Avea Gidici

Sponsorlu Bağlantılar

mkyb

mkyb

Üye
    Konu Sahibi
Avea Gidici
Ortakların finansmanıyla ayakta kalmaya çalışan Avea, 10 yılda yaklaşık 16 milyar lira yuttu! Geçen yıl sermaye azaltımı ve artırımı yaparak kasasına yaklaşık 4 milyar lira kaynak sokan Avea, bir yıl sonra yeniden sermaye azaltımına gitmek zorunda kaldı. İş Bankası gibi bir dev bile bu tablo karşısında hisselerinden vazgeçmek pahasına sermaye artırımına katılmamıştı. Kurulduğu günden bu yana ortakların desteğiyle ayakta kalan, zarar üstüne zarar yazan şirkette, İtalyanlardan sonra İş Bankası da payını minimum seviyeye çekti ve zorunlu olarak şirketin yüzde 90’ı Türk Telekom’un elinde kaldı.
Türkiye'nin 3'üncü GSM operatörü Avea'nın hikayesi 12 Nisan 2000'de yapılan GSM 1800 lisansı ihalesiyle başlamıştı. İş Bankası-Telecom Italia Mobile (TIM) konsorsiyumu KDV dahil 2 milyar 954 milyon dolar ödeyerek lisansı almıştı. Yeni GSM operatörünün ismi de Aira olmuştu.

BİRLEŞME DE YARAMADI
Ardından, Ağustos 2001'de Türk Telekom'un GSM operatörü Aycell, "alo" dedi. Ne var ki iki operatör de başarılı olamadı. 2003 yılına gelindiğinde Aria'nın hissedarları TIM ve İş Bankası, Aycell’in sahibi olan Türk Telekom mobil telefon operasyonlarını yeni bir şirkette birleştirme kararı aldı. Yeni şirket "TT&TIM İletişim Hizmetleri A.Ş." unvanıyla resmi olarak 19 Şubat 2004 tarihinde kuruldu ve yeni marka Avea, 23 Haziran 2004 tarihinde piyasaya sunuldu. TT&TIM'in ticari ismi 15 Ekim 2004 tarihinde "Avea İletişim Hizmetleri A.Ş." olarak değiştirildi.
Telecom Italia'nın yüzde 100'üne 1 milyar 232 milyon dolar değer biçtiği Avea'yı oluşturan Aria ve Aycell şirketleri devlete sadece lisans bedeli olarak 5 milyar dolar civarında para ödemişlerdi. Aria ve Aycell şirketlerinin birleşme tarihine kadar 3 yılda 4'er milyar dolar harcama yapıldı. Birleşmenin sinerji yaratacağı ve daha güçlü bir yapının oluşacağı tahmin ediliyordu. Ancak öyle olmadı ve şirket zarar yazmaya devam etti. Ve ortaklar şirketten uzaklaşmaya başladı.

4 MİLYAR DOLAR YATIRDI 500 MİLYONA SATTI
İtalyanların büyük umutlarla başlayan macerası 2006 yılında sona erdi ve TIM, yüzde 40.5 oranındaki hisselerini Oger Telekom’a devretti. Avea’da gelecek göremeyen İtalyanlar, 6 yılda lisans parasıyla birlikte 4 milyar dolara yakın harcama yaptığı şirketteki payını 500 milyon dolar gibi cüzi bir fiyata satarak bir daha arkasına bakmamak üzere Türkiye’yi terk etti.
Oger Telecom’un Avea’daki hisse oranı yüzde 44.55’e, Hazine’nin payı da yüzde 36.45’e yükseldi. Yani Türk Telekom’un Avea’daki payı yüzde 81’e ulaştı. İş Bankası’nın yüzde 19’luk payında ise bir değişiklik olmadı. Bunun karşılığında Oger Telecom 275 milyon dolar, Hazine ise 225 milyon dolar ödeme yaptı.
Geçen yıl Türk Telekom sermaye artırımına giderek Avea'daki hissesini yüzde 90'a çıkardı.İş Bankası ise Avea'daki sermaye artırımına katılmayınca hissesi yüzde 10 seviyesine geriledi. İtalyanlarla bu yola giren ancak bir türlü çıkamayan İş Bankası, yıllardır devam eden zararı finanse etmek yerine yeni sermaye artırımlarına katılmayarak yani hisselerinden bile vazgeçmek pahasına Avea’daki payını azaltmayı tercih etti.

SÜREKLİ PARA İSTİYOR
Türkiye'nin en düşük aboneye sahip GSM operatörü Avea'nın zararları sürekli olarak ortakların kasaya koyacağı parayla kapatılıyor. Bu kapsamda şirket geçen yıl yüzde 100 bedelli sermaye artırım kararı aldı. Ancak İş Bankası Grubu bu artırıma katılmadı. Bu yüzden sermaye önce azaltılıp sonra artırıldı. Avea’nın tamamı ödenmiş olan 7 milyar 115 milyon lira esas sermayenin, geçmiş yıllar zararından karşılanmak üzere 3 milyar 295 milyon lira tutarında azaltılmasına, azaltılan kısmın, aynı tutar olan 3 milyar 295 milyon lira nominal bedelle nakit olarak artırılarak sermayenin 7 milyar 115 milyon liraya tamamlanmasına ve bu sermaye artırımına bağlı olarak 1 milyar 80 milyon 810 bin 157 lira emisyon primi ödenmesine karar verildi. Yapılan sermaye artırımı ve azaltımı sonrası diğer ortaklar rüçhan hakkını kullanmadığı için Türk Telekom Avea’nın kasasına nakit olarak 4 milyar 375 milyon 810 bin 157 lira koydu. Bu tutarın tamamı Avea'nın Türk Telekom’un hissedar kredilerinin geri ödenmesinde kullanılacağı açıklandı.
Aradan bir yıl gibi kısa bir süre geçtikten sonra özvarlıkları erimeye devam eden Avea, zararların finansmanı için yeniden hakim ortağı Türk Telekom’un kapısına dayandı. Türk Telekom 10 yılda yaklaşık 16 milyar lira yutan Avea’yı geri çevirmedi ama bu sefer bedelli sermaye artırımı yerine sermaye azaltımı yöntemi seçildi.

ZARARLAR KAPATILIYOR
Türk Telekom'dan KAP'a yapılan açıklamada sermaye azaltımına ilişkin olarak şu bilgilere yer verildi: ''Şirketimiz bağlı ortaklığı Avea İletişim Hizmetleri Yönetim Kurulu; Türk Ticaret Kanunu'nun 474/2. fıkrası gereğince, geçmiş yıllarda oluşan zararlarından emisyon primi düşüldükten sonra kalan zarar tutarında, şirketin tamamı ödenmiş sermayesinden itfa yöntemiyle azaltım yapılmasına ve Şirket Esas Sözleşmesi'nin 'Sermaye' başlıklı 6. maddesinin değiştirilmesine ilişkin olarak, Yönetim Kurulu tarafından sunulan tadil teklifinin görüşülerek karara bağlanması için Şirket'in Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı'nın 30.09.2013 saat 14.00'de yapılmasına karar vermiştir.”
Yapılan açıklamada, Türk Telekom’un Avea'nın sermayesinin azaltılmasını görüşmek üzere 30/09/2013 tarihinde olağanüstü genel kurul toplantısı yapılmasına karar verdiği belirtildi. Avea'nın 7 milyar 115 milyon lira olan sermayesi, geçmiş yıl zararlarından hisse senedi ihraç primi tutarı mahsup edildikten sonra kalan 4 milyar 469 bin 586 bin 324 liraya kadar azaltılarak 2 milyar 645 milyon 413 bin 675 liraya indirilecek.
Söz konusu sermaye azaltımının gerçekleşmesi halinde ortaklık yapısında ise bir değişiklik olmayacak. Türk Telekom’un payı yüzde 90, İş Bankası’nın payı da yüzde 10 olarak kalmaya devam edecek.
 
  • Beğen
Tepkiler: phasan ve arslanla


blastx

blastx

Üye
hadi hayırlısı
 

Samet.25

adamlar koskoca avea daha logosunun patenti varmi yok mu bilmiyo eski logoyu degistirdiler
 
KayraBey

KayraBey

Üye
zarar etmiyordur sadece fazla kazanamıyordur :D
 
  • Beğen
Tepkiler: BLooD_ReG ve Samet.25
anisti

anisti

Üye
bencede zarar etmiyorlardır yoksa yaparlar mı ya bu işi bunlar yalandan naralar arkadaşlar inanmayın ne kadar reklam parası veriyorlar yılda zarar olsa yaparlar mı bu işi hiç kimse babasının hayrına yapmaz bu işi
 
  • Beğen
Tepkiler: xmustx
Samizel Destan

Samizel Destan

Üye
En azından Turkcell gibi milletimizi sömürmüyor. Ucuz tarife ve bol dakika, sms ve internetiyle bize iletişim kolaylığı sağlıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: oznkrts ve xmustx
boyabatlı

boyabatlı

Üye
Bende değişik düşündüm Türk telekom zarar gösterip şirketin tamamını ele geçiriyor
 
xmustx

xmustx

Üye
aynen
bencede zarar etmiyorlardır yoksa yaparlar mı ya bu işi bunlar yalandan naralar arkadaşlar inanmayın ne kadar reklam parası veriyorlar yılda zarar olsa yaparlar mı bu işi hiç kimse babasının hayrına yapmaz bu işi
aynen öyle
 


Üst Alt