Anafilaksik Alerji Nedir Tedavi Yöntemi ve Neden Olan Etmenler

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Doğuş Pertez

Doğuş Pertez

Admin
    Konu Sahibi
Anafilaksik Alerji Nedir Tedavi Yöntemi ve Neden Olan Etmenler
Anafilaksik Alerji Nedir Tedavi Yöntemi ve Neden Olan Etmenler
Genellikle en ciddi alerjik reaksiyonlar tüm vücudu etkileyen alerjilerdir. Anafilaktik reaksiyon soluma, sindirim, iğne ve deri teması yolu ile kişinin alerjenlere maruz kalması sonucu ortaya çıkar. Oldukça ciddi bir alerjik reaksiyon olan anafilaksi bazı durumlarda ölümcül olabilir. Amerika’da her yıl 400-800 kişi bu rahatsızlık nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Rahatsızlık tedavi edilmediğinde ani şoklara ve ölümlere yol açar.

Reaksiyon Mekanizması
Alerjik reaksiyonların en ciddi olanı anafilaksidir. Kişi alerjenlere ilk kez maruz kaldığında vücutta IgE adı verilen antikorlar üretilir. Anafilaksi vücudun yabancı madde olarak algıladığı alerjenler tekrar üretilmeye başlandığında ortaya çıkar. Bunun ardından dakikalar içersinde vücut mide kasılmalarına, hava yollarının tıkanmasına ve son olarak da dolaşım sisteminin çökmesine neden olabilecek kimyasallar üretir.
Anafilaksik alerjiye neden olan etmenler;
Yiyecekler: Balık, süt, yumurta, soya sosu, tahıllar, çerezler
İlaçlar: Antibiyotikler, aneztezi, aşılar, hormonlar, aspirin, steroid içermeyen iltihap karşıtı ilaçlar, iyot bazlı kontrast ajanlar
Diğer Biyolojik Ajanlar: Tetanoz antitoksin, yılan venom antitoksin, antijenler
Böcek Isırmaları: Arı, eşek arısı, karınca
Antijenlere maruz kalınmasının ardından geçen zaman belirtilerin ciddiyetini ortaya koyacaktır. Hafif reaksiyonlar kaşınma, hapşırma, gözlerde yaşarma ve burunda kaşıntı olarak ortaya çıkar. Ciddi reaksiyon belirtileri ise boğazda ani şişme, hava yollarında tokanma ve ani kardiyak atak olarak gözlemlenir.

Ciddi alerjik reaksiyonlar aniden ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu gibi durumlarda derhal bir doktora başvurulmalıdır. Doktor gerekli tedaviyi uygulamadan önce bazı değerlendirmeler yapar. Durum ne kadar erken teşhis edilirse hasta için o kadar iyidir.
Anafilaksi durumunda acil yardım gerekli olabilir. Kardiyat atak oluştuğu taktirde beyine zarar gelmemesi nedeniyle kişiye oksijen verilir. Eğer gerekli ise bazı durumlarda intübasyon da uygulanır.
Anafilaksiye karşı kullanılan Epinepherine adındaki ilaç üst baldır altındaki dokuya düşük konsantrasyonda enjekte edilir. İlça otoenjektördür ve ajerjik reaksiyon ile oluşan belirtilerin kaybolmasına yardımcı olur. İlaç tedavisinin ardından hastanın durumu 12 saat süre ile gözlemlenir.
Hastalığın önlenmesinde en etkili yol alerjenlere karşı koruyucu önlemlerin alınmasıdır. Alerjik reaksiyonu bulunan kişi mümkün ise mutlaka yanında EpiPen enjeksiyonunu taşımalıdır. Alerjik bir reaksiyon gözlemlendiğinde mutlaka 122 arayın
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...


Üst Alt