Allah İle Tanrı Kelimesi Arasındaki Fark !!!

Sponsorlu Bağlantılar

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
    Konu Sahibi

Allah kelimesi ile tanrı kelimesi arasında ne fark vardır :

Bizim eski atalarımız müslüman olmadan önce yaratıcı bir zata inanıyorlardı.belki kendilerine göre değişik tanrılarıda vardı.ama onlar daha çok kendi lehçeleri ile ''tengri'' dedikleri zaman zat-ı uluhiyeti kasdediyorlardı.bu kelime sonra biraz daha incelik kazandı tanrı şeklini aldıki aslında mabud demektir ve arapcadaki 'ilah'ın fransızcadaki 'diyo'nun farscadaki 'huda'nın karşılığı olan bir kelimedir.

Ama hiç bir zaman Cenab-ı Hakkın bütün Esma-i Hüsnasını cami,ism-i zat olan Allah kelimesinin karşılığı değildir.

Allah dendiği an,bütün kainatta tecelli eden isimleriylebir zat-ı ecell-i A-la akla gelir Allah kelimesiyle anlaşılan budur.yani o Mabudu mutlak,Halıkı mutlak,Maksud-u mutlak,Rezzak-ı mutlak,Bari-i mutlak,Cemil-i mutlak'tır.

İlhesma-i Hüsnayı cami Allah kelimesinde böyle umumi bir mana anlaşılır,ve bu itibarladaAllah'ın(c.c)ism-i hass dır Allah dendiği anbu ma-budu mutlak anlaşılır,ve vacib-ül vücud akla gelir.ama tanrı dendiği zamanyunanlıların aklına zeus,mısırlının apis boğası,ve hintlinin aklınada kendi inakleri gelir.tanrı kelimesiyle yerli yersiz ma-bud kelimesinin akla gelmesine karşılık,Lafz-i celale olan Allah kelimesi vacib-ül vucut un ism-i hassı olarak sadece o Esma i Hüsna sahibi Za tı Zülcelali akla getirir .onun için bir insan tanrı demekle Allah yerinde kullanırsa maksatını anlatamaz ve hata etmiş olur.

tanrı ilah kelimesi yerinde,huda,diyo ve god yerinde kullanılabilir.fakat Allah yerinde değil....
Allah cenab-ı Hakk ın Zatının has ismidir.Onun için LÂ İLAHE İLLALLAH diyoruz.fakat la Allaha illallah demiyoruz.Evvela ilahlar tanrılar ne varsa hepsi nefyediliyor,sonrada isbatta mabudu mutlak getiriliyor ve sadece ALLAH vardır deniliyor.

Mevlid yazarı Süleyman çelebi,bu hususu çok güzel tefrik ederek ''Birdir ALLAH ondan artık tanrı yok'' deyip,her iki kelimenin yerinide tayin ve tesbit etmiştir.

Buna bina en bir insanın ağzından tanrı kelimesi çıktığında hemen reaksiyon göstermemeli o adamın maksadına bakmalı ALLAH yerine o manayı kullanmışsa tatlıca ikaz etmeli aksine tevehhür gösterilmemeli.hele günümüzde asla.

• Beğen
Tepkiler: TuRkiShCowboy ve kol@j

toprakumit

toprakumit

Üye
Bilgi için teşekkürler :oke:

Yasminozz

Yasminozz

Üye
tanrı kelimesinden hiç hoşlanmıyorum....Allah-u teala'ya tanrı denmesi hiç hoşuma gitmiyo...

örnek;tanrımıza hamdolsun...tanrı bizi korusun....tanrım....

tanrı kelimesini hiç kullanmam...sadece şarkıda geçiyosa kullanıyorumm...bölece şarkıya koymamış oluyorum Allah-u teala'yı.... :) :) :)

X-NAKRUF

Üye
saol bilgi için

--------------- Ekleme ---------------

yasminoz dediklerine ktılıyorum bende hoşlanmam

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
    Konu Sahibi
Bilgiler Paylaştıkça Artar Ve Güzelleşir :nargile:

POWER

POWER

Üye
İzci andında tanrı geçer mesela.Çünkü evrensel bir kelimedir.Ama Allah sadece biz Müslümanlr için geçerlidir.

CEREN

CEREN

Üye
tanrı kelimesinden hiç hoşlanmıyorum....Allah-u teala'ya tanrı denmesi hiç hoşuma gitmiyo...

tanrı kelimesini hiç kullanmam...sadece şarkıda geçiyosa kullanıyorumm...bölece şarkıya koymamış oluyorum Allah-u teala'yı.... :) :) :)
sen zaten yazmışsın bize bişey bırakmadın;)

toprakumit

toprakumit

Üye

:spr

vazi

vazi

Üye
Paylaşım İçin Sağol bende hiç sevmiyorum tanrı kelimesini

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
    Konu Sahibi
İzci andında tanrı geçer mesela.Çünkü evrensel bir kelimedir.Ama Allah sadece biz Müslümanlr için geçerlidir.

Tanrı Evrensel Bir Kelime Değildir Tanrı Öz Türkçe Bir Kelimedir :naughty:
Türklerden Başka Hiçbir Irk Tanrı Kelimesini Kullanmaz :naughty:

Hellboy®

Hellboy®

Üye
Saol bılgı ıcın

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
    Konu Sahibi
Bilgi Paylaştıkla Artar Ve Güzelleşir :good:

systemchi

systemchi

Üye
Bilgilendirdiğin için sağol.

ALpeRenBuGRa

ALpeRenBuGRa

Üye
    Konu Sahibi
Sende Saol :cool

best miller

Üye
güzel düşünceler

alperkunes

alperkunes

Üye
arkadaşlar bence kavramlarla uğraşmayı bırakıp nsıl faydalıolabiliriz bunu düşünmemiz gerekir. önemli olan niyetse dinimizde o zaman niyete bakmak lazım kişi tanrı derken yaradanı kastediyorsa bunda sorun olmadığını düşünüyorum.
allah ismi arapçadır tengri(tanrı) türkçe .
biz müslümanların bance en büyük hatası islamiyeti arap yarım adasından çıkaramamızdır lütfen islamiyet hiç bir dinin olmadığı kadar evrenseldir ve tüm insanlar içindir.yani türkü arabı ingilizi.....
senin bir türk olarak türkçe zikretmende bi sorun olmadığını düşünüyorum
saygılr allaha emanet olun

leiche

leiche

Emekli Yönetici
teşekkürler dostum

neslein

neslein

Üye
bilgi için tesekkürler ;)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst Alt