Askerde kalmak istiyorum ne yapmalıyım?

Sponsorlu Bağlantılar

Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Askerde kalmak istiyorum ne yapmalıyım?
Askerde kalmak istiyorum ve kalmak için yapmam gereken ne merak ediyorum diyorsanız sorunun cevabını kolayca konumuzdan öğrenebilirsiniz. Askerde kalmak için yapmanız gerekenler...

Teskere bırakmak olarak bilinen, askerliğin devamlı hale getirilip bir meslek şekline alması hali sanıldığı kadar kolay bir olay değildir. Böyle olsaydı, zorunlu askerliği yapan on binlerce işsiz genç, tezkeresini almaya yakın teskere bırakıp, meslek olarak askerliği icra etmeye başlardı. Bu yüzden teskere bırakmak için bazı gereklilikleri gerçekleştirmek zorunludur.

Askerde kalmak isteyenler için, uzman erbaşlık adı altında iki rütbe sunulur. Bunlardan biri, uzman çavuşluk, diğeri uzman onbaşılık. Uzman çavuş olabilmek için en az lise mezunu ya da dengi okullardan mezuniyet belgesi gerekli görülmektedir. Ayrıca, 8 yıllık ilköğretim mezunu olup da, 1111 sayısına sahip askerlik kanunun gerekli gördüğü askerlik hizmetini çavuş olarak tamamlayanlar, uzman erbaş olup, teskere bırakabilmektedir. Uzman onbaşı olmak için, en az sekiz yıllık ilköğretim okulu bitirmiş olması gerekmektedir. Veya 1111 sayısına sahip askerlik hizmetini onbaşı ya da er olarak tamamlamış olma şartı aranmaktadır.

Askerliği yaparken, çavuş rütbesine erişirseniz, askerlik boyunca tabi tutulduğunuz atış ve spor gibi fiziksel aktivitelerdeki başarılarınız üstleriniz tarafından takip edilip, belirli periyotlarda değerlendirilir. Bu değerlendirmeler, uzman, astsubay alımları dönemlerinde sizin işinize yarayacak. Bu alım dönemlerinde asker olarak duruyorsanız, sınav döneminde başvuracağınız sınav beraberinde, askerliğinizin kalıcı olma işlemlerine de start verilir. Yani elini kolunu sallayan, ben de teskere bırakacağım diyemez. Bunun için, astsubaylık sınavlarının gelmesi ve belirli başarıyı elde etmeniz gerekmektedir.

Askerde teskere bıraktığınızda uzman olarak devam edersiniz. Ancak teskere bırakacakların sayısı TSK tarafından belirlenip, ortalama yüzde2-3 arasıdır. Ancak şunu belirtmekte yarar var, teskereyi bırakıp, astsubay, subay gibi yüksek rütbeli asker olamazsınız.Bu sınavlar ile uzman olabilirsiniz. Ancak, uzman olduktan sonra, yine sınava girip, astsubay olma şansınız mevcuttur. Ancak, uzmanlıktan astsubaylığa ulaşan kişi sayısı %2’yi geçmez. Yani şöyle ufak bir oran orantı kuracak olusanız, askerde teskere uzatmanız %3 desek, bu alanda başarılı olup, uzmanlıktan astsubaylığa ulaşmanız %2, toplam olasılık yüzdeniz %0.06 gibi bir şeydir.

Astsubaylıktan da subaylığa geçiş yapabilirsiniz. Ancak bu çok daha zor bir işlemdir. Standart bir askeri personelken, ihtiyaç duyulması halinde, üstlerinin takdirini alan bir kişi, askeri sınavlardan yüksek not alması, sonra usmanken, son 5 senesinin sicil ortalaması en az 100 olması, askerlik hayatı boyunca hiçbir ceza vs. almamış olması onu, astsubaylığa yaklaştırır, dil, alanında ihtisaslık gibi artı faktörler de astsubaylıktan subaylığa yaklaştırır.
 

Benzer Konular

Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
922
Doğuş Pertez
Doğuş Pertez
Cevap
0
Görüntüleme
1K
Doğuş Pertez
kol@j
Cevap
14
Görüntüleme
1K


Üst Alt