Avukatlık Sınavı

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Avukatlık Sınavı
Geçmişten günümüze gerek bizim toplumumuzda,gerekse diğer toplumlarda avukatlık mesleği,yargılamanın vazgeçilemezi olmuştur. Bu vazgeçilemezliğin sebebi de mesleğin bir hak arama mesleği olmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla bu mesleği yapacak kişilerde de belli başlı bazı şartların mevcudiyetini aramak kaçınılmaz hale gelmektedir.Bunun içinde meslek kalitesinin artırılması için birtakım çözüm yolları üretilmeye çalışılmıştır.

Ülkemizde de avukatların mesleki yeterliliği uzunca bir süre gündemde yer tutmuştu. Buna kısmen de olsa bir çözüm bulmak amacıyla avukatlık sınavı getirilmiştir ve bu sınava hukuk fakültelerine 2001 yılı ve sonrası kayıt yaptıranların tabii olacağı hükmü getirildi. Bu sınav bazı adaletsizlikleri beraberinde getirmiş olsa da aslında meslek kalitesini arttırmaya yönelik bir sınav olduğu kanaatindeyim çünkü bu sınav olmasaydı günümüzde sayıları otuzbeşe ulaşmış olan hukuk fakültelerinden mezun olanlar hiçbir şart aranmadan avukatlık yapabilme hakkına stajlarını tamamlamaları ile sahip oluyorlardı,bu da meslek kalitesinin düşmesini kaçınılmaz hale getiriyordu. Bu kalite sorununu aşabilmek amacıyla üstte de bahsi geçmiş olan avukatlık sınavı getirildi. Bu sınavı kabullenemeyenler olsa da bence bu sınav gercekten gerekliydi.

Neden derseniz?Avukatlık mahiyeti dolayısıyla önemli bir meslektir ve bu mesleği yapmak için hukuk fakültesi mezunu olmak yetmemektedir. Zaten avukatlık sınavında sıralama usulü olmaması, sadece yetmiş puan şartı olması,bu sınavın amacının kaliteyi artırmak olduğunun göstergesidir.Sınavın sağladığı baska bir avantaj ise sınav sonucunda barolarda meydana gelen yığılmaları engellemektir.Gerçekten günümüzde barolarda meydana gelen yığılma sonucu avukatlar maddi yönden çok zor duruma düşmüştür. Bu da bu meslek için bir sınırlama şartını getirmiştir. Çünkü dünyanın her yerinde avukatlık mesleğinin doğru ve hukuka uygun şekilde yapılabilmesi amacıyla bu mesleği yürüten avukatların belli bir refah seviyesinin altına düşmemesi için önlemler alınmıştır. Hatta Avrupa’da bazı ülkelerde stajyer avukatlara,aylık olarak asgari ücretin en az üç katı olmak kaydıyla,devlet tarafından maaş ödenmektedir. Tüm bunların amacıysa yargılmanın temel taşlarından olan avukatlık mesleğinin hakkınca yerine getirilebilmesinin sağlanmasıdır. Avukatlık sınavının getirilmesinin bir başka sebebi de mesleğin bir kamu hizmeti olmasındandır. Yani avukatlık unvanı kazanmış hukuk fakültesi mezunları bu hizmeti yerine getirirken,vatandaşların hakkını savunacaklardır. Bu savunmada avukatın niteliğinin ne kadar önemli olduğu herkesçe bilinmektedir çünkü vatandaşın hakkının gereği gibi savunulabilmesi için avukatın yeterli bilgi ve birikime sahip olması gerekir.

Tüm bu açıklamalardan sonra avukatlık gibi kutsal bir mesleğin yapılabilmesi için bazı şartların aranması kadar doğal birşey yoktur ve vatandaşların hakkının önemine değer verilen toplumumuzda,bu hakkı savunacak kişilerin mesleki yeterliliğini ölçecek sınavın getirilmesi,vatandaşa verilen değeri gösterir. Dolayısıyla avukatlık sınavının haksızlık getirdiği düşüncesine katılmamakla beraber, bu sınavın vatandaşların hakkının savunulması ve meslek kalitesinin artırılması için gerekli olduğu düşüncesindeyim ve bu sınava girecek arkadaşlarıma şimdiden başarılar dilerim!

İbrahim Kovancı
Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. Sınıf Öğrencisi
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
1K
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
2
Görüntüleme
2K
maxirabit


Üst Alt