Ayasofya Cami Tarihi

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Ayasofya Cami Tarihi
Ayasofya Camii Dünya mimarlık tarihinin günümüze dek ayakta kalan en önemli eserleri arasındadır. Ayasofya'nın İmparator I. Konstantinos zamanında yapıldığı ileri sürülmektedir. 916 yıl kilise, 481 yıl cami olarak hizmet veren Ayasofya 1935 yılında müzeye dönüştürülmüştür.

Ayasofya bir ayaklanma sonucunda yanar ve II Theodosius ikinci kez 415 tarihinde Ayasofyayı ibadete açar. 532 yılında bir kez daha yanan Ayasofya imparator Justinianus üçüncü kez inşa ettirti.

Ayasofyanın yapımına 532 yılında başlandı ve 27 Aralık 537 yılında tamamlandı. Büyük bir orta mekan, iki yan mekan, apsis, iç ve dış nartekslerden meydana gelir. Üzeri dört büyük ayağın taşıdığı 55 m. yükseklikte 30.31 m. çapında kubbe ile örtülüdür.

İstanbul'un 1453'te Osmanlı Türkleri tarafından fethinden sonra, fethin sembolü olarak, derhal Ayasofya kilisesi camiye dönüştürülmüştür.

II. Selim döneminde yorgunluk ya da dayanıksızlık belirtileri gösteren bina, dünyanın ilk deprem mühendislerinden biri sayılan Osmanlı baş mimarı Mimar sinan tarafından eklenen dış istinat yapılarıyla takviye edilerek, son derece sağlamlaştırılmıştır.

Günümüzde binanın dört tarafındaki toplam 24 payandanın bir kısmı Osmanlı dönemine, bir kısmı ise Bizans dönemine aittir. Bu istinat yapılarıyla birlikte, Sinan ayrıca, kubbeyi taşıyan payeler ile yan duvarlar arasındaki boşlukları kemerler ile besleyerek kubbeyi iyice sağlamlaştırmış

Ayasofya boyutu ve mimari yapısıyla önem taşır. Yapıldığı dönemin dünyasında hiçbir bazilika planlı yapı Ayasofya'nın kubbesinin boyutundaki bir kubbe ile örtülebilmiş ve böylesine büyük bir iç mekana sahip değildi
 


Üst Alt