Android, iOS ve Windows Phone Karşılaştırma

Sponsorlu Bağlantılar

ANIL

ANIL

Admin
    Konu Sahibi
Android, iOS ve Windows Phone Karşılaştırma
Hepsinin yeni sürümleri duyuruldu, o zaman hepsini bir karşılaştıralım bakalım.

Geçtiğimiz günlerde Apple’ın ios 6’yı duyurmasının üzerine, onu en büyük rakibi Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile karşılaştırmıştık. O günden bugüne hem Android’in, hem de piyasada kendine yer edinmeye çalışan Windows Phone’un yeni sürümleri tanıtıldı.

Biz de bunun üzerine daha önce yaptığımız karşılaştırmanın boyutunu genişletelim dedik. iOS 6, Android 4.1 Jelly Bean ve Windows Phone 8’i bazı başlıklar altında karşılaştırdık.

Uygulama Sayısı


iOS: Toplam 650.000 adet uygulama ve bunların 225.000 adedi iPad’e özel. Apple bu alanda liderliği pek kaptıracak gibi durmuyor.

Android: Google’ın verdiği bilgilere göre Android için 600.000 adet uygulama var. Tabletler için özel olan uygulama sayısı ise çok az. Bu konuda Android, iOS’un çok gerisinde kalıyor.

Windows Phone: Windows Phone’un yaklaşık 100.000 uygulaması var. Windows Phone kullanan bir tablet de olmadığı için tablet uygulamasından da bahsedemiyoruz.

Haritalar


iOS: Apple kullanıcıları nihayet kendi harita uygulamalarına iOS 6 ile kavuşacaklar. Apple aynı Microsoft ve Google gibi kendi harita hizmetine sahip olacak. Bu hizmetin içinde trafik bilgileri, yön bulma, çevredeki mekanları gösterme gibi özellikler bulunacak. Bunun dışında 3D harita görüntüsü de güzel gözüküyor. Ancak toplu taşıma ile navigasyon ve Street View benzeri bir özelliğin olmaması Apple Maps’in eksileri olarak göze çarpıyor.

Android: Android Jelly Bean’deki Google Maps uygulaması önceki sürümlerden çok farklı değil. Harita uygulaması denildiğinde akla ilk gelen isim olan Google Maps, gösterdiği başarıyı bazı yeniliklerle güçlendirmeyi planlıyor. Navigasyon ve Street View gibi özelliklere İnternet’e bağlı olmadan haritalara erişim ve belli bazı binaların içini gösterme gibi özellikler eklenecek.

Windows Phone: Windows Phone 7, Bing Maps’in kendini gösterdiği platform olmuştu. Ancak bundan sonra Windows Phone 8’de harita ve navigasyon işini Nokia ele alıyor. Nokia’nın bu konuda ne kadar iyi olduğunu Nokia kullanıcıları bilir. NAVTEQ’in detaylı haritaları ve yol tarifleri, 3D binalar, offline erişim ve toplu taşıma ile yol tarifi gibi özelliklerin hepsi Windows Phone 8’de olacak.

Tarayıcı Senkronizasyonu



iOS: iCloud Tabs, iOS 6 ile yeni gelen bir özellik. Tüm OS X ve iOS cihazlarınzdaki tarayıcıları senkronize ediyor. Tüm sekmeleri, tüm cihazlarda aynı şekilde gösteren bir bulut tarayıcı olduğu söylenemez fakat yine de tüm sekmelerinizi menüler altında bulabiliyorsunuz. Elbette masaüstünde Safari kullanan sayısının az olması bu hizmeti kullanan sayısını da olumsuz etkileyecek.

Android: Android’de bulunan Chrome Beta masaüstü bilgisayarınızdaki Chrome ile sekmelerinizi senkronize ediyor ve bunun üzerine arama ve yer imlerini de ekliyor. Bilgisayarda Chrome kullananların sayısı düşünüldüğünde bu hizmetin faydası daha çok ortaya çıkıyor. Betadan çıkan Android Chrome’la da kullanım oranı daha da artacaktır.

Windows Phone: Tarayıcı senkronizasyonu Windows Phone’da bulunmuyor. Windows 8’de kullanılacak Internet Explorer sürümü ile aynısını kullanmasına rağmen Windows Phone’da böyle bir özellik olmaması şaşırtıcı.


Facebook Entegrasyonu



iOS: Facebook entegrasyonu 6. sürümde iOS’a gelebildi. Artık Facebook arkadaşlarınızı diğer kişilerle senkronize edebiliyor, Facebook’ta oluşturduğunuz etkinlikleri iOS takviminize ekleyebiliyor, galerideki fotoğrafları Facebook’tan paylaşabiliyorsunuz. Akla gelen hemen her şeyi artık Facebook’a ekleyebiliyorsunuz.

Android: Android ilk günden beri Facebook ile sıkı bir entegrasyon halinde. Android cihazınıda yaptığınız hemen her şeyi Facebook’ta paylaşabiliyorsunuz, birçok uygulama da Facebook’la senkronize halde. Jelly Bean’de de bu durum aynı hızla devam ediyor.

Windows Phone: Windows Phone’un en iyi olduğu noktalardan biri Facebook. Facebook’taki durum güncellemeleri, görseller, bağlantılar, anlık mesajlaşma ve etkinlikler gibi özellikler sanki Windows Phone’un bir parçasıymış gibi, işletim sisteminin kendi bölümlerinin içine entegre olmuş durumda. Windows Phone’daki Facebook entegrasyonunun rakiplerinden daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.


Sesle Komut



iOS: Sesle komut denildiğinde akla ilk olarak Siri geliyor artık. Bir aşamaya kadar düzgün çalışan fakat etkileyici olmaktan uzak olan Siri, iOS 6 ile birlikte bir adım daha ileri gidecek. Yeni Siri spor, sinema ve yemek mekanları konusundaki bilgisi artacak. Bunun yanı sıra Siri yeni harita uygulamasında da kullanılabilecek.

Android: Jelly Bean ile ses tanıma özelliği büyük ölçüde güncellenecek. Google, pek bilinmese de tüm Android içinde sesle kontrol ve aramayı mümkün kılıyordu. Şimdi ses tanıma özelliği de Jelly Bean ile eklenecek ve cihazınız sesinizi tanıyacak. Ayrıca çoğu sesli komut hizmeti offline olarak da kullanılabilecek.

Windows Phone: Windows Phone’da da sesli komut özelliği yer alıyor. Bu özellik ile arama yapabiliyor, SMS yazabiliyor ve İnternet’te arama yapabiliyor, bir uygulamayı açabiliyorsunuz. Google ve Apple’ın sesle komut sistemleri kadar detaylı olmasa da Windows Phone’un bu konuda eksik olmadığını belirtmek gerek.


Görüntülü Görüşme



iOS: iOS’un bu alandaki silahı Facetime. Önceki sürümlerde sadece Wi-Fi üzerinden görüşmeye izin veren Facetime artık 3G desteği de veriyor. Facetime’ın eksisi ise sadece Apple cihazları arasında görüşmeye izin vermesi.

Android: Eğer bir Gmail hesabınız varsa, ister Android, ister PC, isterseniz de Mac kullanın görüntülü görüşme imkanınız var. 3G ya da WiFi kısıtlaması da yok. Bu alanda Android’in eline su dökmek zor.

Windows Phone: Microsoft’un bu konuda elindeki koz ise Skype. İnternet üzerinden görüşme denildiğinde akla ilk gelen isimlerden olan Skype hemen her platformda bulunuyor ve bu uygulamaların hepsi Microsoft’a ait.



Uygulama İkonları



iOS: Kullanıcıya bilgi veren, farklı şekillere girebilen, dinamik uygulama ikonları söz konusu olduğunda Apple çok geride kalıyor. Her yeni iOS sürümünde kullanıcılar widget’ların gelmesini beklerken, her sürümde Apple bunları sunmamaya devam ediyor. Sadece basit ikonların bulunduğu arayüz hiç değişmeyebilir.

Android: Android bu alanda en başından beri widget’larla kullanıcılara ana ekranlarını farklı şekillerde kullanma imkanı tanıyor. Jelly Bean’de de durum değişmiyor. Kullanıcıar widget’lar üzerinde gerçek zamanlı güncellemeleri görebiliyor, uygulamanın içine girmeden bilgileri alabilirler.

Windows Phone: Windows Phone’un Live Tiles adlı arayüzü bu konuda en başarılı uygulamalardan biri. Kare ve dikdörtgen şeklindeki uygulama ikonlarının üzerinde gerçek zamanlı bilgiler görebiliyorsunuz. İkonların ekranda çok düzgün şekilde yerleşmesi bu arayüzün başarısının sırrı.
 
  • Beğen
Tepkiler: İz[Mir]Kan ve Niizuma.Eiji


theposies

theposies

Üye
teşekkürler güzel paylaşım .Ama detaylara fazla inilmemiş :(
 
  • Beğen
Tepkiler: Niizuma.Eiji

sataer

Üye
Windows phone daha başarılı gibi bu incelemede.
 
Niizuma.Eiji

Niizuma.Eiji

Üye
Teşekkürler ama böyle bir inceleme sayfalar sürmeli ki tam bir inceleme olsun ;)
 
Cihanî Sultan

Cihanî Sultan

Üye
MasteLaa

MasteLaa

Üye
iOS hep üstün bariz ..Bu arada teşekkürler paylaşım için :)
 

sataer

Üye
Anıl haber hangi siteden?
 

sataer

Üye
eyvallah :)
 
papakudioflu

papakudioflu

Admin
tarayıcı senkronizasyonu ve haritalarda geride

tarayici senkronizasyonu wp8 de var ayrica nokia harita ve navigasyon konusunda mobil cihazlarda en iyisi sayilir.


- - - Eklendi - - -

aslinda haberi yapan site bu karşilaştirmayi alinti yapmiş. Bunun orjinali abd de bir sitede bu hafta başinda yayinlandi. Tabi cok iyi ingilizce bilmek lazim o ceviriyi yapabilmek icin.
 

sataer

Üye
tarayıcı senkronizasyonu ve haritalarda geride

bing haritalar gerideydi Nokia maps ile geride değil. Ayrıca Wp8 ile Win8 de aynı çekirdeğe sahip iki sistem komple entegre tam bir ekosistem,tarayıcı senkronizasyonu da var. O yüzden sordum haberi yapan hangi site diye
 
Cihanî Sultan

Cihanî Sultan

Üye


tarayici senkronizasyonu wp8 de var ayrica nokia harita ve navigasyon konusunda mobil cihazlarda en iyisi sayilir.


- - - Eklendi - - -

aslinda haberi yapan site bu karşilaştirmayi alinti yapmiş. Bunun orjinali abd de bir sitede bu hafta başinda yayinlandi. Tabi cok iyi ingilizce bilmek lazim o ceviriyi yapabilmek icin.

Yani çeviren İngilizce terk mi?:ehe
 
ANIL

ANIL

Admin
    Konu Sahibi
Uygulama Sayısı: iOs
Haritalar: Windows Phone (WP8 nokia ele alacağı için)
Tarayıcı Senkronizasyonu: Android
Facebook Entegrasyonu: Windows Phone
Sesle Komut: iOs
Görüntülü Görüşme: Android
Uygulama İkonları: Android

Bence böyle. Android 3 iOs 2 WP 2
 

sataer

Üye
Görüntüde de wp daha iyi bence skype da tam entegre olacak çünkü.

- - - Eklendi - - -

bir de ikonlarda nasıl android oluyor anıl wp deki live tile lar varken :)
 
papakudioflu

papakudioflu

Admin
Yani çeviren İngilizce terk mi?:ehe

hayir hunkarim o anlamda soylemedim haber verilenden daha detayli ve geniş kapsamli o yuzden cevirisi hem zor hem de biraz uzun oldugu icin zaman gerektiriyor. Bu haberde sadece bir kac satir başi verilmiş. Onu demek istedim.
 

sataer

Üye
Windows Phone’un Live Tiles adlı arayüzü bu konuda en başarılı uygulamalardan biri. Kare ve dikdörtgen şeklindeki uygulama ikonlarının üzerinde gerçek zamanlı bilgiler görebiliyorsunuz. İkonların ekranda çok düzgün şekilde yerleşmesi bu arayüzün başarısının sırrı.
 


Üst Alt