Avrupa’da en sıcak Haziran ayı rekoru kırıldı

Sponsorlu Bağlantılar

Eren Değerli

Eren Değerli

Moderator
    Konu Sahibi
Avrupa’da en sıcak Haziran ayı rekoru kırıldı


Avrupa’daki rekor kıran sıcaklık dalgası, kaydedilmiş en sıcak Haziran ayı olduğunu ortaya çıkardı.

Avrupa’nın hava durumunu Avrupa Birliği için kaydeden bir uydu ajansı Copernicus İklim Değişim Hizmetleri (C3S), Haziran ayı için küresel ortalama sıcaklık değerinin en yüksek derecede olduğunu bildirdi. Sıcaklık dalgası esnasında Fransa, Almanya ve Kuzey İspanya’daki ortalama sıcaklıklar normalin 10 derece üstüne çıkmıştı. Fransa’da geçen Cuma günü sıcaklıklar 45 dereceyi aştı.

Reading Üniversitesi’nde çalışan Hannah Cloke, The Independent’e verdiği demeçte “Avrupa’da Haziran ayının sıcak olduğunu biliyorduk, ancak bu çalışmaya göre sıcaklık rekorları yalnızca kırılmış değil, darmadağın edilmiş görünüyor”dedi.

Ajansın bulguları iklim değişimi ile uğraşan bilim insanlarının dikkatini çekti. Yazar Bill McKibben, attığı tweet’te“Haziran ayı, gezegenimiz Dünya’da kaydedilmiş en sıcak ay oldu” şeklinde yazdı. McKibben’in mesajını takipçilerine aktaran New York temsilcisi Alexandria Ocasio-Cortez şöyle yazdı: “Hemen ciddi bir önlem almazsak, işler daha kötüye gidece. Gıdamız, suyumuz, korunaklı alanlarımız ve güvenliğimiz açısından bu ne anlama geliyor? Derhal #GreenNewDeal ilan edilmeli”.

Sıcaklık dalgalarının iklim değişiklikleri ile bağlantısını kurmak
Dünya Hava Niteleme Merkezi’ndeki araştırmacıların yeni çalışmasına göre iklim değişikliği geçen haftadaki sıcaklık dalgasını en az beş kat daha olası hale getirmiş. Araştırmacılar şöyle diyor: “Avrupa’da günümüzde oluşan her sıcaklık dalgası, insan kökenli iklim değişikliği tarafından daha olası ve daha yoğun bir hale getiriliyor”. Avrupa uydu ajansındaki uzmanlar bu görüşe katılıyor.

C3S’nin başı olan Jean-Noel Thepaut, bir basın toplantısında şöyle diyor: “Elimizdeki veriler Haziran’ın son haftasına ait, Avrupa’nın güney batı bölgesindeki sıcaklıkların beklenmedik ölçüde yüksek olduğunu gösteriyor. Bu istisnai bir durum ise de, iklim değişikliğinden ötürü gelecekte bunun gibi daha pek çok olay göreceğiz”.

2018 yılının Temmuz ayında Avrupa’da benzer bir sıcaklık dalgası olmuş ve Arktik Çember’in kuzey bölgelerine kadar32,2 Celsius’un üzerinde sıcaklıklar görülmüştü. 2018 yılında yayınlanmış bir analize göre iklim değişikliği bu tür sıcaklık dalgalarını beş kat daha olası kılıyor.

Fransa’nın son sıcaklık rekoru 2003’te kırılmıştı
Fransa’da bir öncesi sıcaklık rekoru 16 sene önce, 12 Ağustos 2003 tarihinde kaydedilmişti ve ülke genelinde 15.000 kişi şiddetli sıcaklık dalgasında ölmüştü. Bir çalışmaya göre iklim değişikliği 2003 sıcaklık dalgasının oluşumunu iki kat artırmıştı.

Sonuç olarak, Fransa’nın ulusal hava durumu ajansına göre, geçtiğimiz 34 yıl içinde ülke genelindeki sıcıklık dalgalarının sayısı ikiye katlanmıştı ve 2050’de bu sayı da ikiye katlanacak.

Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsü’nden Stefan Rahmstorf, Associated Press’e verdiği demeçte şöyle dedi:“Aşırı sıcaklık değerleri iklimbilimi tarafından beklendiği gibi tahmin ediliyor, kömür, petrol ve gaz yakmanın sonucu olarak ortaya çıkan küresel ısınmanın bir sonucu bunlar”.

İçeriği görebilmek için Giriş yap veya üye ol.
 

Benzer Konular



Üst Alt