android terimler sözlüğü

Sponsorlu Bağlantılar

klongs

klongs

Üye
    Konu Sahibi
android terimler sözlüğü
sanıyorum ki böyle bir konu şimdiye kadar henüz hazırlanmadı. Basit birkaç konu var ancak geniş kapsamlı bir terimler sözlüğüne rastlamadım henüz. Bu konu ile buna bir başlangıç yapalım zamanla genişler.Bildiklerim bu kadar bildiğiniz varsa katkılarınızı bekliyorum.
Firmware: Telefon içerisindeki komple yazılım sistemidir. Yani Android. Marka ve modele göre farklı kodlamalar isimler alabilir. Bütün yazılımsal yapı firmware üzerine kurulur. Güncellemeler ve düzeltmeler asıl olarak firmware üzerine çıkar. Firmware için asıl kök yapı diyebiliriz.
Rom: Kimileri firmware ile aynı kefeye koysa da aslında tam olarak onunla aynı değildir. Matematiksel olarak ifade etmek gerekirse Firmware > Rom'dur. Firmware için kök yapı demiştik, Rom için de bu kök yapıyı kullanıcılara göre özelleştiren ve onlara yönelik ek yazılım ve ayarlar içeren yazılım diyebiliriz. Google Android firmware i geliştirip samsung'a verdikten sonra, samsung da stock rom üretip bunu cihaza yükleyip piyasaya sunar.
Stock Rom: yazılım üreticisi Google ın ürettiği firmware'in cihaz üreticileri tarafından kendi cihazlarına göre özelleştirilmiş hali.
ustom Rom: üretici firmaların piyasaya sürdüğü stock romların, geliştirici kullanıcılar tarafından üzerinde performans ve görselliğe yönelik değişiklikler içeren modifiye edilmiş hali.
Root: sistem yazılımı üzerinde tam yetkiye sahip olma durumu.
Kernel: donanımlar ile işletim sistemi arasındaki çalışmayı sağlayan ve kontrol eden yapı.
Wipe: kabaca silmek demektir. bu terimi gördüğünüz yerlerdeki işlemler sistemdeki ayar ve kullanıcı verilerini siler.
wipe data/factory reset: recovery seçeneklerinden birisidir. uygulandığında SD card bölümü hariç herşey sıfırlanır.
wipe cache partition: uygulandığında, kurulumlar esnasında oluşturulan geçici dosyaların temizlenmesini sağlar. kullanıcı verileri(rehber vs.) silinmez. bilgisayarınızda bulunan temp dosyasının temizlenmesi gibidir.
Non-Wipe: sistem ayarları ve kullanıcı verileri üzerinde değişiklik yapmayan yazılımlardır.
Recovery: kabaca kurtarma anlamına gelir.
Download Mod: cihaza firmware yapısı içerisindeki dosyaları yüklemede kullanılan çalışma modudur.
Recovery Mod: cihazı zor durumlarda kurtarmaya yarayan çalışma modudur. içerisinde birkaç sıfırlama seçeneği olduğu için bu isim verilmiştir.
Custom Binary Counter (rom counter): orjinal olmayan firmware, custom rom ve kernel yüklemelerinin her birinde 1 artan sayaçtır. download moduna girildiğinde görebilirsiniz.
Jig: download moduna tuş kombinasyonu ile girmeyen ve rom yükleme sayacını sıfırlamak için kullanılan minik usb aparatı.
Market: resmi ve gayri resmi olarak bulunan uygulama ve oyunların edinildiği kaynaktır.
BLN: Açılımı Back Light Notification'dır. Normalde android cihazlarda bulunmayan bir özellik olan çağrı yada mesaj geldikten sonra uyarı görüntülenmemesi özelliğini ekleyen fonksiyondur.
Wipe Dalvik Cache: Sistem içerisinde bulunan uygulama artıklarını temizlemek için kullanılır. Rom yüklemelerinden sonra oluşacak açılış sorunlarında tavsiye edilir. CWM Recovery menüsünde bulunur.
AOSP: Açılımı Android Open Source Project olan ve Android Açık Kaynak Projesi olarak çevrilebilen androidin tabanını oluşturan kısaltılmış terimdir. esas olarak hiçbir android sürümünü baz almayan ve dağıtılan kaynak kodlardan üretilmiş romları tanımlamak için kullanılır. örnek olarak miui ve cyanogen gösterilebilirler.
Bootloader: Telefonunuzu açtıktan sonra kernel i uyandıran ve ona işletim sistemini başlatması emrini veren ufak programcık. Boot bölümünde yüklüdür. Boot kısmı zarar görürse bu program başlatılamayacak ve telefon hiçbir tepki veremeyecektir. Jtag uygulaması ve donanımları ile boot yüklemesi yapılması gerekir.
Anabant(Baseband): Telefonda şebeke bağlantılarını kontrol eden ve düzenleyen işlemci ile bağlantılı olarak çalışan kendine ait bir çipi bulunan donanım parçası.
Internal SD(sdcard): Telefonun içerisindeki bellek çipinde bulunan depolama alanı. Dosya yöneticisine girildiğinde sdcard olarak adlandırılır.
External SD: Harici takılan hafıza kartınızın telefonda dosya yöneticisinden görünen ismidir.
 
  • Beğen
Tepkiler: 'Şeref', osmanaslan1060, xmustx ve 12 diğerleri


aklimin54

Üye
vay be merak ettiğim konular vardı öğrendim sayende, teşekkürler
 

stoner

Üye
tesekkurler
 

sefa7538

Üye
Ben android ailesine yeni katilanlardanim :) gercekten faydali bilgiler bizlerle paylastigin icin minnettarim..

tesekkurler..
 
babaaamet

babaaamet

Üye
bilgilendirme için çok teşekkür,gerçekten faydalandım.symbiana alışmıştık,bunu da çözeriz inşallah.
 

miraforum

Üye
bilgilendirme için teşekkürler. benim bir sorum var hocam. htcdev sitesinden indirmelerde kernel source code altında telefon modeline uygun indirmeler mevcut.indirmelerin uzantıları "****.tar.gz" bunlar bi çeşit orjinal rom mudur? öyle ise bunları nasıl yüklemek gerekiyor???
 
klongs

klongs

Üye
    Konu Sahibi
bilgilendirme için teşekkürler. benim bir sorum var hocam. htcdev sitesinden indirmelerde kernel source code altında telefon modeline uygun indirmeler mevcut.indirmelerin uzantıları "****.tar.gz" bunlar bi çeşit orjinal rom mudur? öyle ise bunları nasıl yüklemek gerekiyor???

o kernel kaynak kodu
 
laz6116

laz6116

Üye
Dostum çok teşekkürler Yeni android kullanıcısı olarak bunları öğrenmek elzemdi. Tekrardan cok tşkl.
 
aldemirfatih

aldemirfatih

Üye
:tşk:
 

OLymPoS

:tşk:
 

cix_can-61

Üye
teşekkürler :)
 
MoonLife01

MoonLife01

Üye
Teşekürler topragim
 
ahmetemha

ahmetemha

Üye
tesekkurler guzel konu

Bu Mesaj Mobil Sürümden Gönderildi
 
ahmetemha

ahmetemha

Üye
tesekkurler guzel konu

Bu Mesaj Mobil Sürümden Gönderildi
 
Ali58_58

Ali58_58

Üye
konuyu az daha açsaydınız recoveryi tamamen anlatsaydınız hocam üst konu sonuçta örneğin fix permissions okuma yazma izinleri
 

ismail.24

Üye
teşekkürler
 
ahmetkartal

ahmetkartal

Üye
:tşk: gùzel bilgiler
 
Derin_karayel

Derin_karayel

Üye
faydalı eline sağlık
 
mürteza16

mürteza16

Üye
:tşk:
 

ahmetsuha525000

Üye
Deodedex ide bulup yazsan?

- - - Eklendi - - -

Bu arada teşekkürler konu için
 


Üst Alt