun olanlar ayrıca yurtdışında da görev yapıyor. Şenünver’in verdiği bilgiye göre Amerika, Avustralya, Dubai ve İngiltere’de çok sayıda at antrenörü görev yapıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: caca41


Üst Alt