Az bilinen ülkeler!Haritadaki yerlerini değil adlarını bile bilmiyor olabilrsiniz

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Aksi

Aksi

Üye
    Konu Sahibi
Az bilinen ülkeler!Haritadaki yerlerini değil adlarını bile bilmiyor olabilrsiniz

Az bilinen ülkeler!Haritadaki yerlerini değil adlarını bile bilmiyor olabilrsiniz
Vanuatu
Eski adı Yeni Hebridler olan Vanuatu Cumhuriyeti Güney Batı Büyük Okyanusta 83 adadan oluşan adalar topluluğudur. 1606’da Portekizli bir denizci tarafından keşfedilmiş ilk olarak ülkeye yerleşenler Fransız ve Avustralyalı misyonerler olmuştur.
Fransa ve İngiltere 1878’de Yeni Hebrid'i tarafsız bölge ilan etmiş 1906’dan itibaren Fransız-İngiliz ortak yönetimi altına girmiş ve 30 Temmuz 1980'de bağımsızlığına kavuşmuştur. Resmi dilleri Bislama İngilizce ve Fransızca'dır.
Avusturalya'nın 1750 km doğusunda Yeni Kaledonya'nın 500 km kuzeydoğusunda Fiji'nin batısında ve Solomon Adalarının güneyinde Pasifik Okyanusu'nda yer alır.
Tropikal iklime sahip adanın yüzölçümü 12200 km² olup toplam sahil şeridi 2528 km dir. Adaların genelinde dağlar ve volkanik özellikli ovalar yer alır. Ülkenin en yüksek noktası Tabwemasana 1877 m dir. Ülkenin en büyük şehri başkent Port Vila'dır.
243 bin civarı nüfuslu Vanuatu halkını esas itibariyle Melanezyalılar meydana getirir


Nauru
Nauru Büyük Okyanus'ta küçük bir mercan adasında kurulu devlettir. Doğusunda Yeni Gine yer alır Ekvator'un ve Marshall Adaları'nın güneyindedir.

Nauru Cumhuriyeti'nde resmi bir başkent veya şehir yoktur yalnızca belirli bölgeler vardır. Yaren Birleşmiş Milletler tarafından 'Ana bölge' olarak belirlenmiştir.
Kıyı şeridinde kumsallar ve tarıma elverişli topraklar bulunur. Ada halkı tropikal meyveler hindistan cevizi ve sebze yetiştirir. Adanın güneybatı kesimlerinde küçük bir gölcük vardır. Nüfusun neredeyse tamamı sahil şeridinde ve işte bu gölcüğün çevresinde topanmıştır. Ülkedeki birkaç kilometrelik demiryolu ise merkez ile fosfat madeni arasında ulaşımı sağlar.
Tüm sanayi etkinliklerinin batıdaki Danigomodu bölgesinde yapıldığı görülür. Burada elektrik santralleri ve birkaç küçük bot iskelesi buunmaktadır.
Nauru merkezinde kuş atıklarından oluşan guano rezervleri vardır. Bu rezervler fosfat ve potasyum açısından zengindir
Ancak guano neredeyse tükenmek üzeredir.Nauru işsizlik oranı açısından %90 ile dünya rekorunu elinde tutmaktadır.


Tuvalu
Tuvalu Büyük Okyanus'ta dokuz adet mercan adasından oluşan Polinezya ülkesidir. Avustralya ve Hawaii'nin arasında bulunmaktadır. Komşu ülkeleri Kiribati Samoa ve Fiji adaları olan Tuvalu 26 kilometre karelik bir yüzölçümüne sahiptir.

Avrupalılar'ın 18. yüzyılda ve 19. yüzyıl başlarında keşfettiği bu adalar 1916'dan başlayarak Gilbert Adalan ile birlikte Gilbert ve Ellice Adalan Kolonisi adı altında bir İngiliz sömürgesi olarak yönetildi
1976'da ikiye bölündü ve Ellice Adaları'nın yeni adı Tuvalu oldu. 1978'de bağımsızlığını kazanan Tuvalu' nun başkenti Funafuti Adası üzerindeki Fongafale'dir. İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi olan ülke meşruti monarşiyle yönetilir.
Tuvalu dünyada Vatikan Monako ve Nauru'dan sonra en küçük ülkedir. Vatikan'dan sonra ise en az nüfusa sahip ikinci bağımsız ülkedir. Ayrıca Birleşmiş Milletler'e üye olan en az nüfuslu ülkedir.
Küresel ısınma nedeniyle deniz seviyesinin yükselmesi başkenti deniz seviyesinden sadece 5 metre yüksekte olan Tuvalu için hayati bir tehdit oluşturmaktadır. Eğer küresel ısınma nedeniyle sıcaklık 1 derece daha artarsaTuvalu sulara gömülecektir. Tuvalu halkı şimdiden Avustralya ve Yeni Zelanda'ya göç etmektedir


Komorlar
Komorlar Afrika'da Mozambik ve Madagaskar'la okyanus komşuluğu olan bir ada ülkesidir.
Komor Adaları'na İslam 14. yüzyılda girmiştir ve halkın tamamı Müslüman olmuştur.
1978'de Ahmed Abdullah tarafından gerçekleştirilen bir darbeyle anayasa değiştirilerek devletin resmi adını Komorlar Federal İslâm Cumhuriyeti yaptı.


Guernsey
Guernsey Manş Denizi'nde Birleşik Krallığa bağlı Manş Adaları'ndan biridir.

Birleşik Krallık monarkının malı sayılmakla birlikte içişlerinde bağımsızdır.
AB'ye üye değildir. Konuşulan resmi diller İngilizce ve Fransızca'dır.
Başkenti St. Peter Port olan ülkenin nüfusu yaklaşık 65 bin kişidir.


Man Adası
Man Adası (Isle of Man) İrlanda Denizi'nde Britanya Adaları'nın coğrafi merkezinde adadır.
Birleşik Krallık'a dahil olmamakla beraber kraliyete tabidir.
Ada günümüzdeki ismini tarihi Mann Krallığı'ndan alır. Bir iddiaya göre Mann ismi adayı koruduğuna inanılan Manannán mac Lir isimli Kelt deniz tanrısının adından gelir.
Başkenti Douglas olan Man Adası içişlerinde bağımsız dış işlerinde Birleşik Krallık'a bağlıdır. Birleşik Krallık Kraliçesi II. Elizabeth aynı zamanda Man Adası'nın devlet başkanıdır.


Tokelau
Tokelau Büyük Okyanusda Yeni Zelanda'ya bağımlı bir ada ülkesidir.
Birçok küçük Okyanusya ülkesi gibi mercan adalardan oluşur.
Nukunono Atolündeki Nukunonu village en büyük şehridir.
Tokelau toplam 3 atolden oluşur.
Yeni Zelandaya yaklaşık 3500 km uzaklıktadır.


Cook Adaları
Güney Büyük Okyanus'da 15 küçük adadan oluşan ülkedir.
Yeni Zelanda'ya bağlı takımadaların başkenti Raratonga atolündeki Avarua'dır.
Amerikan Samoası'nın güneyinde Tonga'nın doğusunda Yeni Zelanda'nın kuzeydoğusunda Pitcairn'in (Birleşik Krallık'a ait bir ada) kuzeybatısında Kermadec'in (Yeni Zelanda'ya bağlı takım adalar) kuzeyinde görülür.
Cook adaları adını ünlü ingiliz denizci James Cook'tan almaktadır.


Pitcairn Adaları
Büyük Okyanus'un güneyinde volkanik kökenli adadır. Tahiti'nin 2170 km güneydoğusunda yer almaktadır. Pitcairn Adası dışında üzerinde yerleşme bulunmayan Oeno Henderson ve Ducie adalarıyla beraber Birleşik Krallık'a bağlı Pitcairn Adaları Denizaşırı Toprağı'nı oluşturur.
1767'de İngiliz deniz subayı Philip Carteret'in keşfettiği Pitcairn Adası adını burayı ilk gören denizciden almıştır.


São Tomé ve Príncipe
São Tomé ve Príncipe ya da resmî adıyla São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti Orta Batı Afrika'nın Gine Körfezi açıklarında bir ada ülkesidir. Ülke Sao Tome ve Principe adlı iki adadan oluşur.
São Tomé ile Príncipe arası yaklaşık 140 kilometredir.
Ülke en yakın komşuları Gabon'a 225-250 kilometre arası bir mesafededir ve Gabon ülkenin kuzeydoğusunda yer alır.
1908'de Sao Tome dünyanın en büyük kakao üreticisi konumuna geldi.
São Tomé ve Príncipe Seyşeller'den sonra Afrika'nın en küçük ülkesidir
Yüzölçümü 964 km² nüfus 165034'tür; resmi dil Portekizce'dir.


Burundi
Burundi Cumhuriyeti Orta Afrika'da Büyük Göller bölgesinde küçük bir ülkedir. Tanzanya Ruanda Demokratik Kongo Cumhuriyeti (Zaire) ile komşudur Tanganika Gölü ile kıyısı vardır.
Nüfusunun %85'i Hutulardan geri kalanın çoğunluğu Tutsilerden oluşur. Küçük bir kısmı Twa (Pigme) ve birkaç bin Avrupalı ve Güneydoğu Asyalıdır.
Ülkenin adı komşu ülke Ruanda'da 2004'te dünyanın gözü önünde gerçekleşen etnik savaşlar yüzünden çok duyulmuştur ve bu savaşta 1 milyon kadar insan öldürülmüştür.
Katliamın nedenlerine ilişkin düşüncelerden biri Hutuların Bantu kökenli Tutsilerin ise Hami ırktan olduğunun kabul edilmesi ve bu farklılığın bir etnik nefret sebebi yapılmasıdır.Ülkede dini inanç oranı; Hıristiyan %67 (Roma Katolikleri %62 Protestanlar %5) yerel inançlar %23 Müslüman %10'dur.


Kiribati Cumhuriyeti
Kiribati Büyük Okyanus'unun orta kesiminde takımadadan oluşan bir ada ülkesidir.
Başkenti Bairiki şehridir. Ülkenin 33 atolü ekvator civarındaki 35 milyon km² kadar geniş bir alana yayılmıştır.
Birleşmiş Milletler üyeliğine 1999'da kabul edilmiştir. Dünya'da en erken saat diliminin bulunduğu ülkedir.
Kaynak:mynet
Küçük ve bilinmedik ülkeler ama bilinmedik çok ilginç özellikleri var​
 
  • Beğen
Tepkiler: kol@j, mcnpl4 ve Hkn's


Nadir

Nadir

Emekli Yönetici
iyide nasıl bilelim büyük okyanusun en ücra köşesinde üçük küçük adalar.
 
Necmati

Necmati

Üye
çok güzel yerler bence gidip oaralarda yaşamak lazım :D
 

Sehzade

Üye
acaba dunyada tam olarak kac ulke var :hmmm
 
Onur Saka

Onur Saka

Üye
bilmek mümkün degilki :D
hem bilsem nolcak gidip yerleşmicem yaa :D
paylaşım için teşekkürler.
 
Kingmortall

Kingmortall

Üye
güzel paylaşım teşekkürler hiç birini bilmyorm adını bile duymadım
 
Mehmet

Mehmet

Emekli Yönetici
Çoğunu yeni duydum teşekkürler
 
Aksi

Aksi

Üye
    Konu Sahibi
rıca ederım arkadaslar
 

Hkn's

Üye
man adasını duymustum
guzel konu sıbel tşk :)
 
corlulu

corlulu

Üye
Komorosu duymuştum sadece diğerlerini ilk defa duydum..
 
kol@j

kol@j

Üye
çok ince bir paylaşım teşekkürler
 
Mobil İletişim

Mobil İletişim

Üye
aynen sağol
 

Revengeful

Emekli Yönetici
:kotu:
 
Aksi

Aksi

Üye
    Konu Sahibi
rıca ederım
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt