Aromalı sigaralardaki büyük tehlike

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Burak

Üye
    Konu Sahibi
Aromalı sigaralardaki büyük tehlike
Avrupa ve ABD'de paniğe yol açan aromalı, şık ambalajlı sigaraların çıkması üzerine bugün sigara üreticilerinin sektörü canlı tutmak için uyguladığı yöntemlere dikkat çekmek amacıyla İstanbul'da bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Sigara ve Ulusal Sağlık Komitesi Dönem Başkanı Prof. Elif Dağlı, sigarayı değişik şekillerde satmayı planlayanlara karşı mücadelelerinde kararlı olduklarını açıkladı.

Üretilen aromalı sigaraların satışların artması için yapıldığını belirten Sigara ve Ulusal Sağlık Komitesi Dönem Başkanı Prof. Elif Dağlı, 'Muz paketleri gibi yapılmış sigaralar yapıyorlar. Kadınlara özel kutular, çocuklara şeker kutusundan hiçbir farkı yok. Zehri allayıp pulluyorlar. Ölümcül bir maddeyi süsleme izni kimsenin olmamalı' aromalı sigaranın önü kesilmezse çocuklar ve gençler için büyük tehlike oluşacak' dedi.

Sigara katkı maddeleri nedir, nasıl ortaya çıktı?

Dağlı açıkladı: "Bundan öncede light sigara üretimiyle insanlara daha zararsızmış gibi göstermeye çalıştılar. Kişi 'Ben sigara içiyorum ama light sigara içiyorum' diyordu. Aslında içilen, light sigara da olsa nikotin ihtiyacı tamamen karşılanıyor. Şimdi de sigarayı satmak için daha lezzetli, görünümü muz paketleri gibi yapılmış, renkli renkli sigaralar yapıyorlar. Yani insanları sigaraya daha çok yöneltmek için çalışma yapıyorlar. Bunun adı aromalı sigara. Bunların içinde katkısal maddeler var. Bu maddeler, aromalı sigara adı altında sigaranın kokmaması için ve daha çekici bir hale gelmesi için sigaranın içine konuluyor. Hamilelerin, gençlerin ve çocukların ilgisini çekmeye çalışıyorlar. Bu sigaralar insanların davranışlarını değiştiriyor ve sağlıklarını ciddi anlamda bozuyor. Vücut nikotini atamıyor, sigara şekerli olduğu için şeker içinde yanıyor hem daha çok bağımlılık yapıyor hem de zararı büyüyor"

Peki bunu nasıl önleyebiliriz?

DSÖ ile 170 ülkenin Kasım ayı sonunda Uruguay'da bir toplantı yapacaklarını belirten Dağlı, "Kanada C-32 maddesinde bu aromalı katkı maddelerini yasaklıyor ve Türkiye buna karşı çıkıyor, bozmaya çalışıyor. Çünkü hükümetin gözü korkutuluyor. “Bu sizi de etkileyecek” deniliyor. Aslında öyle bir şey yok. Ama o riski göze almak istemiyorlar. Çünkü sigaranın kaybı demek endüstrinin kaybı demek. Bunun için sigarayı değişik şekillerde insanlara sunmaya çalışıyorlar. Ellerinden gelenide yapacaklar dedi ve ekledi: "Tütün Yetiştiricileri Birliği (ITGA) aslında amerikan sigara devi tarafından kurulmuştur. Dünya sağlığına lobicilik yapıyor. Katkı maddelerini engellemeye çalışan ülkelerde yoğun kampanyalar, yürüyüşler yapılmış. Çıkan bu sigaralar Türk tütününü etkilemez. Düşünüldüğü zamanda Türk tütününü korumak Amerika’ya mı kalmış? Türk hükümetinin bu aromalı sigaraların yasaklanması için elinden geleni yapması lazım. Bu Türk tütününün alehine bir durum değildir.

Sigaranın zararlarını ele alan TÜRK TORASK Astım Alerji Çalışma Grb. Başkanı Füsun Yıldız da, daha az zararlı olduğu düşünülen ve mentollü olduğu için nefesi açtığı zannedilen sigaraların aslında daha zararlı olduğunu ve tüm bunların insanların gözünü boyamak için olduğunu söyledi.

Daha çok kadınların tercih ettiğini söyleyen Yıldız, "Mentollü sigaralar daha az zararlı zannediliyor. Fakat mentollü sigaraların uyuşturucu etkisi olduğu için içinize çekerken boğazınız yanmıyor ve daha derin çekiyorsunuz. Tiryakiler bilirler, bir markayı kullanan başka marka kullanmak istemez. Bunun nedeni de sigaradaki o tadı almanız. Ne kadar önüne geçmeye çalışsak da yılmayacaklar, kaybetmeye niyetleri yok. Ama bizim de kaybetmeye niyetimiz yok" dedi.
 
  • Beğen
Tepkiler: kol@j


kol@j

kol@j

Üye
tamam tütünü sade içecez o zaman...
 
endometozon

endometozon

Üye
hıç içmesenız daha ıyı olmaz mı
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt