Aşkın En "Doğal" Hali

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
    Konu Sahibi
Aşkın En "Doğal" Hali
Eşine sadık leylekler, naz yapan yılanlar, romantik akbabalar, kur dansı yapan flamingolar,
çift cinsiyetli salyangozlar ve kalplerine giden yol midesinden geçen kelebekler...

Doğada pek çok tür, üremek ve neslini sürdürebilmek için eş seçmeden önce bazen romantik,
bazen vahşi, bazen de karmaşık kur yapma yolları deniyor.

Kimi kokusunu yayarak, kimi bir çınar yaprağı ya da balıkla,
kimi parlak tüylerini göstererek,
kimi de dans ederek karşı cinsin dikkatini çekmeye çalışıyor.





KARA AKBABA(Aegypius monachus)
Karşılıklı temizlenmek erişkin kara akbabalar için hem bir kur davranışı hem de çiftin birlikteliğini ve bağını güçlendirici bir davranış olabilir. Bu güçlü bağ, tekeşli bir tür olan kara akbabalarda uzun yıllar devam edebiliyor. Türkiye’de nadir görülen türler arasında yer alan bu yırtıcılar, kur yapmaya ocak, şubat aylarında başlıyor. Mart–temmuz arasında üreyen kara akbabalar, sert görüntülerinin aksine son derece romantik kuşlar. Öyle ki üreme öncesi kur davranışları, yavrular yumurtadan çıktıktan sonra da devam edebiliyor.









FLAMİNGO(Phoenicopterus ruber)
Flamingoların bahar aylarındaki kur dansı, Kuğu Gölü balesinin bazı figürlerini andırır. Dişi ve erkek flamingolar suda yürürken, başlarını birbirinin ters yönünde sağa ve sola çevirerek kur yaparlar.






FLAMİNGO(Phoenicopterus ruber)
Bu davranışlarıyla eş arayışı içinde olduklarını belli ederler. Birbirlerini etkilemenin en önemli yollarından biri kanatlarının üstündeki kırmızı–pembe rengi göstermeleridir. Bir yıl boyunca sadık kalacakları sevgililerini ararken erkekler kalın, dişiler tiz bir sesle “ga–gak” sesi çıkarır. Ayaklarının uzun olması flamingoların çiftleşmesi için bir dezavantaj sayılabilir. Bu nedenle çiftleşme sırasında dişi genellikle başını suya sokarak dengesini bulmaya çalışır.









İSPİNOZ(Fringilla coelebs)
Gösterişli renklere sahip bir giysi insanlarda kadınların çekici görünmesini sağlayabilir. Ancak kuşlarda durum farklı. Pek çok kuş türü gibi ispinoz erkekleri de parlak tüyleriyle dişinin dikkatini çekmeye çalışır. Dişi ispinozun rengi ise daha donuktur. Erkek ispinoz uzun uzun öterek flört etmeye başlar ve dişi onu uzaktan izler. Sonra birbirlerine yaklaşmaya başlarlar. Yakınlaştıkça sesle ilgili sinyallerin yanında görsel bazı sinyaller de kullanırlar. Erkek, göğsündeki parlak kırmızı tüyleri kabartarak sağlıklı yavrular için ne denli uygun bir eş olduğunu göstermeye çalışır. Ve dişinin kabul etmesiyle çiftleşme gerçekleşir. Erkek ve dişileri farklı yerlerde kışlayan ispinoz çiftleri sadece üremek için biraraya gelir.









FRANSIZ EVERESİ (Cupido alcetas)
Adını arka kanat alt yüzündeki kuyruğun hemen yanında bulunan kenar beneğindan alan Fransız everesinin erkeklerinin kanat üstü mavi, dişisi ise kahverengidir. Bu kelebekler eşlerini besinlerinin çevresinde ararlar. Bu nedenle özellikle Abant Gölü ve çevresinde, yonca gibi baklagillerin olduğu yerlerde Fransız everesini eş ararken görebilirsiniz.










BAHÇE SALYANGOZU(Helix lucorum)
Salyangozlar hermafrodit (çift cinsiyetli) oldukları için kavuşma sırasında hem erkek hem dişinin mutluluğunu yaşar. Eros’un aşk oku salyangozlarda gerçek olur. İki salyangozun çiftleşmesi, birinin diğerinin derisini kalsiyumlu bir “aşk oku” ile delmesiyle başlar. Bunun nedeninin diğer salyangozu küçük sperm paketlerini takas etmek üzere uyarmak olduğu düşünülüyor.










KINKANATLILAR(Phytoecia caerulea caerulea)
Aşk kınkanatlı erkekler için biraz da ölüm demek... Çünkü çoğu erkek eşini bulup, çiftleştikten kısa bir süre sonra ölüyor. Diğer pek çok tür gibi bu böcekler de eşlerine koku yoluyla kavuşuyor. Erkek ve dişi bu koku aracılığıyla bazen 7-8 kilometre uzaklıktan bile, bir gece içinde birbirlerini bulabiliyor. Erkek kınkanatlılar dişilere oranla daha küçük, daha renkli ve daha büyük antenli oluyor. Dişinin eşey organlarıyla erkeğin eşey organları kancalar ve çıkıntılarla birbirine kenetleniyor ve nesillerini sürdürmek üzere çiftleşiyorlar










AVRUPA YER SİNCABI(Spermophilus citellus)
Gelengi çiftlerinin sevgi gösterisi şefkat doludur. Kış uykusunun bitmesi ve baharın gelmesiyle birlikte birbirlerine kur yapmaya başlarlar. Çiftleşmenin ardından gelen 21–30 günlük gebelik sonucunda genellikle nisan ya da mayıs ayında 3–8 yavru doğururlar. Yılda bir kere doğum yapan gelengi yavruları bir yılda erginleşir ve eş aramaya başlar.









SİNCAP
Anadolu'nun hemen her tarafında ağaçsız bölgeler hariç yaygın olan sincaplar pek çok tür gibi baharda eş aramaya başlarlar. Yaşamlarını daha çok ağaçlarda geçirdikleri için sevgililerini ağaçta bulur ve ağaçlar üzerinde çiftleşirler. Yılda 2–3 kez çiftleşebilirler. Dişi sincap 40 gün süren gebelikten sonra kürksüz, gözleri görmeyen 3–8 kadar yavru doğurur.









KIZIL SIRTLI ÖRÜMCEKKUŞU(Lanius collurio)
Özellikle tarımın giderek endüstrileşmesinden etkilenen ve kaybolan yaşam alanları ve çalılarla birlikte sayıları azalan kızıl sırtlı örümcekkuşları var olma mücadelesine devam ediyor. Kuşlarda kur davranışı sadece dişiyi cezbetmekle kalmıyor aynı zamanda üreme başarısını da artırıyor. Çalılık açık arazide yaşayan kızıl sırtlı örümcekkuşunun dişiyle birlikte olmasının yolu ona hediye vermekten geçiyor. Bu kızıl sırtlı örümcekkuşunun hediyesi canlı bir karınca. Afrika’dan nisan sonunda gelen kızıl sırtlı örümcekkuşları mayıs ayında ürüyorlar.









LEŞ SİNEKLERİ(Sarcophaga)
Aşk çağrısı çoğunlukla erkek sinekten gelir ve dişi çoğunlukla buna uymak zorunda kalır. Sinekler bir yandan sevişip bir yandan da uçmaya devam edebilirler. Çoğunlukla havada uçarken başlayan çiftleşmeleri, sonunda bir yaprağın ya da objenin üzerinde son bulur. Bir dişi bazen birden çok erkekle çiftleşebilir









TIS BÖCEĞİ(Eurydema ventrale)
Bu kırmızı böcekler birbirlerini saldıkları keskin kokular yoluyla (feromenlerle) buluyor. Vücutlarının sonunda, çiftleşirken dışarıya doğru çıkarılarak birbirlerine sıkıca tutunmayı sağlayan özel kancaları var. Birbirlerine tutunduktan sonra, eşler birbirlerine 180 derece açıyla zıt yönlere dönüyor ve uzun bir süre bu şekilde kalarak dölleniyorlar. Hem erkekte hem dişide aynı tür içinde çok farklı renkler görülebiliyor.









DAĞ ATEŞİ(Lycaena thetis)
Dağ ateşi kelebeklerinde erkeğin kalbine giden yol midesinden geçer. Daha çok dağlık bölgelerde yaşayan bu türün erkeği eşini besin bitkisi çevresinde arar. Her ne kadar küçük bir kelebek için bu koca dünyada eşini bulmak çok güç gibi görünse de eğer doğru mevsimde doğru bitkilerin çevresindeyse eşini bulması hiç de zor olmaz. Tırtıllarının beslendiği bitki Rumex cinsinden kuzukulağı olarak bilinen bitkilerdir. Erkeğin kanat üstü ateş kırmızısı, dişisinin kanatlarıysa daha koyu tonlarda ve daha fazla beneklidir.









MAHMUZLU KIZKUŞU(Hoplopterus spinosus)
Dişi mahmuzlu kızkuşunun birlikte olacağı erkeği seçmesinde renklerin büyük önemi var. Erkeğin başındaki renklerin koyu ve parlak siyah olması şansını önemli ölçüde artırıyor. Ancak kur sırasında boynunu dik tutarak boynundaki siyah ve beyaz renklerin canlılığını dişiye göstermesi gerek. Bu türe adını veren mahmuzlar, her iki cinste de çiftleşme sırasında toplanan kanatlarda ortaya çıkıyor.









SİĞİLLİ KURBAĞA(Bufo bufo)
Siğilli kurbağa aşk için yaşam alanını değiştirir. Karada yaşamasına rağmen yılda bir kez eş bulmak ve üremek için suya girer. Dişilere göre fazla sayıda olan erkekler eş bulmak için tam anlamıyla bir ağız dalaşına girerler. Sesleri küçük bir köpek yavrusunun havlamasını andırır. Ağız dalaşından galip çıkanlar eşleriyle kucaklaşırken erkek ön bacağıyla dişiyi koltuk bölgesinden kavrar ve çiftleşir. Bir hafta boyunca sudan çıkmadan farklı dişilerle çiftleşirler. Çiftleşme fırsatı bulamamış erkekler ise bir süre daha suda kalır ve eş edinmek için ele geçirdikleri diğer kurbağa türlerini yakalarlar; hatta balıkları ve cansız objeleri bile...









HAZER YILANI(Dolichophis caspius)
Erkek yılan kendi türünden bir eş bulmak için genellikle dişinin salgıladığı koku izlerini takip eder ve onu bulduğunda çiftleşme öncesi aşk oyunlarına başlar. Dişiye yaklaşarak önce çenesiyle ona sürtünür ve kendi türü olduğundan emin olmak için dilini dışarı çıkararak kokusunu almaya çalışır. Çiftleşme sırasında erkeklerin çene ve dudaklarında çiftleşme arzusunu şiddetlendirecek özel dokunma reseptörleri bulunur.










HAZER YILANI(Dolichophis caspius)
Yılanların aşk oyunlarında dişi daha pasif konumdadır. Adeta naz yapar, erkekten kaçmayıp ileriye doğru yavaş yavaş yer değiştirir. Erkekse dişinin peşini bırakmaz, bazen yan yana beraber dolaşırlar. Ve aşk oyunları çiftleşmeyle sonuçlanır.









OVA KURBAĞASI(Pelophylax ridibundus
Mayıs, haziran ayları ova kurbağaları için aşk mevsimidir ve onların sözlüğünde sadakat kelimesine yer yoktur. Çiftleşmek üzere suya girdikten sonra kendi yerlerini belirlemek ve kur yapmak için vıraklarlar. Eşlerini bulduktan sonra birkaç tanesi çiftleşmek üzere aynı dişinin çevresinde öbek oluşturabilir. Ve birbiri ardına çiftleşirler. Çiftleşme sırasında erkek ön bacaklarıyla dişiyi tutarak karnını sıkıştırır ve dişinin yumurtlamasını kolaylaştırır. Aşklarının meyvesi, sucul bitkiler arasına ya da suya bırakılan yaklaşık 5–10 bin kadar yumurtadır.




Aşkın En "Doğal" Hali - 2

:oke:
 


-YARINIYOK-

-YARINIYOK-

Üye
hamam böcekleri yok mu
 
Mustafa Furkan

Mustafa Furkan

Üye
    Konu Sahibi
:off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off::off:
 
futbol123

futbol123

Üye
hayvanlarda bile aşk var
 
AKATLI

AKATLI

Üye
ya nie hayvanların özel hayatına karışıyosunuz :ehe
 
Unstable01

Unstable01

Üye
aayyy börtü böcük igrenc ya:s sincaplar cok tatlııı:)
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt