AMOLED ekran nedir? faydası nedir zararı nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

YsF_90

YsF_90

Üye
    Konu Sahibi
AMOLED ekran nedir? faydası nedir zararı nedir?
AMOLED Ekranların Avantajları
-Mükemmel parlaklık
-Mükemmel renkler ve kontrast
-Üretimi ucuz
-İnce, hafif ve dayanıklı
-Hızlı tepki süreleri
-Esnek formlarda üretilebiliyorlar
-Yüksek görüntülenme açıları
-Katlanabilme özellikleri sayesinde nakliye giderleri düşüyor

Yazımızın başında bahsettiğim gibi, AMOLED ekranlar arka aydınlatmalara ihtiyaç duymuyorlar. Bu durum kontrastı çok olumlu etkiliyor; zira bildiğiniz gibi LCD ekranlarda kullanılan aydınlatma, siyah ve koyu tonların olması gerekenden daha açık görünmesine neden oluyor. Üstelik açık ve koyu tonların bir arada bulunduğu görüntülerde durum daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor: LCD’nin kontrol ünitesi siyaha göre aydınlatma yaparsa bu sefer açık tonlar mat ve renksiz görünüyorlar. Açık tonlara göre aydınlatma ayarı yapılırsa, siyah alanlar açık görünüyor. Genel olarak bu durum, renk skalasının -aslında gamut denen şey ama açıklaması cidden zor- çok sınırlı olmasına neden olmakta.

Samsung’un bundan 4 sene önce ürettiği iki prototip AMOLED TV var. 4 sene önce AMOLED oldukça yeni olmasına rağmen, 600 cd/m2 gibi parlaklık değerlerine ulaşılabilmiş. Günümüzde çok iyi bir LCD TV ya da monitörün ancak 300 cd/m2 seviyesinde olduğunu düşünecek olursak, AMOLED’in avantajı net olarak görülebilir. Aynı prototipler 5000:1 kontrast seviyesine de ulaşmışlar ama bu kadarını söyledikten sonra kontrast değerlerine değinmek pek de anlamlı değil. Üstelik, kontrast değerleri pek kaale alınmamalı diyoruz; nedenlerini burada okuyabilirsiniz.

Bunun dışında AMOLED panellerin daha hafif ve ince olduklarını söyleyebiliriz; çünkü LCD’deki aydınlatma ekipmanları önemli ölçüde yer kaplıyor ve ağırlar. 4 sene önce üretilen prototiplerin 3 cm olduğunu ekleyelim. Ayrıca daha da hafifler; çünkü LCD’lerin aksine, TFT katmanlarında cam kullanılmıyor (cam kullanımı zaten mümkün değil). Cam yerine kullanılan polikarbonat, camdan hem katlarca hafif, hem de daha sağlam bir materyal. Seri üretimde ise DuPont Drylox gibi daha sofistike materyaller kullanılıyor.

AMOLED’leri 160 derece üzeri açılarda (yatay-dikey) bile izlediğinizde neredeyse hiç renk-görüntü bozulmasıyla karşılaşmıyorsunuz ve güneş ışığı gibi parlak ışık altında çok daha iyi (LCD’lere göre) görüntü sağlıyorlar.

AMOLED Ekranların Dezavantajları
AMOLED ekranlar Organik LED’ler kullanılarak üretildiğinden, onların sorunlarından da muzdaripler. AMOLED ekranların ömürleri düşük çünkü Organik LED’ler zamanla parlaklıklarını kaybediyor. Özellikle de mavi tonları.

AMOLED’in Geleceği
AMOLED’in en büyük destekçilerinden olan Samsung,2010 yılında 40 ve 42 inçlik, HD AMOLED TV‘lerin üretimine başlamayı düşünüyor. Bugünlerde, Nokia, cep telefonlarında artan AMOLED ihtiyacını karşılamak için LG ile anlaşmaya çalışıyor. Eğer anlaşma sağlanırsa, LG, Nokia’nın üçüncü AMOLED ekran tedarikçisi olacak.

Şu anda AMOLED kullanımı özellikle cep telefonlarında yaygınlaşıyor, bu akımda da Samsung başı çekiyor: Omnia 2,Omnia Pro, SCH-W760, Jet S8000, M8910 Pixon, S5050, SGH I7500 son zamanlarda çıkan AMOLED ekranlı cep telefonlarından bazıları. Microsoft’un yeni PMP’si Zune HD de AMOLED ekranla gelecek. Piyasaya çıkmak üzere olan iRiver E200 de öyle. Nokia N86‘da, AMOLED ekranlı bir telefon.​
 
  • Beğen
Tepkiler: Emirhan5898, kol@j ve credo79


azizerkan07

Üye
maliyeti düşük ama wawe 1 milyar galaxy s 1.5 milyar
 
Mertolozzi

Mertolozzi

Üye
Yararlı bilgiler teşekkürler :)
 
kol@j

kol@j

Üye
bir kaç yıl önce duymuştum..

bu konuyu hayırlı olsun...
 
Εthnic

Εthnic

Üye
faydali oldu... tesekkurler...
 
mardok

mardok

Üye
evet faydalı bir bilgi
 

nicksiz212

Üye
tesekkürler faydalı bir bilgi..amelod u pahalı sananlardandm..samsung wave s8500 kullananlardanım ve ekrandan inanılmaz memnunum
 
nexpow

nexpow

Üye
Yararlı bilgiler teşekkürler
 

kerim5011

Üye
bigiler icin sagol
 

hzl0106

Üye
bilgiler için saol
 
serecans

serecans

Üye
teşekkürler
 

master1045

Üye
arkadaşlar yeni konu nasıl açılır bana yardımcı olur musunuz?
 
Kurtuluş40

Kurtuluş40

Emekli Yönetici
gercekten yararli olduguna inaniyorum.tesekkurler
 
Astrosman

Astrosman

Üye
Teşekkürler
 

5800v60

Üye
c6-01 amoled ekran.
 
emosoft

emosoft

Üye
n95-8gbta bu ekrandan takamıyoz dimi!:)
 
xxcepkoxx

xxcepkoxx

Üye
tesekkürldr
 
CasuS_87

CasuS_87

Üye
:tşk:
 

age101

Üye
süper amoled ne oluyo
 
rodinatr

rodinatr

Üye
S 3 minideki amoled ekran cizilir mi arkadaslar
 


Üst Alt